آفتابنیوز : آفتاب: این افزایش قیمت به چند هفته قبل مربوط است و یک روند افزایشی در بازارهای جهانی در ارتباط با روغن داشتیم.
معاون توسعه داخلی وزیر بازرگانی با تایید افزایش قیمت روغن و برنج، افزایش قیمت روغن را ناشی از قیمتهای جهانی و منطقی دانست و افزایش قیمت برنج را تنها مربوط به برنجهای وارداتی ناشی از حوادثی مانند سیل پاکستان عنوان کرد.
او همچنین افزایش قیمت روغن را بیارتباط با قانون هدفمند کردن یارانهها ذکر و تصریح کرد: هرچند ذخایری وجود دارد؛ اما نیازی نیست که برای این موضوع به بازار ورود کنیم.
محمدعلی ضیغمی، درباره افزایش قیمت روغن و برنج در سطح بازار با اشاره به اینکه بیش از 80 درصد روغن کشور به قیمت بازارهای بینالمللی وابسته است، گفت: در واقع تامین روغن خام و دانههای روغنی از خارج از کشور است و در داخل کشور روغنکشی و تصفیه به صورت کامل انجام میشود.
او با اشاره به افزایش قیمت جهانی روغن، افزود: این افزایش قیمت به چند هفته قبل مربوط است و یک روند افزایشی در بازارهای جهانی در ارتباط با روغن داشتیم.
معاون وزیر بازرگانی در ادامه اظهار کرد: انجمن روغن نباتی تفاهمنامهای با ما از ابتدای سال داشت که با توجه به افزایش قابل توجه قیمت روغن خام نسبت به قیمت زمان تفاهم ما با آنها، متقاضی افزایش قیمت بود؛ اما با این موافقت نشده است. به همین دلیل تلاش کردیم که زمان تفاهم را افزایش دهیم اما به تبع افزایش قیمت مواد اولیه روغن در بازارهای بینالمللی چند درصد افزایش قیمت داشتیم.
او میزان دقیق این افزایش را اعلام نکرد و ادامه داد: این میزان را باید محاسبه کرد؛ اما یک مقدار افزایش قیمت روغن نباتی ناشی از تغییر قیمت بازارهای بینالمللی بوده که به مسائل داخلی کشور هیچ ارتباطی ندارد.
ضیغمی اضافه کرد: بعضیها اشاره کردهاند که این موضوع به آثار اجرای قانون هدفمند کردن یارانهها مربوط است؛ اما اگر قیمتهای روغن خام و دانههای روغنی در بازار بینالمللی را بررسی کنیم، این افزایش قیمت در بازارهای بینالمللی کاملا مشهود و قابل ملاحظه است و ربطی به قانون هدفمندکردن یارانهها ندارد.
او تصریح کرد: افزایش قیمت داخل با یک فاز تاخیری ناشی از موجودی مواد اولیه بود و اکنون این تغییر قیمت دارد خود را نشان میدهد.
رییس سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان در ادامه گفتوگو با ایسنا درباره قیمت برنج نیز توضیح داد: البته این موضوع را باید بررسی کنیم؛ اما طبق اطلاعاتی که دارم، فکر میکنم برنج هم همین شرایط را دارد و با توجه به وضعیتی که در پاکستان ایجاد شده و سیلی که در آنجا رخ داده، مقدار عرضه برنج پاکستانی در بازارهای بینالمللی کم شده و بر روی قیمت برنج هندوستانی تاثیر گذاشته است.
او خاطرنشان کرد: برنج هند و پاکستانی تقریبا جایگزین هم هستند و به نوعی در یک رده کیفی و قیمتی قرار دارند.
معاون وزیر بازرگانی در ادامه در پاسخ به این پرسش که آیا این افزایش قیمت در برنجهای داخلی کشور نبوده است؟ افزود: با توجه به اینکه در فصل برداشت هم هستیم، در برنج داخلی وضعیت اینگونه نبوده است. بنا برگزارش قیمتی هم که ما داریم، تغییر خاصی در قیمت برنجهای داخلی نداریم.
ضیغمی در ادامه درباره برنامههای مورد نظر وزارت بازرگانی برای جلوگیری از افزایش قیمت روغن، به اعلام کالابرگ روغن اشاره کرد و در پاسخ به این سوال که آیا از ذخایری برای کاهش قیمت روغن استفاده نخواهد شد؟ بیان کرد: ذخایر هست، اما نیازی نیست. قرار نیست که با هر تغییر قیمتی این کار را انجام دهیم. چراکه وقتی تغییری منطقی و یا ناشی از فضای روانی و غیراقتصادی باشد، آن وقت برای کنترل و تنظیم بازار باید ما وارد شویم؛ اما وقتی بازار دارد یک روند معمولی را طی میکند، دلیلی برای ورود نمیبینیم.
با وجود این، وی عنوان کرد: برای حمایت از اقشار مختلف و کاهش هزینههای خانوار کالابرگ اعلام شده و اکنون هم در حال عرضه در شبکه است.
ضیغمی یادآور شد: میزان کالابرگی که ما در شبکه عرضه میکنیم، میزان کاملا معناداری است و تقریبا حدود 65 هزار تن روغن در این شبکه عرضه میشود که کاملا رقم معناداری برای تنظیم قیمتهاست؛ اما بالاخره قیمتها باید در سطح حمایت از تولید و مصرفکننده باشد.
معاون وزیر بازرگانی متذکر شد: در حال حاضر قیمت روغن داخلی ما واقعا در یک سطح منطقی دارد عرضه میشود و به نظرم قیمت روغنهای آزاد در بازار قیمت مناسبی است.
او در این باره خاطرنشان کرد: اگر پایه قیمتها بررسی شوند، تقریبا دو سال است که روغن هیچ تغییر قیمتی نداشته است. بررسی گزارشهای بانک مرکزی هم نشان میدهد که تقریبا قیمت روغن ثابت بوده، اما اکنون میزان تقاوتی که در نرخ خرید روغن برای صنایع روغنی ایجاد شده، این تغییر قیمت را منطقی نشان میدهد.
معاون وزیر بازرگانی در پایان در پاسخ به این پرسش که به جز روغن و برنج، افزایش قیمت در کالایی دیگر به وی گزارش نشده است؟ اظهار کرد: نه. بحث خاصی نداشتهایم.