آفتابنیوز : آفتاب: بیستوهفتمین جشنواره بینالمللی فیلم کوتاه تهران ساعاتی پیش بهطور رسمی کار خود را آغاز کرد.
در ابتدای این مراسم، هاشم میرزاخانی ــ دبیر جشنواره و مدیرعامل انجمن سینمای جوانان ــ پیام محمود احمدینژاد را به این جشنواره خواند و در سخنان کوتاهی اظهار کرد: از آنجا که فیلم کوتاه همواره مطالب را به شکل کوتاه و شیوا بیان میکند، من هم امشب صحبت زیادی نمیکنم و بهصورت اجمالی به بیان چند نکته کوتاه اکتفا میکنم.
میرزاخانی افزود: امسال و در این جشنواره، برای نخستینبار نمایش فیلمها به صورت hd در نظر گرفته و برای نخستینبار فیلمی کوتاه برای این جشنواره ساخته شده است. معمولا در جشنوارههای مطرح، یک فیلم کوتاه برای جشنواره ساخته میشود اما ما معمولا فقط برای جشنوارهها تیزر داریم. امسال خوشبختانه جشنواره فیلم کوتاه بهجز دو تیزر، یک فیلم هم دارد.
وی اظهار امیدواری کرد که امسال شاهد جشنوارهای پویا باشیم.
در ادامه، مراسم یادبود و گرامیداشت زندهیاد منوچهر حقانیپرست برگزار شد و مهدی مسعودشاهی به بیان خاطراتی از زندهیاد حقانیپرست پرداخت.
مسعودشاهی بیان کرد: از سال 1359 که به ادارهی ارشاد وارد شدم، افتخار داشتم که با ایشان آشنا شوم. زندهیاد حقانیپرست فردی بسیار پرتلاش و پرانرژی بود و تلاش میکرد، به افقهای روشن برسد. او در تلاش بود تا هر آنچه را که میداند به دوستان خود بیاموزد و از آنجا که از تحصیلکردههای خارج از کشور بود، مطالب متعددی را با ایثار فراوان به دیگر فیلمسازان کشور آموزش داد.
او در همان سال 1359، فیلم «توجیه» را ساخت. این فیلم از نخستین فیلمهایی بود که در دوران بعد از انقلاب در ارتباط با مسائل اعتقادی ساخته شد.
پس از سخنان مسعودشاهی، با حضور معاون سینمایی وزارت فرهنگ ارشاد اسلامی، لوح تقدیری به خانوادهی زندهیاد حقانیپرست داده شد.
راضیه تجار ــ همسر منوچهر حقانیپرست ــ پس از گرفتن لوح، با تشکر از بانیان جشنواره فیلم کوتاه تهران، گفت: برای من بسیار سخت است که بخواهم از کسی که سالها در کنار او بودم و با یکدیگر همراه و همقدم بودیم، بگویم. حقانیپرست واقعا فردی خلاقی بود و مسیری که طی میکرد، با شناخت توأم بود و در این مسیر، او بهجز آنچه در واقعیت ارائه کرد، نیمه دیگری هم داشت که آن نیمه مغفول واقع شده بود.
وی افزود: طی یک دهه، برخوردهای بسیار بدی با او شد و او مجبور شد، خلاقیت خود را فراموش کند اما خوشحالم که در سالهای اخیر، دوباره لبخند به لبان او آمد. البته متأسفم که این موضوع هم ناکام ماند.
تجار در پایان، به تشکر از جواد شمقدری پرداخت و گفت: شمقدری دوباره حقانیپرست را یافت اما متأسفانه دست مرگ اجازه نداد. من امیدوارم که پسرش، پیمان حقانیپرست راه پدر را در کنار دوستان پدر ادامه دهد.
جواد شمقدری نیز در این مراسم اظهار کرد: مدیریت جدید سینمای جوان با همکاری دوستان دیگر در تلاش است، فصل و دوره جدیدی را در این انجمن و در سینمای جوان افتتاح کند. این سینما و سینمای کوتاه که در طول سالهای گذشته، قدر آن را ندانسته و به آن اهمیت ندادهایم، اکنون تلاش میشود با همکاری شما فیلمسازان، این انجمن و این سینما دوباره احیا شود.
