آفتابنیوز : آفتاب: سرویس اقتصادی - طاهره کاظمی -اولين همايش ناظران و داوران کارآزمايي هاي باليني در محل هتل اسپيناس برگزار خواهد شد.
به گزارش آفتاب، دكتر عليرضا حسيني دبیر کمیته تحقیقات بالینی سازمان غذا و دارو در آستانه برگزاري نخستين همايش ناظران و داوران كارآزماييهاي باليني در ايران با اشاره به مراحل مختلف ثبت و ورود داروها به فهرست دارويي كشور گفت: يك دارو قبل از ورود به بازار دارويي و فهرست دارويي كشور مورد ارزيابيها و بررسيهاي دقيق قرار ميگيرد. گاها مستندات يك دارو به 16 هزار برگ ميرسد.
در مجموع يك دارو براي ثبت و ورود به فهرست دارويي كشور بايد از نقطه نظر كيفيت، خصوصيات آزمايشگاهي، سم شناسي، مواد تشكيل دهنده، مطالعات حيواني، فازهاي مختلف انساني و ... مورد بررسي دقيق قرار بگيرد.
حسيني افزود: از طرف ديگر از آنجا كه مطالعات باليني جزو تحقيقات علوم پزشكي محسوب ميشود اين مطالعات بايد از نظر اخلاق پزشكي نيز مورد بررسي قرار گيرند. بر اين اساس يكي از همكاران مهم در بررسيهاي باليني داروها، متخصصان و كميتههاي اخلاق پزشكي در سراسر كشور هستند. به اين ترتيب يك كميته كشوري اخلاق پزشكي و حدود 50 كميته منطقهاي اخلاق پزشكي به اين منظور در سطح كشور فعالند.
وی ادامه داد: کميته مطالعات باليني بررسي علمي گزارشات و پروتکل هاي باليني را به کمک حدود 90 نفر از داوراني که اغلب اعضاي برجسته هيات علمي دانشگاههاي کشور هستند انجام مي دهد.
حسینی افزود: کميته هاي اخلاقي و منطقه اي در کشور به عنوان بخشي از برنامه هاي خود بررسي پرونده هاي پروتکل مطالعات باليني را از نقطه نظر ملاحظات اخلاقي عهده دار مي باشند.
دبیر کمیته تحقیقات بالینی سازمان غذا و دارو با اشاره به فعاليت پايگاه ثبت كارآزماييهاي باليني در كشور گفت: اين سامانه ثبت کارآزمايي باليني در ايران (IRCT) که از سال 2008 راه اندازي شده، ثبت کليه مطالعات باليني را در کشور الزامي نموده است IRCT.در يک چارچوب نظارتي به عنوان ابزاري در جهت شفافيت بيشتر در انجام مطالعات باليني در کشور به شمار مي آيد.
وی افزود: اين همايش به عنوان اولين همايش ملي ناظران و داوران کارآزمايي هاي باليني در ايران مي باشد که با هدف ارائه گزارش بخش هاي نظارتي کارآزمايي هاي باليني و هم انديشي در جهت ارتقا کيفيت فرآيندهاي بررسي و انجام مطالعات باليني در کشور برگزار مي شود.
حسینی ادامه داد: اين همايش در در واقع نشست ذي نفعان بخش نظارتي در کارآزمايي هاي باليني است که به عنوان يکي از نمونه هاي موفق تعامل همکاري هاي بين بخشي مي باشد که بين سازمان غذا و دارو و معاونت تحقيقات و فناوري از يکسو و دانشگاههاي علوم پزشکي و مراکز تحقيقات باليني از سوي ديگر به شمار مي آيد.