کد خبر: ۱۳۲۴۸۷
تاریخ انتشار : ۲۳ مرداد ۱۳۹۰ - ۱۵:۴۲

اظهار نگرانی عضو کمیسیون انرژی مجلس از روند توسعه فازهای پارس جنوبی

می‌ترسیم به مخزن خالی برسیم
آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: عضو کمیسیون انرژی مجلس، از به بهره‌برداری نرسیدن طرح‌های توسعه میدان گازی پارس جنوبی در مدت زمان اعلام شده اظهار نگرانی کرد و گفت: اگر روند توسعه طرح‌های این میدان مشترک به همین منوال ادامه یابد، فازهای پارس‌جنوبی وقتی به بهره‌برداری کامل می‌رسند که قطر گاز این مخزن را تخلیه کرده و فشار مخزن کاهش یافته و دیگر گاز و میعانات گازی برای برداشت باقی نمانده است. 

“عسگر جلالیان” در گفت‌وگو با صدای بوشهر در باره آخرین وضعیت اجرای طرح‌های توسعه میدان گازی پارس‌جنوبی گفت: تا‌کنون گزارش‌هایی از وضعیت توسعه این میدان مشترک پس از انعقاد قرارداد فازهای باقیمانده دریافت کرده‌ایم. البته این گزارش‌ها مربوط به زمانی بوده است که مدیران سابق در رأس کار بودند؛ یعنی وقتی که دکتر علی وکیلی مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس بود.

نماینده دیر، کنگان و جم در مجلس شورای اسلامی افزود: گزارش‌ها و اطلاعاتی که به کمیسیون انرژی مجلس رسیده است، نتوانسته اعضای کمیسیون را در باره پیشرفت طرح‌ها خوش‌بین کند؛ این نگرانی جدی است که نتوانیم در مدت زمان اعلام شده فازها را به بهره‌برداری برسانیم.

وی با بیان این‌که روند فعالیت‌های اجرایی در طرح‌های توسعه میدان گازی پارس جنوبی، شتاب مورد انتظار را ندارد، ادامه داد: قطری‌ها در توسعه این میدان مشترک چند برابر از ایران جلوتر هستند و روند اجرای طرح‌های توسعه پارس‌جنوبی کند است.
به گفته جلالیان، پارس‌جنوبی بزرگ‌ترین میدان گازی جهان است که در مرز مشترک ایران و قطر واقع شده است؛ قطری‌ها این میدان گازی را گنبد شمالی می‌خوانند و بسیار زودتر از ایران وارد سرمایه‌گذاری و بهره‌برداری از آن شده‌اند؛ قطر با تکیه بر ذخایر این میدان توانسته است نام خود را به‌عنوان بزرگ‌ترین صادر‌کننده گاز طبیعی مایع شده (LNG) جهان تثبیت کند.

وی با تأکید بر این‌که گزارشی در باره اجرای طرح‌های توسعه میدان گازی پارس‌جنوبی به مقام معظم رهبری ارائه شده است، بیان کرد: بررسی‌ها نشان می‌دهد اگر روند به همین منوال ادامه یابد، فازهای پارس‌جنوبی وقتی به بهره‌برداری کامل می‌رسند که دیگر گازی در این مخزن مشترک باقی نمانده است و گاز موجود در این مخزن از سوی رقیب خالی شده است.

این نماینده مجلس، با بیان این‌که دستورهای لازم برای توسعه میدان گازی پارس جنوبی صادر شده است، توضیح داد: با این حال شاهد فعالیتی که نگرانی‌ها را برطرف کند نیستیم؛ قطر حدود ۱۱ سال زودتر از ایران بهره‌برداری از پارس‌جنوبی را آغاز کرده است و طبق پیش‌بینی‌های انجام شده و برنامه‌های اعلامی از سوی این کشور، حجم برداشت گاز قطر از میدان مشترک پارس جنوبی در سال ۲۰۱۲ میلادی سه‌برابر ایران خواهد شد.

وی یادآور شد: ایران به علت تحریم‌ها و امتناع شرکت‌های غربی از حضور در پارس‌جنوبی و صادرات تجهیزات مورد نیاز با مشکلات عدیده‌ای در سال‌های اخیر در این میدان گازی مشترک مواجه بوده است. خردادماه سال گذشته ایران تصمیم گرفت فازهای باقیمانده پارس‌جنوبی را به شرکت‌های داخلی واگذار کرده است و با در نظر گرفتن شرایط تنبیهی و تشویقی سخت، این شرکت‌ها را مکلف کرده تا کمتر از سه سال یعنی در مدت زمان ۳۵ ماه عملیات توسعه فازهای پارس جنوبی را به پایان برسانند.

این عضو کمیسیون انرژی مجلس در باره کاهش تعداد نیروی کار شاغل در عسلویه گفت: کاهش نیروی کار در عسلویه نشان می‌دهد برخی پروژه‌هایی که کارشان به پایان رسیده است با کارکنان‌شان تسویه حساب کرده‌اند، اما کار جدیدی آغاز نشده است و طبیعتا در این منطقه رونق کار آن طور که باید و شاید نیست.

او در پاسخ به این سؤال که میزان پیشرفت فیزیکی فازها چقدر است، گفت: گزارش جدیدی در این زمینه به مجلس ارائه نشده است، از این‌رو مجلس نگرانی خود از تداوم وضعیت موجود را به مسئولان و دستگاه‌های مربوط اطلاع داده است؛ وزارت نفت مدتی را بدون وزیر پشت سر گذاشت و مسئولان سابق که قول و قرارهای بهره‌برداری کامل از پارس‌جنوبی در ۳۵ ماه را محکم کرده بودند، همگی از مسئولیت‌های خود خداحافظی کرده‌اند.

جلالیان تصریح کرد: بررسی‌ها حکایت از آن دارد که سرعت برداشت برای کشور شریک و همسایه ایران یعنی قطر در پارس‌جنوبی به‌مراتب مهم‌تر از تولید صیانتی از این میدان مشترک است؛ گفته می‌شود به علت تولید بالای قطر در منطقه خود ایران با افت فشار مخزن و پدیده مهاجرت گاز به سمت قطر نیز روبه‌رو شده است.

به گفته وی، قطر با حدود ۹۰۰ هزار نفر جمعیت، زیر سایه درآمدهای هنگفت حاصل از صادرات میعانات گازی و ال.ان.جی از پارس جنوبی، به یکی از ثروتمند‌ترین کشورهای جهان تبدیل شده است.

عضو کمیسیون انرژی مجلس افزود: این کشور سرمایه‌گذاری‌های فراوانی روی خطوط هوایی خود و اماکن ورزشی کرده و حتی میزبانی بازی جام ملت‌های آسیا را عهده‌دار شده است و برای سال ۲۰۲۲ میلادی نیز میزبان جام جهانی خواهد بود؛ این کشور صادر‌کننده نفت، عنوان ثروتمندترین کشور جهان اسلام را از آن خود کرده و درآمد سرانه‌ای در حدود ۸۰ هزار دلار دارد.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین