آفتاب: دبیر انجمن شرکتهای اینترنتی از افزایش 6 برابری هزینه واگذاری و بهرهبرداری از لینکهای E1 به دلیل تغییر تعرفه دسترسی به این خطوط از سوی شرکتهای مخابرات استانی خبر داد و گفت: این افزایش ناگهانی تعرفه خطوط EI موجب افزایش قیمت اینترنت دایلآپ میشود.
علیرضا علمی با اشاره به تصمیم ناگهانی و غیرقانونی تعرفه خطوط E1 و تبیین آسیبهای ناشی از اتخاذ این تصمیم گفت: ارائه خدمات اینترنت تا پیش از واگذاری خطوط ADSL به شکل دایلآپ بود به این معنی که کاربران از طریق شرکتهای ISP و تلفن منزل خود از اینترنت استفاده میکردند. هنوز هم براساس گزارش مرکز آمار ایران و سرشماری از کاربران اینترنت یعنی نزدیک به 91 درصد کاربران بهویژه در مناطق محروم از اینترنت دایلآپ استفاده میکنند.
وی با بیان اینکه شرکتهای اینترنتی (ISP) از طریق خطوط E1 که از مخابرات دریافت میکنند اینترنت را با سرعت 56 کیلوبیت بر ثانیه به کاربران ارائه میکنند، اضافه کرد: از هر خط E1 حدود 30 کاربر به صورت همزمان میتوانند به شبکه اینترنت وصل شوند.
علمی گفت: تا پیش از این شرکتهای اینترنتی برای دریافت هر خط E1 مبلغ 3 میلیون تومان به عنوان ودیعه به مخابرات پرداخت میکردند که این مبلغ قابل بازگشت بود. علاوهبر آن ماهانه نیز مبلغ 25 هزار تومان بهازای هر خط E1 به عنوان هزینه نگهداری به مخابرات پرداخت میشد اما از یک ماه پیش متاسفانه شرکت مخابرات به شکل ناگهانی و غیرقانونی در محاسبه این تعرفهها تغییر رویه داده است.
وی ادامه داد: طبق اعلام شرکتهای مخابراتی، ISPها مجبورند از این پس بهجای ودیعه بابت هر خط E1 مبلغ 5/1 میلیون تومان به عنوان هزینه به مخابرات پرداخت کنند و ماهانه نیز به جای 25 هزار تومان، مبلغ 95 هزار تومان هزینه نگهداری بپردازند. یعنی قیمت ماهانه هر لینک E1 4 برابر شده است.
دبیر انجمن شرکتهای اینترنتی با تاکید بر اینکه تاکنون حدود 4 هزار لینک E1 از سوی مخابرات به شرکتهای اینترنتی واگذار شده است، افزود: ارزش این خطوط معادل 12 میلیارد تومان است که با وضعیت فوق این مبلغ که تا به حال به شکل امانت نزد مخابرات بود با یک تصمیم به نفع این شرکت ضبط و مصادره شده است.
وی ادامه داد: این تصمیم و تغییر تعرفه تاکنون در مراجع ذیصلاح مانند کمیسیون تنظیم مقررات تایید و تصویب نشده است.
افزایش 6 برابری هزینهها به ضرر کاربران دایلآپ
علمی با بیان اینکه افزایش تعرفه خطوط E1 باعث افزایش 6 برابری هزینه شرکتهای اینترنتی میشود، گفت: به این ترتیب این افزایش هزینه با افزایش قیمت اینترنت جبران میشود و در این میان کاربران اینترنت دایلآپ متضرر خواهند شد.
دبیر انجمن صنفی شرکتهای اینترنتی تاکید کرد: شرکتهای مخابراتی، ISPها را تحت فشار گذاشتهاند که این قرارداد را امضا کنند و در غیر اینصورت ارتباط لینکهای E1 را قطع خواهند کرد که این مسأله با وجودی که انحصار خطوط E1 در اختیار مخابرات است باعث بروز مشکلات بسیاری برای شرکتهای اینترنتی و کاربران میشود.
وی با بیان اینکه متاسفانه شرکت مخابرات ایران یک شرکت شبه دولتی است و از امتیازات خاصی برخوردار است، خاطرنشان کرد: مخابرات تنها تامین کننده لینکهای E1 است و به دلیل این انحصار شرایط خاصی را به مردم تحمیل میکند.
علمی گفت: حدود یک ماه است که شرکتهای اینترنتی با این مشکل مواجه شدهاند و از آنجا که مذاکرات برای حل موضوع با شرکتهای مخابرات استانی بینتیجه ماند روز گذشته نامهای به وزیر ارتباطات در جهت درخواست حل این موضوع ارسال شد.
ورود مخابرات به عرصه اینترنت هوشمند
دبیر انجمن شرکتهای اینترنتی در عین حال از اقدام برخی شرکتهای مخابرات استانی برای ایجاد ISP و واگذاری اینترنت هوشمند خبر داد و گفت: برخی شرکتهای مخابرات استانی از زمان خصوصی شدن مخابرات، تصمیم به ایجاد ISP گرفتهاند و اعلام کردهاند که اجازه واگذاری اینترنت هوشمند (IN) را نیز به ISP ها نمیدهند. برخی از این شرکتهای مخابراتی حتی پیشنهاد دریافت 50 درصدی سود از ISPها را ارائه کردهاند.
علمی با اشاره به تخلفات مخابرات خصوصی گفت: خصوصی شدن مخابرات حیات خلوتی برای عدهای شده است که زمان دریافت امتیاز خود را دولتی به حساب میآورند و در مواقعی که باید بر اقداماتشان نظارت صورت گیرد به بخش خصوصی تبدیل میشوند.
وی با تاکید بر اینکه خصوصیسازی در جهان نیز با این خطر مواجه بوده است، افزود: دولت اختیارات خود را به یک بخش شبهدولتی واگذار کرده با این تفاوت که هیچ نظارتی بر عملکرد این شرکت ندارد و این در حالی است که این شرکت شبهدولتی از بودجه مردم ارتزاق میکند.
علمی اظهار امیدواری کرد که مسئولان امر با اتخاذ سیاستهای حمایتی مناسب در عمل زمینه رشد و شکوفایی صنعت اینترنت را با در نظر گرفتن حقوق میلیونها کاربر فراهم آورند.