آفتابنیوز : آفتاب: رئیسمجلس شورای اسلامی، تاکید کرد: ساختار قدرت درعرصه بینالمللی ناکارآمد بوده و نه تنها نتوانسته ازصلح و امنیت بینالمللی صیانت نماید، بلکه پدیدههای جدیدی از جمله تروریسم شکل سازمان یافته و بسیار خطرناکی به خود گرفته است که نمونه اخیر آنرا در شهر زاهدان درجنوب شرقی ایران شاهد بودهایم که به شهادت دهها تن و مجروحیت صدها انسان بیگناه انجامیده است.
علی لاریجانی که برای شرکت در سومین کنفرانس جهانی روسای مجالس به سویس سفر کرده است در سخنانی در این اجلاس اظهار داشت: تشکیل سومین کنفرانس روسای مجالس کشورهای جهان در مقر سازمان ملل متحد نشانگر ارادهای جهت همکاری و تعامل میان اتحادیه بینالمجالس و سازمان ملل متحد به منظور استفاده هرچه بیشتر از ظرفیت واقعی پارلمانها در ابعاد بینالمللی میباشد. اما سئوال اساسی اینجاست که آیا در پرتو این تعامل ملل جهان خواهند توانست به شرایط عادلانه و دموکراتیک درمناسبات بینالمللی پیش روی امیدوار باشند؟
وی ادامه داد: بیتردید فلسفه وجودی سازمان ملل متحد صیانت از صلح و امنیت بینالمللی و جلوگیری از جنگ و خشونت بوده است. اما امروز پس از گذشت بیش از 6 دهه از عمر این سازمان همجنان شاهد جنگهایی بودیم. حمله امریکا به ویتنام، رژیم صهیونیستی به لبنان که آن جنگ سیو سه روزه لبنان میباشد که با دفاع غیرتمندانه حزبالله و مقاومت دفع شد و نبرد غزه که در جنگ 22 روزه با پایمردی حماس خاتمه یافت. همچنین حمله امریکا به افغانستان، مناقشات شبهجزیره بالکان و یا حمله امریکا به عراق علیرغم مخالفت شورای امنیت به بهانه مبارزه با سلاح اتمی و کشتار جمعی و تروریسم که البته ازاولی چیز یافت نشده است و تروریسم نیز که امروز در عراق جولانگاه یافته است همه حکایت از این دارد که ساختار قدرت درعرصه بینالمللی ناکار آمد بوده و نه تنها نتوانسته ازصلح وامنیت بینالمللی صیانت نماید، بلکه پدیدههای جدیدی از جمله تروریسم شکل سازمان یافته و بسیار خطرناکی به خود گرفته است که نمونه اخیر آنرا در شهر زاهدان درجنوب شرقی ایران شاهد بودهایم که به شهادت دهها تن و مجروحیت صدها انسان بیگناه انجامیده است.
رئیس مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: بیتردید این ناکارآمدی مرهون رفتار مبتنی براستانداردهای دوگانه قدرتهای بزرگ بین المللی ازجمله ایالات متحده امریکا و سیاستهای یکجانبهگرایانه و استفاده ابزارگونه از نهادهای تخصصی بینالمللی میباشد. طبعاً انتظار آن است که اتحادیه بینالمجالس جهانی به اصلاح این روند ناسالم ساختار قدرت در عرصه بینالمللی بیندیشد تا اراده یک یا چند قدرت بینالمللی براراده همه ملتها فایق نیاید و درصورت تحقق اراده همه ملتها میتوان به صلح و امنیت و نظام دموکراتیک بینالمللی امیدوار بود.
لاریجانی با تاکید بر اینکه همانطور که متذکر شدم ساختار ناسالم قدرت درعرصه بینالمللی منتهی به استفاده ابزاری از نهادهای تخصصی بینالمللی شده است که این وضعیت برای امروز و آینده بشریت زیانبار و مخرب است، خاطر نشان کرد: نمونه بارز این وضعیت را میتوان در موضوع مربوط به انرژی اتمی و آژانس بینالمللی انرژی هستهای دید. در یک طرف کشورهایی قرار دارند که براساس معاهده NPT بدنبال استفاده صلح آمیز از انرژی هستهای هستند و در طرف دیگرکشورهای معدودی قراردارند که هرروز به نوسازی سلاح های مخرب هسته ای و دیگر سلاح های کشتار جمعی مشغول می باشند و در این بین رژیم صهیونیستی نیز بیاعتنا به قواعد بینالمللی همچنان به انباشت سلاحهای هستهای ادامه میدهد.
