آفتابنیوز : آفتاب: اگر مسئولان نظام اسلامی برای این معضل فکری نکنند باید منتظر تحقق وعده این روایت شریفه باشند اگر چه برخی از معضلات مثل ناراحتیهای روحی و روانی، سقط جنینها و کثرت طلاقها یکی از مصادیق این روایت شریفه میباشد.
امام جمعه ورامین گفت: به دنبال به وجود آمدن معضلات اختلاط دانشجویان از 11 مرجع تقلید جهان تشیع از جمله مقام معظم رهبری استفتاء شد که در ارتباط با اختلاط دختران و پسران در مراکز آموزشی کشور و وظیفه مسئولان فتاوای صادر کردند.
حجتالاسلام والمسلمین سیدمحسن محمودی که به دلیل بهوجود آمدن معضلات اجتماعی به دلیل اختلاط دختران و پسران در مراکز آموزشی نظرات علما و مراجع عظام تقلید را در این ارتباط جمع آوری کرده در این ارتباط گفت:
امروز یکی از معضلات جدی در مراکز آموزشی در سطوح عالی اختلاط بیحساب و کتاب دختران و پسران است که جای بسی تعجب است که در نظام تعلیم و تربیت، در مقاطع ابتدایی و راهنمایی و دبیرستان پسران و دختران جداگانه تحصیل میکنند و در مقطع دانشگاه و در اوج غریزه آنها را بهصورت مختلط میبینیم و این امر با کدام منطق دینی و عقلانی پذیرفتنی است.
کارشناس مسایل مذهبی و اخلاقی در ادامه افزود: من در این مدت حضور در دانشگاهها موارد متعددی را سراغ دارم که دانشجویان متعهد بهخاطر مزاحمتهای اخلاقی مجبور به ترک تحصیل شده و یا احیانا گرفتار معضلات اخلاقی شدند و مواردی را سراغ دارم که برخی دانشجویان خوش استعداد و درسخوان بهدلیل گرفتار آمدن در دام افراد بد اخلاق دچار مشکلات روحی شده و صدمات جبران ناپذیر خوردهاند، واقعا آیا مسئولان دانشگاهها از خود سئوال نمیکنند که مسئول این لطمات روحی و اخلاقی کیست.
استاد حوزه دانشگاه خاطرنشان کرد: متاسفانه این اختلاطها و رقابتهای ناسالم حتی ازدواج جوانان دانشجو را دچار مشکل کرده و این خود آراییها و فتنههای اخلاقی آسیبهای جدی را به برخی خانوادهها وارد ساخته است.
محمودی از مسئولان وزارت علوم و مدیران دانشگاهها خواست با شجاعت و جسارت با اقدام در این ارتباط دل مومنان را شاد کنند و دعای خیر خانوادههای شهدا و صالحان را بدرقه راهشان کنند.
وی در ادامه با اشاره به روایتی از پیامبر(ص) که فرمودند «بین مردان و زنان فاصله و جدایی بیندازید، زیرا هنگامی که آنان رودروی یکدیگر قرار گرفتند و با هم رفت و آمد داشتند جامعه به دردی مبتلا میشود که درمان نخواهد داشت»، افزود: اگر مسئولان نظام اسلامی برای این معضل فکری نکنند باید منتظر تحقق وعده این روایت شریفه باشند اگر چه برخی از معضلات مثل ناراحتیهای روحی و روانی، سقط جنینها و کثرت طلاقها یکی از مصادیق این روایت شریفه میباشد.
فقها و مراجع عظام تقلید حضرات آیات سیدعلی خامنهای، جعفر سبحانی، سیدعلی حسینی سیستانی، لطفالله صافی گلپایگانی، سیدعلی علوی گرگانی، سید یوسف مدنی تبریزی، حسین مظاهری، ناصر مکارم شیرازی و حسین نوری همدانی به این استفتاء پاسخ دادهاند.
وی افزود:موضوع استفتا این بود که «اختلاط دختران و پسران در برخی مراکز آموزشی مانند دانشگاهها و عدم نظارت جدی بر این مراکز، ضمن ایجاد زمینههای گناه و خودآرایی، موجب رکود علمی و ایجاد رقابتهای ناسالم و حرکات غیر اخلاقی شده، به طوری که بسیاری از خانوادهها و دانشجویان از وضعیت موجود رنج میبرند.
