آفتابنیوز : آفتاب: افزایش 5 تا 15درصدی قیمتها، تعطیلی چهارهزار و 700 واحد در شهرکهای صنعتی طی 27 سال اخیر که 18درصد کل واحدهای شهرکهای صنعتی را شامل میشود، متاثر شدن هزار و 500 واحد از افزایش قیمت حاملهای انرژی و غیرفعال شدن 83 واحد ناشی از اجرای هدفمندسازی یارانهها اخبار وزیر صنعت، معدن و تجارت در میان فعالان بخش خصوصی کشور بود.
مهدی غضنفری که پیش از این اعلام آمادگی کرده بود نمایندگان مجلس او را فرا بخوانند تا برای آنها درباره چگونگی حمایت از بخش تولید توضیحاتی بدهد، قبل از آن، در پارلمان بخش خصوصی حاضر شد تا حداقل آنها را قانع کند.
وی در این مورد اعلام کرد: در بسته اول حمایتی، هزار میلیارد تومان خط اعتبار انرژی تخصیص یافت و 400 میلیارد تومان نیز به واحدهای مشکلدار کمک بلاعوض شد و با توجه به اینکه درباره برخی حاملهای انرژی قیمت تعیین شده از صنعت دریافت نمیشود، قیمت ترجیحی در گازوییل و برق تخصیص یافت که براین اساس هزار و 600 میلیارد تومان یارانه به بخش تولید و صنعت اختصاص یافت و با توجه به این، سرجمع یارانههای پرداخت شده در بخش صنعت و معدن تاکنون به سه هزار میلیارد تومان رسیده است.
غضنفری،وزیر صنعت ،معدن و تجارت در جمع فعالان بخش خصوصی عضو اتاق بازرگانی تهران با اشاره به افزایش پنج تا 15درصدی قیمتها تصریح کرد: برخی واحدهای تولیدی به دلایلی چون افزایش قیمت تمامشده و حاشیه سود منفی، تقاضای افزایش قیمت داشتند که در ماههای گذشته گاه دو یا سه مرتبه برای این واحدها، مجوز افزایش قیمت صادر شد.
وی در کنار این، از وضع تولید کشور نیز آمارهایی داد. طبق اعلام غضنفری، در طول 27 سال گذشته از میان 26 هزار واحد شهرکهای صنعتی، چهارهزار و 700 واحد غیر فعال شدهاند که این میزان 18 درصد کل واحدهاست. او واحدهای متاثر از افزایش حاملهای انرژی را در شهرکهای صنعتی، یک هزار و 500 واحد ذکر کرد و متذکر شد که 83 واحد صنعتی تحت تاثیر اجرای قانون هدفمندسازی یارانهها غیرفعال شدهاند.با وجود این آمارها، غضنفری از کسانی گلایه کرد که در ماههای گذشته از تعطیلی واحدهای تولیدی سخن گفته بودند.
البته غضنفری وجود برخی مشکلات در این حوزه را انکار نکرد، اما گفت: به عقیده من، تولید و صنعت به فعالیتهای خود مشغول هستند و بخش عمدهیی از مشکلات فعلی در گذشته و مسائل کلان مانند فضای کسب و کار ریشه دارد.
وی ادامه داد: نرخ زاد و ولد و مرگ و میر واحدهای تولیدی با تغییر چندانی مواجه نشده است. افزون بر این، واحد تولیدی که متولد میشود، دلیلی ندارد تا ابد باقی بماند و ما اصرار داشته باشیم که واحدهای تولیدی را به هر قیمتی با نفس مصنوعی و اکسیژن زنده و پایدار نگه داریم و تصور کنیم که با بیکاری چهار نفر اتفاق بزرگی رخ داده است. غضنفری درباره وضع تولید آمارهایی نیز ارایه کرد که به زعم او، نرخ افزایش تولید در امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته در تولید فولاد خام به میزان 5/ 15 درصد، شمش آهن 5/ 11 درصد، شمش سرب1/ 17 درصد، کاشی 25درصد، دارو7/ 0 درصد و لاستیک 7/ 2 درصد بوده است.
با وجود این، آنچه از سخنان فعالان بخش خصوصی برمیآمد فضای نامناسب تولید و بیکاری کشور بود. رییس کمیسیون فضای کسب و کار اتاق تهران در این مورد با بیان اینکه برای ایجاد فرصتهای شغلی جدید و دستیابی به ارقام اعلام شده چارهیی جز توجه به تولید وجود ندارد، افزود: واحدهای نیمه تمام را باید به بهرهبرداری رساند و شرایط را برای سرمایهگذاری فراهم کرد که برای این دو نیازمند فضای کسب و کار مساعد و تسهیلات بانکی هستیم که هر دو عامل در حال حاضر وضع نابسامانی دارند. احمد پورفلاح همچنین از مصوبه بانکی اخیر مبنی بر ممنوعیت گشایش السی داخلی برای دو بخش خصوصی و الزام به وجود یک طرف دولتی در معامله گلایه کرد و از وزیر صنعت، معدن و تجارت خواست تا به این موضوع رسیدگی کند.
در همین مورد حمیدرضا صالحی، عضو اتاق تهران نیز موضع تندی نسبت به این موضوع گرفت و گفت: ماجرای السی ریالی اخیر و تصمیمات جدیدی که دولت در این خصوص اتخاذ کرده، توهین به بخش خصوصی است. انتظار فعالان اقتصادی از وزیر صنعت، معدن و تجارت که حامی بخش خصوصی است این بود که درباره این تصمیم موضعگیری میکرد و اگر به نتیجه نمیرسید استعفا میداد.
