آفتابنیوز : آفتاب: رييس سازمان پزشکي قانوني کشور با تاکيد بر اين که شيوع و گسترش شديد سوء مصرف موادمخدر صنعتي به ويژه شيشه در كشور، زنگ خطر را براي خانوادهها و دستگاههاي ذيربط به صدا درآورده است، اظهارکرد: شايعه اعتيادآور نبودن مصرف شيشه موجب جذب حداكثري بازار مصرف شده و بسياري از افراد ناآگاه و بي تجربه گرايش به سوء مصرف اين ماده مهلك و خطرناك پيدا کردهاند.
احمد شجاعي طي سخناني درکنفرانس پيامدهاي سومصرف مواد مخدر و روانگردان و پيشگيري از آن، که در سازمان پزشکي قانوني برگزار شده بود، با بيان اين که مواد را مي توان به ٢ دسته سنتي و صنعتي تقسيم بندي کرد، گفت: انواع مواد را ميتوان به مواد مخدر سنتي (ترياک) و صنعتي (هروئين) و مواد توهمزا سنتي(حشيش) و صنعتي (lsc) و مواد روانگردان سنتي(کوکائين) و صنعتي (مت آمفتامين، شيشه) تقسيم کرد.
وي با اشاره به برآورد حداکثري تعداد سوء مصرف کنندگان انواع مواد مخدر در جهان در سال ٢٠٠٨ ميلادي، ادامه داد: حشيش با بيش از ١٩٠ ميليون نفر مصرف کننده، بيشترين تعداد مصرفکنندگان مواد را در جهان به خود اختصاص داده است و آمفتامينها، اكستاسي، ترياك و مشتقات آن و كوكائين به ترتيب با حدود ٥٣ ، ٢٦، ٢٢ و ١٩ ميليون نفر تعداد مصرف كننده در دنيا را دارند.
شجاعي با بيان اين که مخدر به ترکيباتي گفته مي شود که از نظر ساختماني و علمکرد شبيه به ترياک هستند، خواه اين مواد طبيعي بوده خواه صناعي، گفت: مخدرهاي طبيعي مانند مورفين و کدئين، مخدرهاي نيمه صناعي مانند هروئين و مخدرهاي صناعي مانند متادون هستند.
رييس سازمان پزشکي قانوني کشور با اشاره به اين که مواد روانگردان به مواد شيميايي گفته ميشود که بر روي عملکرد مغز اثر گذاشته و منجر به تغييرات رفتاري، شناختي، خلقي و همچنين درجه هوشياري در فرد مصرف کننده مي کنند، اظهاركرد: اين مواد ميتوانند در ابتدا باعث افزايش تمرکز و همچنين سرخوشي در فرد مصرف کننده شوند، لذا اين امر منجر به سوء مصرف اين مواد مي شود.
وي با بيان اين که در يک دسته بندي مواد روان گردان ها به سه دسته آمفتامين ، متامفتامين و کوکائين تقسيم ميشوند، ادامه داد: پاسخ فيزيولوژيک بدن به استفاده از اين ترکيبات به صورت افزايش ضربان قلب، افزايش فشار خون، افزايش تنفس، برافروختگي صورت نشان داده ميشود.
شجاعي گفت: در چند دهه اخير در دنيا اين دسته از ترکيبات شديدا مورد سوء مصرف قرار گرفتهاند، در کشورمان نيز طي چند سال اخير مصرف آمفتامينها در جوانان روند افزايشي داشته است و از آنجايي که داروهاي خياباني به صورت ناخالص تهيه مي شوند و همواره حاوي مواد افزودني بسيار هستند، لذا شناسايي اين دسته از ترکيبات مورد سوء استفاده در مسموميتها ودر موارد تشخيص علت مرگ بيشتر مشاهده مي شود.
وي با اشاره به اين که شيشه با موادي ارزان قيمت و به سادگي در لابراتوارهاي غير قانوني و زيرزميني به روشي فوقالعاده خطرناک توليد ميشود، اظهارکرد: مهمترين اثرات حاد آمفتامينها احساس شادي و راحتي در ابتداي مصرف، افزايش فشار خون، تهوع، کاهش اشتها، از دست رفتن مهارها، افزايش سرعت تنفس و ضربان قلب، تعريق زياد و احساس تشنگي، به هم زدن دندانها و افزايش ميل شديد جنسي است.
شجاعي تاکيد کرد: در مصرف مقادير بالاي آنها علايمي چون تشنج، استفراغ، افزايش شديد دماي بدن و فشار خون، سرگيجه، گرفتگي عضلاني و تپش قلب مشاهده مي شود. علاوه بر اثرات ياد شده اين ترکيبات قادر به ايجاد اثرات سوء بر ساير قسمتهاي بدن از جمله سيستم تنفسي به صورت ادم ريوي، کبد بشکل يرقان و افزايش بيلي روبين، سيستم خون به شکل اختلالات انعقادي و ترومبوسيتوپني و همچنين سيستم ايمني هستند.
