آفتابنیوز : آفتاب: گزارش نتایج بررسی بودجه خانوار در مناطق شهری ایران در سال ۱۳۸۸ که از سوی بانک مرکزی منتشر شده، نشان می دهد که تراز دخل و خرج خانوارهای ایرانی، منفی است و هر خانوار ایرانی به طور متوسط ماهانه ۳۰۰ هزار تومان کم میآورد.
به گزارش جهاننیوز، این گزارش که هزینه و درآمد خانوارهای ساکن مناطق شهری ایران در ۷۵ شهر و ۸هزار و ۶۱۷ خانوار نمونه را بررسی کرده، نشان میدهد که در سال ۸۸، متوسط هزینه ناخالص سالانه یک خانوار شهری حدود ۱۲۷ میلیون و ۱۳۹ هزار ریال (ماهانه حدود ۱۰ میلیون و ۵۹۵ هزار ریال) بوده که نسبت به سال قبل از آن ۱۰٫۱ درصد افزایش داشته است.
در سال مورد بررسی متوسط درآمد پولی و غیرپولی ناخالص سالانه یک خانوار شهری هم حدود ۱۲۳ میلیون و ۹۴۹ هزار ریال (ماهانه حدود ۱۰ میلیون و ۳۲۹ هزار ریال) اعلام شده که ۷۱٫۸ درصد آن را درآمد پولی ناخالص و ۲۸٫۲ درصد آن را درآمد غیرپولی تشکیل داده است. بنابراین گزارش، در سال ۱۳۸۸ کل درآمد پولی و غیرپولی ناخالص خانوار نسبت به سال قبل از آن ۹٫۵ درصد افزایش داشته است.
میزان افزایش درآمد پولی ناخالص خانوار معادل ۱۱٫۷ درصد و درآمد غیرپولی ۴٫۳ درصد بوده است. به این ترتیب در سال ۱۳۸۸ خانوارهای ایرانی در دخل و خرج خود ۳ میلیون و ۱۹۰ هزار ریال کسری بودجه داشتهاند. از کل مبلغ هزینههای خانوار حدود ۳۰ میلیون و ۱۶۸ هزار ریال معادل ۲۳٫۷ درصد سهم گروه هزینه خوراکیها و آشامیدنی بوده که نسبت به سال ۱۳۸۷ معادل ۹٫۸ درصد افزایش داشته است.
یافتههای این بررسی موید آن است که در بین درآمدهای پولی ناخالص خانوار، درآمد از مزد و حقوق بخش دولتی و عمومی ۵ درصد، درآمد از مزد و حقوق بخش خصوصی ۸/۹ درصد، درآمد از مشاغل آزاد غیرکشاورزی ۱٫۹ درصد، درآمدهای متفرقه ۳۶٫۴ درصد و درآمد حاصل از فروش کالاهای دست دوم ۷٫۴ درصد نسبت به سال قبل از آن افزایش و درآمد از مشاغل آزاد کشاورزی کاهش داشته است.
هزینه و درآمد در استانها بررسی متوسط هزینه ناخالص سالانه یک خانوار ساکن در مناطق شهری استانهای مختلف نشان میدهد که استان تهران با حدود ۱۷۷ میلیون و ۳۷۱ هزار ریال (ماهانه حدود ۱۴ میلیون و ۷۸۱ هزار ریال) بیشترین و استان سیستان و بلوچستان با حدود ۸۱ میلیون و ۷۳۱ هزار ریال (ماهانه حدود ۶ میلیون و ۸۱۱ هزار ریال) کمترین هزینه را به خود اختصاص دادهاند. از نظر متوسط درآمد ناخالص سالانه یک خانوارشهری، استان تهران با حدود ۱۷۹ میلیون و ۲۳۹ هزار ریال (ماهانه حدود ۱۴ میلیون و ۹۳۷ هزار ریال) بیشترین و استان خراسان شمالی با حدود ۷۷ میلیون و ۳۴۴ هزار ریال (ماهانه حدود ۶ میلیون و ۴۴۴ هزار ریال) کمترین درآمد را دارا بودهاند.
کسری بودجه خانوار طی ۱۰ سال گذشته گزارش بانک مرکزی از متوسط درآمد و هزینه خالص خانوارهای ایرانی طی سالهای ۱۳۷۹ تا ۱۳۸۸ نشان میدهد که طی ۱۰ سال موردنظر، هر ساله میزان هزینههای خانوار نسبت به درآمدهای آن بیشتر بوده است. براساس این بررسی، مجموع درآمدهای پولی و غیرپولی خالص سالانه یک خانوار ایرانی در سال ۱۳۷۹ معادل ۲۳ میلیون و ۵۷۱ هزار و ۸۹۵ ریال بوده است. در حالی که میزان درآمد یک خانوار ایرانی در سال ۱۳۸۸ به رقم ۱۱۶ میلیون و ۶۷۹ هزار و ۶۱۰ ریال افزایش یافته است.
متوسط هزینه خالص سالانه یک خانوار ایرانی در سال ۱۳۷۹ معادل ۲۷ میلیون و ۱۷۱ هزار و ۲۵۶ ریال و این رقم در سال ۱۳۸۸ معادل ۱۱۹ میلیون و ۷۷۴ هزار و ۳۸۱ ریال گزارش شده است.