آفتابنیوز : آفتاب: خبرآنلاین نوشت: انتقاد به نحوه اجرای قانون هدفمند کردن یارانهها از گپوگفتهای کوچه و برزن مردم، به هرم سبز بهارستان و مکالمات آنها هم رسید.
«حمایت همهجانبه مجلس از اجرای قانون هدفمند کردن یارانهها» اگرچه خواسته رئیسجمهور و مورد تایید رئیس مجلس بود اما موجب نشد که نمایندگان چشمهایشان به مشکلات اجرایی این قانون را ببندند. انتقاداتی که از یک ماه پس از اجرای این قانون تا پایان سال 89 نسبت به بی توجه به تعرفه حاملهای انرژی در حوزه کشاورزی و صنعت مطرح میشد، در نخستین روز کاری مجلس در سال 90 به اعتراض به قبوض گاز صادره و بالاتر از آن به تذکر و اخطار به رئیسجمهور رسید.
اگرچه انتقادات نمایندگان جمعی نبود، اما آنقدر در میان نطقها و تذکرات تکرار شد که مبین دغدغههای نمایندگان مردم در مجلس در این زمینه بود. انتقاداتی که از نطق حمیدرضا کاتوزیان رئیس کمیسیون انرژی آغاز شد که رسما اصلاح رویکرد اجرایی دولت را مطالبه میکرد. وی با بیان اینکه اجرای صحیح قانون هدفمندی یارانهها میتوانست مانع از به وجود آمدن بخشی از مشکلات موجود شود، گفت که دولت نسبت به اصلاح روش اجرایی خود اقدام کند تا شرایط به نحوه بهتری تنظیم شود.
این نماینده تهران با اشاره به اینکه موضوع اجرای برنامه هدفمندی یارانهها، آزادسازی قیمتها و حاملهای انرژی که از مدتی پیش آغاز شده، همچنان به عنوان یکی از پر چالشترین مسائل کشور مطرح است، ادامه داد: افزایش جهشی قیمت حاملهای انرژی فشار فزایندهای به مردم بویژه کشاورزان و صنعتگران وارد آورده است. نمیتوان قیمت حاملهای انرژی را بالا برد، مالیات بر ارزش افزوده را نیز افزایش داد و حقوق و دستمزدها را ثابت نگه داشت و باز هم توقع افزایش تولید با کیفیت داشت.
لحن کلام کاتوزیان اگرچه آمرانه بود اما متوجه هیچ یک از مسئولان اجرایی نبود. این در حالی است که علی محمد بزرگواری دیگر نماینده اصولگرای مجلس، مستقیما شخص رئیسجمهور را هدف سخنان خود قرار داد و در تذکری گفت: اخطار من به رئیسجمهور این است که چون هدفمندی یارانهها فشار زیادی به کارمندان دولت و سایر دستگاهها وارد آورده است، باید هر چه زودتر قانون مدیریت خدمات کشوری را به صورت کامل عملیاتی کند تا دغدغه اقتصادی کارمندان برطرف شود.
انتقادها به دولت در این زمینه همچنان از سوی نمایندگان اصولگرای مجلس ادامه یافت و تا آنجا پیش رفت که یکی از نمایندگان دیگر گفت: چرا نمایندگان مجلس باید توجیهگر اقدامات غیرکارشناسانه دولت باشند؟ عیسی جعفری عضو کمیسیون کشاورزی با انتقاد از اجرای غیرکاشناسی قانون هدفمند کردن یارانهها خواستار توضیح وزارت نفت به مردم درخصوص بالا بودن قبوض گاز شد.
نماینده بهار و کبودرآهنگ در تذکری شفاهی به وزارت نفت خواستار توجیه مردم درباره مبالغ بالای قبوض گاز شد و افزود: وزارت نفت باید مردم را در مساجد و نماز جمعهها درباره علت بالا بودن مبلغ قبوض گاز توجیه میکرد. نه اینکه از نمایندگان و امامان جمعه بخواهند تا به مردم توضیح دهند؛ آیا این وظیفه نمایندگان است یا وزارت نفت؟ این وظیفه ما است که کارهای غیرکارشناسی دولت در اجرای قانون هدفمند کردن یارانهها را توجیه کنیم؟ مردم از بالا بودن بهای قبوض گاز گلهمند هستند و جواب میخواهند.
موید حسینیصدر عضو کمیسیون انرژی نیز با انتقاد از بیدقتی در اجرای هدفمندی یارانهها، بهای گاز در قبوض وصولی به مردم را قانونی ندانست و افزود: محاسبه قیمت قبوض گاز به طور اشتباه و خلاف قانون صورت میگیرد، مصوبه مجلس در قانون هدفمند کردن یارانهها این بود که اولا دولت با گذشت پنج سال با شیبی ملایم افزایش قیمتها را اعمال کند؛ دوم این که اگر بهای قبوض بخواهد به صورت تصاعدی محاسبه شود، نباید از قیمت 90 درصدی گاز صادراتی بیشتر باشد.
وی با اشاره به افزایش 40 برابری قیمت حاملهای انرژی که گلایههای شدید مردم را به همراه داشته؛ از وزارت نفت خواست تا با فرستادن بازرس ویژه وضعیت را از نزدیک مشاهده کند.
در تذکرات کتبی نمایندگان هم تذکراتی به وزرای صنایع و نیرو دیده میشد که خواستار توجه بیشتر به ارتقای بهره وری در بخش کشاورزی و صنعت بودند. سید محمدرضا حاجی اصغری نماینده میانه و قدرتالله علیخانی نماینده قزوین این تذکرات را داده بودند.
مجموعه آنچه که نمایندگان در جلسه امروز مجلس مطرح کردند، در آخرین مصاحبه احمدتوکلی در سال 89 آمده بود. او حتی از برخی برخوردهای امنیتی در اجرای این قانون خبر داده و گفته بود: در اجرای قانون هدفمند کردن یارانهها به شکل کاملا امنیتی به تولیدکنندگان فشار وارد آمد تا تولیدکنندگان قیمتها را بالا نبرند. در حالیکه سابقه نداشته که به عوامل اقتصادی از این حرفها بزنند و با تهدید زندان به همکاری وادارشان کنند.