معاون سینمایی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: فیلمسازان جوان خیلی دوست دارند که سریع به یک قالب و هویت برسند. این انگیزه اگرچه خوب است، اما نباید برای رسیدن به آن شتاب شود. ما باید بگذاریم انگیزههای درونی ما را به سینما راهنمایی کنند. تقلید در سینما یکی از آفاتی است که راه رشد سینماگر را میبندد. البته در این میان، سیستمهای آموزشی هم از اهمیت ویژهای برخوردارند و لازم است که در آنها نوعی دگرگونی صورت گیرد تا مبادا این آموزشها، فیلمساز جوان را به برخی قالبهای خاص محدود کند.
شمقدری در بخش دیگری از سخنان خود بیان کرد: امروز در دنیا در امر رسانه و تصویر با نظامی یکسویه مواجه هستیم که باید تغییر کند. شما فیلمسازان کوتاه، آیندهی سینمای ایران و جهان را در دست دارید و باید تلاش کنید، سینمای جهان را از یک جریان غالب که تحت حاکمیت آمریکاست، خارج کنید.
در ادامه این مراسم، از سه سرپرست برتر انجمن سینمایی جوانان در شهرستانها تقدیر شد و سیروس فنایی مسئول دفتر سنندج، کریم فائقیان مسؤول دفتر بوشهر و حسین محروقی مسئول دفتر نیشابور تقدیر شدند. البته از میان این سه نفر، فقط کریم فائقیان در مراسم حضور داشت.
در بخش دیگری از این مراسم، از سوی قاسم میرزاخانی تقدیری از مژگان زرگر ــ مدیر اجرایی بیست وهفتمین دوره جشنوارهی فیلم کوتاه تهران) صورت گرفت.
زرگر نیز گفت: بسیار خوشحالم که بعد از 25 سال کار در انجمن سینمایی جوانان ایران، امروز این جایزه را دریافت میکنم.
در ادامه، با پخش کلیپی یاد امیر عربپور، بهنام صفوی، مهدی دانشرفتار و استاد علیاصغر شهری که همه در یکسال گذشته فوت کردهاند، گرامی داشته شد. پس از آن با پخش بخشهایی از فیلمهای کوتاه برگزیده دورههای قبلی جشنوارهی فیلم کوتاه، از سازندگان این آثار تقدیر شد که بهجز چند نفر، بیشتر آنها در سالن حضور نداشتند. البته مجری مراسم در اینباره اعلام کرد که دبیرخانهی جشنواره با تمام آنها تماس گرفته است.
جواد شمقدری که خود از جمله افرادی بود که فیلمش جزو آثار برگزیده دورههای قبل جشنواره بود، پس از گرفتن جایزهاش گفت: این فیلم دو نام داشت و تا امروز، یک نام آن را میگویند. در ساخت این فیلم، 20 نفر از جمله مهدی مسعودشاهی و مهدی رجبی فروتن با ما همراهی داشتند که از میان آنها، عدهای مجروح و شهید شدند.
وی به بازتاب این فیلم در میان مهمانان خارجی جشنواره فیلم کوتاه در سال 1362 اشاره کرد و افزود: در آن سال، وقتی مهمانان اروپای شرقی این فیلم را دیدند، به من گفتند که ما هرگاه از جنگ جهانی فیلم میسازیم، اینگونه استنباط میشود که ما برای صلح میجنگیم اما برداشت ما از این فیلم به این شکل است که شما برای زندگی میجنگید.
افتتاح پروتال انجمن سینمایی جوانان به واسطه معاونت سینمایی و هاشم میرزاخانی از دیگر بخشهای افتتاحیه جشنوارهی فیلم کوتاه بود. پس از آن، مهندس رمضانی ــ مسئول فنی این پروتال ــ به بیان توضیحهایی دربارهی آن پرداخت.
در مراسم افتتاحیه بیستوهفتمین جشنوارهی بینالمللی فیلم کوتاه تهران مدیرانی مانند مهدی مسعودشاهی، محمدحسن پزشک، مهدی رجبی فروتن و محسن علیاکبری و فیلمسازانی مانند شهرام مکری، نیما عباسپور، نادره ترکمانی، کریم فائقیان و داریوش غریبزاده حضور داشتند.
پس از پایان مراسم افتتاحیه، نمایش فیلمها در سینما فلسطین آغاز شد و برنامه این جشنواره در میان علاقهمندان توزیع میشود.