آیا شرعا این اختلاط جایز است، وظیفه مسئولان آموزش عالی کشور و متولیان این مراکز چیست» و یازده مرجع تقلید در پاسخ به سئوال ذکر شده چنین مرقوم فرمودهاند:
آیتالله خامنهای: هر کس باید بر طبق مقررات به وظایف شرعی و قانونی خود، از جمله امر به معروف و نهی از منکر اقدام کند.
آیتالله بهجت(ره): واضح است که باید از اختلاط پیشگیری کنند.
آیتالله صافیگلپایگانی: واضح است که اختلاط مذکور حرام است و علاوه بر آن مفاسد و تبعات سوء بسیار بر آن مترتب است و متاسفانه در اثر بی توجهی مسئولان روز به روز دامنه آن گستردهتر میشود؛ البته جدا کردن کلاسهای دختران و پسران کار لازمی است، چون معلوم است که اختلاط بین نامحرم مفسده زیاد دارد، بهطور کلی ورود زن بدون رعایت موازین اسلامی در صحنه اجتماع و دوشادوش مردان در همه امور شرکت کردن، مفاسد بسیار دارد که مجال شرحش نیست و بلکه از کثرت وضوح نیاز به شرح ندارد گذشته از اینکه به موازات آن، لطمههای فراوان به خانواده و تربیت اطفال و امور منزل وارد میشود.
خداوند متعال جامعه مسلمانان را از فتنهها و مفاسدی که بیشترش در اثر غربگرایی و تقلید از کفار و اعمال و رفتار آنها حفظ فرماید و عفاف و حجاب و شخصیت ارزشمند اسلامی بانوان مسلمان را در حصن حصین ایمان و تعهد خودشان از هر گزند و خطری مصون بدارد و مردها را نیز در اظهار غیرت، شجاعت و صراحت عطا فرماید و بر دانشجویان متعهد مسلمان است که مثل سایر مطالب که موکدا از اولیای دانشگاه میخواهند مراعات تعالیم و ظواهر اسلامی را بخواهند که هم دانشجویان در معرض محرمات قرار نگیرند و هم دانشگاه از یک جریانهای ضد ارزشی و مفاسد مصون بماند.
آیتالله مکارم شیرازی: در مواردی که امکان جداسازی هست باید این کار صورت پذیرد و در مواردی که این کار امکان پذیر نیست بر پسران و دختران لازم است که از خودآرایی و تحریک دیگران جدا بپرهیزند.
آیتالله نوری همدانی: مسئولان محترم مربوطه در این جهت عنایت و قوت بیشتری داشته باشند.
آیتالله سبحانی: در کشورهای اسلامی باید کوشش شود مراکز آموزشی از نظر دختر و پسر جدا باشند. وظیفه این است که از اختلاط در آموزشگاهها جلوگیری شود و دانشگاه دختران غیر از دانشگاه پسران باشد.
آیتالله مظاهری: اختلاط جایز نیست و گناه آن خیلی بزرگ است. در فرض مذکور باید اختلاط نباشد و بر مسئولان مربوطه واجب است اینگونه مفاسد را رفع کنند.
آیتالله سیستانی: امر مربوطه به خود فرد است اگر بیم افتادن به گناه نداشته باشد اشکال ندارد.
آیتالله علوی گرگانی: لازم است متولیان امر آموزش از اختلاط نامحرمان جلوگیری کنند و حتیالمقدور از اختلاط فضای دانشگاهها جلوگیری کنند. اینگونه اختلاطها مناسب شئونات مراکز اسلامی نیست و هیچگونه خدمتی به جامعه علمی نمیکند و لازم است مسئولان امر از اینگونه مسایل جلوگیری کنند.
آیتالله مدنی تبریزی: اختلاط دختر و پسر در مراکز آموزشی و غیره که منجر به گناه باشد جایز نیست.
آیتالله حکیم: اختلاط بین آنها در مراکز مزبور مکروه است و لکن چون غالباً موجب کثیری از محرمات میشود لازم اجتناب از آن است.