آفتابنیوز : آفتاب: مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران با اعلام اینکه ۹۰ درصد دشتهای ممنوعه کشور دارای افت ذخیره آب هستند، گفت: وقوع خشکسالیهای اخیر زنگ خطر را در دشتها به صدا در آورده است.
محمد حاجرسولیها از آخرین اقدامات صورت گرفته در رابطه با دشتهای ممنوعه سخن گفت و افزود: در کل کشر ۶۰۹ محدوده مطالعاتی داریم که قابل بررسی و مونیتور شدن هستند.
مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران اظهار داشت: از ۶۰۹ محدوده مطالعاتی در کشور، ۴۳۴ محدوده بررسی میشود و مابقی در حاشیه کویر است و یا قابل اهمیت نیست.
حاجرسولیها تصریح کرد: به صورت کلی ماهانه بررسیهایی بر روی وضعیت دشتها صورت میگیرد که باید گفت متاسفانه از این ۴۳۴ دشت و محدوده مطالعاتی آمار خوشایندی وجود ندارد چرا که فقط ۳۸ دشت در حالت تعادل قرار دارد.
این مقام مسئول در وزارت نیرو ادامه داد: به عبارت دیگر، تنها ۱۰ درصد دشتها در کشور در حالت تعادلی قرار دارند و ۷۰ دشت ممنوعه نیز دارای افت بالای یک متر تا ۲ متر در سال است.
مشاور وزیر نیرو با تاکید بر اینکه ۱۵ درصد دشتهای کشور دارای افت بالایی هستند، خاطرنشان کرد: ۳۲۷ دشت دیگر در کشور معادل ۷۵ درصد از کل در طول سال افت یک متری را تجربه میکنند.
به گفته حاج رسولیها، ۹۰ درصد سفرههای زیرزمینی کشور دارای افت ذخیره آب هستند و در دشتها سالیانه چند متر افت ذخایر آب اتفاق میافتد. مسائل مطرح شده در مورد دریاچه ارومیه به نحوی است که سالیانه ۲۸ تا ۳۰ سانتیمتر افت ایجاد میشود و مقایسه افت دشتها با دریاچه ارومیه به وضوح قابل مشاهده است.
مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران از به صدا درآمدن زنگ خطر در دشتهای ممنوعه به دلیل وقوع خشکسالیهای اخیر در کشور خبر داد و بیان داشت: در شرایط فعلی، دشتها تغییر در الگوی مصرف، کشت، برداشتها و همچنین روش آبیاری میتواند به جلوگیری از ادامه از دست رفتن ذخایر دشتها کمک کند.
وی با اشاره به کارگیری انواع روشها از کنترل مصرف و تغییر شیوه آبیاری برای جلوگیری از ادامه بحران در دشتها، تصریح کرد: از نظر قانونی میزان برداشت از دشتها به نسبت وضعیت ۵ ساله اخیر تعیین میشود.
حاجرسولیها افزود: استفاده از روشهای تغذیه مصنوعی میتواند تا حدودی به وضعیت دشتهای ممنوعه کمک کند ولی با این حال خیلی موثر نیست و ما باید بتوانیم بهره وری را هدف قرار دهیم.