آفتابنیوز : آفتاب: پارلمان اروپا با رأی قاطع فعالان جنبش دموکراسیخواهی در کشورهای عربی را شایسته دریافت جایزه "ساخاروف" دانست. این جایزه به پنج نمایندهی جنبش موسوم به "بهار عربی" از کشورهای سوریه، مصر، لیبی و تونس اعطا شد.
یرژی بوزک، رییسپارلمان اروپا روز پنجشنبه (۲۷ اکتبر) با اعلام خبر اعطای جایزه ساخاروف به نمایندگان "بهار عربی" این اقدام را نشاندهندهی تحسین پارلمان اروپا از کسانی دانست که "شرایط را در همسایگی اروپا" تغییر دادهاند.
پیشنهاد اعطای جایزه ساخاروف به "بهار عربی" از سوی فراکسیونهای لیبرالها، سوسیالدمکراتها و سبزها صورت گرفته و عنوان شده است که این جایزه با هدف حمایت از تکمیل تحولات در کشورهای خاورمیانه به جنبش دمکراسیخواهی مردمی تعلق گرفته است.
دمیتری باندارنکا، روزنامهنگار بلاروسی و همچنین روستای سن ژوزه د آپارتادو واقع در کلمبیا از دیگر نامزدان دریافت جایزه ساخاروف بودند.
دریافتکنندگان جایزه ساخاروف، اسماء محفوظ (بلاگر مصری) احمد الزبیر السنوسی (سیاستمدار لیبیایی و از اعضای شورای انتقالی)، رزان الزیتونه (وکیل سوری)، علی فرصت (کاریکاتوریست سوری) هستند. بازماندگان محمد بوعزیزی، جوان تونسی که با سوزاندن خود آغازگر انقلاب در تونس و برچیده شدن حکومت ۲۳ سالهی زین العابدین بن علی شد، نیز دریافتکننده جایزه ساخاروف در سال ۲۰۱۱ هستند.
جایزه ۵۰ هزار یورویی ساخاروف برای آزادی بیان از سال ۱۹۸۸ هر ساله از سوی پارلمان اروپا به اشخاص یا سازمانهایی اهدا میشود که تلاشهای چشمگیری را در راه احقاق حقوق بشر، حمایت از اقلیتها و همچنین آزادیهای فکری انجام دادهاند. نام این جایزه برگرفته از نام آندره ساخاروف، فیزیکدان روسی و برنده جایزه صلح نوبل در سال ۱۹۷۵ است.
بهار عربی با اعتراضات سراسری مردم در تونس به راه افتاد و باعث برکناری زین العابدین بن علی از قدرت شد. موج این جنبش اعتراضی سپس پایههای قدرت حسنی مبارک، نخستوزیر مصر را به لرزه درآورد و او نیز پس از چند هفته تظاهرات گسترده مردم در این کشور از قدرت کنار رفت.
مرگ معمر قذافی دیکتاتور لیبی نیز در ماه اکتبر سال جاری، به جنگهای داخلی چندین ماهه در این کشور پایان داد. در دیگر کشورهای عربی، نظیر سوریه، بحرین، یمن و اردن مبارزه دمکراسیخواهانه مردم همچنان ادامه دارد.
مراسم اهدای جایزه ساخاروف به طور معمول در جریان جلسه پارلمان اروپا در ماه دسامبر در شهر استراسبورگ برگزار میشود. این جایزه سال گذشته به گیلرمو فاریناس، دگراندیش کوبایی و یکی از مخالفان دولت این کشور تعلق گرفت. وی به دلیل ممنوعالخروج شدن نتوانست شخصا در مراسم اعطای این جایزه حضور یابد.