بانکها هفتاد قفله شدهاند! درباره مشکلات بانکی نماینده انجمن صنایع نساجی ایران نیز مواردی را مطرح کرد. شیبانی با اشاره به سختیهای ایجاد شده بر اثر تحریمهای خارجی از وزیر صنعت، معدن و تجارت خواست تا حداقل درباره آنچه «تحریمهای داخلی» خواند بیشتر توجه نشان دهد.
وی عنوان کرد: اکنون وقت آن نیست که دغدغه بزرگ یک صنعتگر تامین مواد اولیه باشد یا اینکه به دلیل اشتباه کسی دیگر، صنعتگر نتواند السی داخلی باز کند. اکنون وقت آن نیست که صنعتگر تن به پرداخت بهرههای دو رقمی بدهد. متاسفانه در خزانه بانکها به روی بخش خصوصی نه هفت قفله که هفتاد قفله است.
محمد حسین کریمیپور، رییس کمیسیون کشاورزی اتاق ایران از دوگانگی نرخ ارز و تکذیب آن توسط رییس کل بانک مرکزی انتقاد کرد.
وی در این مورد عنوان کرد: هیچ چیزی مثل دوگانگی نرخ ارز به ما فشار نمیآورد و ما بسیار متاسف هستیم که رییس کل بانک مرکزی از وضع موجود دفاع میکند و ارز را تکنرخی میداند.
در مقابل پاسخ وزیر صنعت، معدن و تجارت این بود که وی گفت: وقت آن رسیده که اتاق تهران از محمود بهمنی، رییس کل بانک مرکزی نیز دعوت کند تا خود او درباره مسائل بانکی، نرخ ارز و تسهیلات بانکی صحبت کند.
وی از مخالفت خود با آییننامه جدید برای گشایش السی نیز سخن گفت و صراحتا عنوان کرد که ترجیح میدهد مخالفتها و موضعگیریهایش را در رسانهها عنوان نکند و تلفنی و حضوری با خود افراد صحبت کند.
غضنفری در این مورد اظهار کرد: من برای فضای کسب و کار نگران هستم. لطمه به فضای کسب و کار، لطمه به منافع بخش خصوصی است. افراد مهم نیستند بلکه این فضای کسب و کار است که اهمیت دارد. من این انتقاد را به آقای بهمنی انتقال میدهم اما این کار را از طریق رسانهها انجام نمیدهم، چون نمیخواهم فضای کسب و کار کشور مشوش و نامطمئن دیده شود.
شأن اتاق نمایشگاهداری نیست قمی، فعال بخش خصوصی از انجمن نظام صنفی یارانهیی در ادامه این نشست موضوع واگذاری امور برگزاری نمایشگاه بینالمللی به بخش خصوصی را مطرح کرد که پیش از این نیز بارها مقامات اتاق بازرگانی نسبت به واگذاری آن سخنانی را بیان کرده بودند. اما موضع غضنفری درباره موضوع واگذاری نمایشگاه بینالمللی تهران به بخش خصوصی و اتاق بازرگانی تهران قابل توجه بود که وی صراحتا گفت: شأن اتاق بازرگانی نمایشگاهداری نیست. اگر نمایشگاه را به اتاق تهران واگذار کردیم و پس از مدتی دولت تصمیم گرفت که این منطقه را به پارک تفریحی تبدیل کند، به طور قطع اتاق تهران رضایت نمیدهد. بنابراین باید بیشتر روی این موضوع فکر کنیم تا تصمیم مناسبی اتخاذ شود. علاوه بر این، موضوع واگذاری معدن انگوران از جمله موضوعات مطرح دیگر در این نشست بود.
وزیر صنعت، معدن و تجارت در واکنش به درخواست فعالان بخش خصوصی مبنی بر واگذاری معدن انگوران به این بخش، پاسخ این سوال را به معاون خود ارجاع داد و خدامراد احمدی، معاون وی در این مورد بیان کرد: این معدن یک بار پیش از این به بخش خصوصی واگذار شد که در دوران بهرهبرداری دچار ریزش شده و دوباره به دولت واگذار شده است، با وجود این، این پیشنهاد فعالان بخش خصوصی درباره معدن انگوران مناسب است که باید بیشتر درباره آن بررسی شود. وزیر صنعت، معدن و تجارت هم با تاکید بر برخی واگذاریها اعلام کرد که وزارت صنعت، معدن و تجارت آمادگی دارد تا طرحهای آماده و نیمهآماده خود را با هر درصد پیشرفتی که دارند به بخش خصوصی واگذار کند.
در کنار اینها، موضوع آزادسازی قیمتها نیز توسط رییس اتاق تهران مطرح شد. یحیی آل اسحاق در این مورد عنوان کرد: درباره موضوع مدیریت قیمتها که از سالهای دور مطرح بوده و البته در این سالها به شیوههای گوناگون نیز دچار نوسان شده، باید تاکید کرد که ذات آزادسازی قیمتها به گونهیی است که قیمتگذاری دستوری را بر نمیتابد. آزادسازی، الزامات خاصی را میطلبد که امید است با توجه به این الزامات این موضوع مدیریت شود.