آفتابنیوز : آفتاب: چین از نظر تولید تحقیقات علمی میتواند در سال ۲۰۱۳، یعنی به مراتب زودتر از آنچه قبلا تصور میشد، از آمریکا پیشی بگیرد.
این، نتیجهگیری یک تحقیق عمده است که توسط آکادمی ملی علوم بریتانیا، به نام انجمن سلطنتی انجام گرفته است.
به نظر میآید کشوری که روزی قطبنما، باروت، کاغذ و چاپ را اختراع کرد، بار دیگر و به زودی از نظر علمی، در صدر قرار خواهد گرفت.
تحلیل و تفسیر این تحقیق، که یکی از معیارهای مهم سنجش تلاشهای علمی است، نشان میدهد که چین از نظر علمی در سالهای اخیر جهش بسیار چشمگیری داشته است.
در این تحقیق، دستاوردهای علمی چین با آمریکا، اروپا و ژاپن مقایسه شده است.
آماری که در این تحقیق ارائه شده است، بر اساس تعداد مقالات علمی است که در نشریههای معتبر بینالمللی منتشر میشود.
در سال ۱۹۹۶، سال آغاز این تحقیق، آمریکا ۲۹۲،۵۱۳ مقاله علمی منتشر کرد، که بیش از 10 برابر مقالات علمی چین بود (۲۵،۴۷۴).
تا سال ۲۰۰۸، تعداد مقالات آمریکا کمی افزایش یافت و به بیش از ۳۱۶ هزار رسید، در حالیکه تحقیقات علمی منتشر شده چین به بیش از هفت برابر رسید.
در پیشبینیهای قبلی و براساس رشد علمی که برای چین در نظر گرفته شده بود، تصور میشد که چین احتمالا بعد از سال ۲۰۲۰ میلادی از آمریکا جلو بیافتد.
اما تحقیق جدید نشان میدهد که چین بعد از پیشی گرفتن از بریتانیا، دومین کشور بزرگ تولیدکننده تحقیقات علمی، تا دو سال دیگر میتواند از آمریکا هم سریعتر در این زمینه پیشرفت کند.
پروفسور کریس لوولین سمیت، مسئول ارشد تهیه این تحقیق، میگوید: "با توجه به میزان سرمایهگذاری چین در زمینه تحقیق و توسعه، از شنیدن این پیشبینی تعجب نکردم."
دولت چین از سال ۱۹۹۹ به بعد میزان سرمایهگذاری در این زمینه را سالانه بیست در صد افزایش داده است و این رقم اکنون به بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار رسیده است. در سال ۲۰۰۶ در حدود یک و نیم میلیون دانشجوی چینی در رشتههای مهندسی از دانشگاهها فارغالتحصیل شدند.
در این تحقیق تاکید شده است که دستاوردهای علمی آمریکا در مجموع کاهش نخواهد یافت و در عین حال کشورهایی مانند ژاپن و فرانسه هم این فرصت را خواهند داشت تا با چین به رقابت بپردازند.
پوفسور لوولین سمیت میگوید: "اما کاملا مشخص است که چین بالقوه میتواند در آینده نزدیک و یا نه چندان دور، از آمریکا جلو بیفتد".