آفتابنیوز : آفتاب: چندی پیش یکی از مراکز مهم نظرسنجى کشور، نظرسنجی مبسوطی درباره «برنامههاى شبکههاى ماهوارهاى» در 31 شهر مرکز استان کرده که نتایج نگران کننده آن باعث شده تا برخی مسوولان کشور و به ویژه صداوسیما تا اندازه ای به تکاپو بیفتند.
42 درصد پاسخگویان اظهار کردهاند بیننده برنامههاى ماهواره هستند و در هر شبانهروز بهطور متوسط حدود 3 ساعت برنامههاى ماهواره را تماشا مىکنند. در عین حال 58 درصد دیگر اصلاً شبکههاى ماهوارهاى را تماشا نمىکنند.
همچنین 52 درصد پاسخگویان در این نظرسنجی در حد زیاد و خیلى زیاد و 40 درصد در حد کم و خیلى کم برنامههاى تلویزیون داخلى را تماشا مىکنند.
از نظر پاسخگویان، مهمترین انگیزه کسانى که شبکههاى ماهوارهاى را تماشا مىکنند به ترتیب عبارتند از: تنوع، جذاببودن فیلمها، شاد و سرگرمکننده بودن و سرعت پوشش اخبار.
33 درصد در حد زیاد و خیلى زیاد و 32 درصد در حد کم و خیلى کم به تماشاى برنامههاى ماهواره ابراز علاقه کردهاند. 35 درصد نیز اصلاً علاقهاى به تماشاى این شبکهها ندارند.
مهمترین قالبهاى مورد علاقه بینندگان ماهواره به ترتیب عبارتند از: فیلم و سریال، شوى تلویزیونى، مسابقات و سرگرمى، برنامههاى ورزشى، خبر و تحلیل سیاسى، موسیقى و هنر و برنامههاى علمى.
از میان بینندگان شبکههاى ماهوارهاى، 40 درصد گفتهاند در مقایسه با سال گذشته همانند قبل به تماشاى ماهواره مىپردازند. در حالى که 28 درصد بیشتر از قبل و 27 درصد کمتر از قبل ماهواره تماشا مىکنند.
این امر نشان میدهد که مشتریان این رسانه از حالت هیجانی و مقطعی نوعی ثبات را تجربه میکند.
مهمترین دلایل کسانى که بیننده شبکههاى ماهوارهاى نیستند، عبارتند از: نداشتن ماهواره، نداشتن علاقه، آثار سوء و بدآموزى، عدم انطباق با فرهنگ ایرانى و نداشتن وقت.
از نظر پاسخگویان، مهمترین آسیبهاى ماهواره براى جوانان عبارتند از: بدآموزى، تضعیف اعتقادات دینى، انحرافهاى فکرى، و جذب جوانان به فرهنگ غربى.
در عین حال 11 درصد اظهار داشتهاند برنامههاى ماهواره براى جوانان ضررى ندارد.
در خصوص اثرات مثبت و منفى برنامههاى ماهواره، پاسخگویان با گزینههاى زیر موافق و کاملاً موافق هستند: گرایش جوانان به فرهنگ غربى را زیاد مىکند، گرایش به بىبندوبارى را در مردم زیاد مىکند، پایبندى مردم به دین را تضعیف مىکند، عامل بروز ناآرامى و اغتشاش در کشور است، روحیه مردم را شاد مىکند و اخبار واقعى از ایران را در اختیار مردم مىگذارد.
در مجموع 51 درصد پاسخگویان با آزاد شدن ماهواره موافق و 49 درصد مخالف هستند. کارشناسان معتقدند یکی از عوامل مهم که حتی در میان خانوادههای مذهبی قبح استفاده از ماهواره را از میان برده، رویکرد غیرحرفهای و یکسویه صداوسیما در حوادث بعد از انتخابات بوده که باعث شده مخاطبان این رسانه برای دسترسی به اخبار به کانالهای ماهوارهای خبری رجوع کنند. با این حال، بعد از آرامتر شدن فضا و گسترش ورود ماهواره به منازل ایرانیان، موضوع به شبکههایی با محتوای فرهنگی غیردینی تغییر یافته است.