پیر امیدیار یک کارآفرین برجسته حوزه فناوری، مهندس نرم افزار، نیکوکار و بنیانگذار eBay است. او در ۲۱ ژوئن ۱۹۶۷ در پاریس متولد شد و هم اکنون دارای شهروندی ایران، فرانسه و آمریکا است. موفقیت چشمگیر او در عرصه کسب و کار اینترنتی موجب شد تا به یکی از چهرههای تأثیرگذار در دنیای تجارت آنلاین تبدیل شده و مشخص کند که پیر امیدیار کیست. او با فعالیتهای خیرخواهانه و نقش ویژه اش در توسعه تجارت الکترونیک همواره مورد توجه محافل بینالمللی قرار دارد.
خانواده پیر امیدیار
پدر و مادر پیر امیدیار، هر دو اصالت ایرانی داشته و در جریان تحصیلات خود پس از مهاجرت به خارج با یکدیگر آشنا شدند. مادر او، استاد دانشگاه سوربن و دارنده دکترای زبان شناسی و پدرش جراح اورولوژیست بود. هنگامی که پیر تنها شش سال داشت، خانواده به دعوت پدر برای همکاری در بیمارستان دانشگاه جان هاپکینز واقع در ایالت مریلند آمریکا، به آنجا مهاجرت کردند. در این دوره، مادرش به عنوان مدرس زبان فارسی در دانشگاه جورجتاون مشغول به تدریس شد. با این حال، نزدیک به مدت کوتاهی پس از انتقال به آمریکا، والدین پیر از یکدیگر جدا شدند و مسئولیت مراقبت از او به مادرش واگذار گردید.
پیر امیدیار و همسرش
در سال ۱۹۹۴، پیر امیدیار در منطقه Bay Area سانفرانسیسکو به عنوان مهندس نرم افزار در شرکت جنرال مجیک مشغول بود و همزمان با طراحی سایت نیز درآمد کسب میکرد. او همانجا با پاملا وسلی، دانشجوی ارشد زیست شناسی آشنا شد؛ علاقه پاملا به جمع آوری جعبههای آب نبات Pez باعث شد پیر برای کمک به او بخش حراج آنلاین را به سایت خود اضافه کند.
این همکاری هم به توسعه ایده بزرگی، چون eBay منجر شد و هم به ازدواج آن دو، که مدتی بعد با هم تشکیل خانواده دادند.
فرزندان پیر امیدیار
پیر امیدیار و همسرش دارای سه فرزند هستند و هم اکنون همراه خانواده در هونولولو، هاوایی زندگی میکنند.
تحصیلات پیر امیدیار
پیر امیدیار پس از فارغ التحصیلی از دبیرستان سنت اندرو در مریلند در سال ۱۹۸۴، تحصیلات دانشگاهی خود را در رشته مهندسی برق در دانشگاه تافتس ماساچوست آغاز کرد. او خیلی زود علاقه اش به دنیای کامپیوتر را کشف کرد و تصمیم به تغییر رشته داد؛ بنابراین به علوم کامپیوتر روی آورد و در نهایت توانست در سال ۱۹۸۸ مدرک لیسانس علوم کامپیوتر را از همین دانشگاه دریافت کند.
شروع فعالیت حرفهای پیر امیدیار
امیدیار کار حرفهای خود را همزمان با دوران دانشگاه آغاز کرد و به صورت پاره وقت در یک شرکت نرمافزاری مرتبط با کامپیوترهای مکینتاش کار میکرد. او طی این تجربه، مهارت برنامه نویسی حرفهای برای سیستمهای مک را به دست آورد و در توسعه چند نرم افزار نقش داشت.
پس از فارغالتحصیلی، امیدیار به تیم کلاریس، یکی از بخشهای فرعی اپل پیوست و به ارتقا و بهروزرسانی نرم افزار گرافیکی MacDraw پرداخت. روحیه کارآفرینی او باعث شد در سال ۱۹۹۱، به همراه سه نفر از دوستانش، شرکت Ink Development را راهاندازی کند که با تمرکز بر رابط کاربری قلم دیجیتال کار میکرد و بهتدریج بخش فروش اینترنتی آن به شرکت تجارت الکترونیک eShop تبدیل شد.
این شرکت در سال ۱۹۹۶ توسط مایکروسافت خریداری گردید، اما علاقه امیدیار به چالشهای تجارت آنلاین همچنان ادامه یافت و زمینه ساز ایدههای بزرگتر او شد.
ثروت پیر امیدیار
پیر امیدیار در زمره ثروتمندترین ایرانیان جهان قرار دارد و همواره نام او در کنار چهره هایی، چون اردوان فرهاد مشیری و امید کردستانی مطرح شده است. بر اساس گزارش فوربز در سال ۲۰۲۳، دارایی خالص امیدیار حدود ۸.۷ میلیارد دلار برآورد شد. علاوه بر این، در برخی رده بندیها از او به عنوان پنجمین میلیاردر فرانسه نیز نام برده شده است. عمده ثروت او از موفقیت چشمگیر eBay و سرمایهگذاریهای گسترده در حوزه فناوری به دست آمده است.
پیر امیدیار و شرکت ebay
ebay پلتفرمی است که در ابتدا با نام Auction Web به عنوان بازاری برای خرید و فروش آنلاین راهاندازی شد و به سرعت به بزرگترین سایت مزایده اینترنتی جهان تبدیل گردید. اولین کالایی که در eBay فروخته شد یک روان نویس نشان گذار لیزری شکسته بود که نشان داد بازار اینترنتی، حتی برای اجناس غیر منتظره نیز مشتری دارد. موفقیت بی سابقه eBay هم شیوه تجارت الکترونیک را متحول کرد، هم به مردم سراسر جهان امکان داد بدون واسطه با یکدیگر معامله کرده و به یکی از نمونههای برجسته اعتمادسازی در اینترنت بدل شد.
اقدامات بشردوستانه امیدیار ایرانی
پیر امیدیار به همراه همسرش پاملا، از سال ۲۰۰۴ با تأسیس بنیاد Omidyar Network یکی از بزرگترین فعالان بشردوستی و نوآوریهای انسان دوستانه در جهان شناخته میشوند. این بنیاد تاکنون بیش از ۹۹۲ میلیون دلار به سازمانهای خیریه اهدا کرده و با حمایت از پروژههایی همچون نرمافزارهای ارتباطات اضطراری، نقش مهمی در امدادرسانی، آموزش، بهداشت و توسعه فناوری داشته است.
امیدیار همچنین در سال ۲۰۱۰ با پیوستن به پیمان نیکوکاری بیل گیتس و وارن بافت متعهد شد بخش عمده دارایی خود را صرف امور خیریه کند و در ادامه حتی تصمیم گرفت تا طی بیست سال، ۹۹ درصد ثروت خود را به این حوزه اختصاص دهد. از دستاوردهای دیگر او و همسرش سرمایه گذاری ۱۱۵ میلیون دلاری برای مبارزه با قاچاق انسان در پنج کشور و اعطای درآمد ثابت ماهانه به هزاران نفر از مردم محروم در نقاط مختلف جهان است.