نمانیده مردم قم در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: اما آژانس بینالمللی انرژی هستهای و شورای امنیت بهجای پرداختن به کشورهای دارای سلاحهای هستهای و کشتارجمعی، هر روز به محدود ترکردن کشورهای خواهان استفاده صلحآمیز از انرژی هستهای میپردازند. این خود نمونه روشنی از فساد ساختار قدرت بینالمللی است که باید پارلمانهای جهان و IPU برای آن چارهای جدی بیندیشد.
لاریجانی تاکید کرد: من دراینجا اعلام میکنم که جمهوری اسلامی ایران صرفاً بهدنبال استفاده صلحآمیز از انرژی هستهای درچارچوب NPT میباشد و در دکترین امنیتی و همچنین اعتقادات دینی و اسلامی ما اندک جایی برای حرکت به سمت استفاده غیرصلح آمیزاز تکنولوژی هستهای وجود ندارد. ملت ما دراین هدف خود مصمم است و اقدامات غیرحقوقی و غیرانسانی همانند تحریم براراده ملی ما درپیگیری این هدف تأثیری نخواهد گذاشت. البته ایران همواره از راههای منطقی همانند مذاکرات هدفمند استقبال کرده است و امضاء توافقنامه اخیر تهران با حضور ترکیه و برزیل درهمین راستا بوده است.
رئیس مجلس شورای اسلامی با طرح این پرسش که چرا امریکا علیرغم تشویق اولیه برزیل و ترکیه در امضاء توافقنامه، آنرا نادیده گرفته است. آیا این خود نشانگر یک نگاه متکبرانه و غیر شرافتمندانه در عرصه بینالمللی نیست؟ تصریح کرد: طبعاً فرصتی نیست تا به همه مسائل و مشکلات امروز جهان بپردازم ازجمله این مسائل؛ فقر و گرسنگی، فقدان دموکراسی ، تغییرآب و هوایی، مسائل زیست محیطی ، تجاوز و خشونت های مکرر رژیم صهیونیستی خصوصاً در محاصره مردم بی دفاع و مظلوم غزه و افزایش روز افزون مواد مخدر خصوصاً در افغانستان علیرغم حضور ناتومی باشد.
نماینده مردم قم در مجلس شورای اسلامی، خاطرنشان کرد: ساده اندیشانه است، اکرفکرکنیم قدرتهای بزرگ تن به تعدیل ساختارهای کهنه سازمان ملل بدهند، لذا شاید این مسیر امیدوار کنندهتر باشد که ساختار فعلی دو نهاد بینالمجالس و سازمان ملل با حفظ استقلال خود به نهاد مسلطی درورای این دونهاد بیندیشند که از ترکیب برگزیدگانی از دونهاد شکل کیرد که با منشوری مدون نظارت بر تحقق اهداف صلح جویانه و عادلانه این نهادها نماید و درحوادث مختلف نظر خود را بعنوان مرجع مستقل اعلام کند در این نهاد جون نمایندگان ملتها نیزحضور دارند لذا میتوانند تعدیل کننده اراده دولتهای حاضر در این نهاد باشند و نگاه نزدیکتری به واقعیت داشته و مدل موفقتری از تقرب به عدالت را میسر سازند در واقع با تاسیس این نهاد یا شورا نقص تاریخی آن تاحدی مرتفع میگردد و حداقل درصحنه بین المللی درمسایل حساس از آرای راسختر بهرهمند و ملتها مطمتنتر میشوند.
رئیسمچلس شورای اسلامی تاکید کرد: حال که به ابتکار مناسب اتحادیه بین المجالس و باهمکاری سازمان ملل متحد برای سومین بار روسا و نمایندگان پارلمانها دراین مجمع گردهم آمدهایم، شایسته است بجای حرفهای کلیشهای و بدور از واقعیتها و چالشهای امروز بینالمللی در بیانیه نهایی با شفافیت و مبتنیبر واقعیتها به مسائل اساسی و بنیادین بینالمللی بپردازیم.