وي با اشاره به اين که سابقاً جنوب شرق آسيا محل عمده توليد و توزيع روان گردان ها بوده اما اکنون به همه جا گسترش يافته است، گفت: درواقع سوء مصرف آن در ايران و خاورميانه سريعاً رو به گسترش است. به عبارتي برآوردها نشان ميدهد، رشد و افزايش سوء مصرف مواد مخدر شيميايي، محركها و روانگردانها در جهان به نحوي است كه آينده بازار مصرف مواد را در اختيار خواهد گرفت.
شجاعي تاکيد کرد: تعداد سوء مصرفكنندگان آمفتامينها در جهان به تنهايي بيشتر از مجموع سوء مصرفكنندگان ترياك و كوكائين است كه رشد سريع اين مواد در جذب بازارهاي مصرف را نشان ميدهد.
وي با تاکيد بر اين که افزايش ٢٠ درصدي تعداد لابراتوراهاي توليد مواد روانگردان و آمفتامين ها در سال ٢٠٠٨ ميلادي راشاهد هستيم، گفت: گرايش ٣٠ تا ٤٠ ميليون نفر به سوءمصرف مواد روانگردان و آمفتامين ها را شاهد هستيم و براساس برآوردهاي صورت گرفته تعداد سوءمصرف مواد روانگردان و آمفتامين ها در آينده نزديك به بيش از مجموع سوء مصرف كنندگان مشتقات ترياك و كوكائين خواهد رسيد.
رييس سازمان پزشکي قانوني با بيان اين که امروزه شاخص هاي جذاب توليد و مصرف اين گونه مواد شيميايي و صناعي موجب شيوع و گسترش سريع آن در جوامع مختلف شده است، اظهار کرد: بر همين اساس بيشترين تمركز مصرفكنندگان محركها از نوع آمفتامين (ATS) در جهان با ٧٢ درصد به قاره آسيا اختصاص دارد و پس از آن آمريكا، آفريقا، اروپا و اقيانوسيه به ترتيب با ١١، ١٠، ٦ و ١ درصد قرار دارند.
شجاعي ادامه داد: به طور ميانگين ٣ / ٣٣ ميليون نفر در جهان طي سال ٢٠٠٨ ميلادي حداقل يكبار اقدام به مصرف محركها از نوع آمفتامين (ATS) کردهاند كه اين رقم تقريبا برابر مجموع ميانگينهاي مصرف كنندگان دو گروه مواد مخدر شامل ترياك و مشتقات آن و كوكائين است.
وي با برشمردن برخي از جاذبههاي توليد و سوء مصرف محركها از نوع آمفتامين (ATS)، ادامه داد: توليد انواع اين مواد تابع شرايط جغرافيايي خاص نيست و سرمايه اوليه مورد نياز آن به نسبت توليد ساير مواد مخدر اندك است، هم چنين مواد اوليه شيميايي براي توليد ATS ها بسيار متنوع و سهل الوصول است.
شجاعي تصريح کرد: دستورالعمل و فرمولهاي تركيب مواد اوليه شيميايي (پيش سازها) و توليدATS ها در اينترنت وجود دارد و ريسك پائين و سود بسيار بالا و مصرف خوراكي و ساده ATS ها بدون علائم، عوارض و خطرات ناشي از ساير شيوههاي مصرف را به دنبال دارد. هم چنين با افزايش توان جسماني و جنسي در كوتاه مدت و فروش تك قرصي اين مواد با هدف گسترش دامنه تقاضا نيز روبرو هستيم.
شجاعي ادامه داد: توليد آزمايشگاهي، زيرزميني و خانگي اين ماده مخدر شيميايي و افزايش روزافزون ناخالصي ها، موجب كاهش ٥٠ درصدي قيمت شيشه طي يكسال اخير در كشور شده است كه بيشترين ميزان كاهش قيمت را در بين انواع مواد مخدر به خود اختصاص داده است.
وي اظهارکرد: با افزايش ٢٨٢ درصدي كشفيات ماده مخدر شيشه و انهدام ١٧٠ لابراتوار و كارگاه توليد شيشه در سال ١٣٨٨ در مقايسه با سال ١٣٨٧ روبرو هستيم.
شجاعي با تاکيد بر اين که اثرات شيشه تا حدي بسته به شيوه مصرف آن است، گفت: مصرف اين مواد به دو صورت تدخيني يا تزريقي و مصرف خوراکي وجود دارد.
رييس سازمان پزشکي قانوني کشور ادامه داد: رفتارهاي خشونت آميز در معتادان به مواد مخدر صنعتي در فاصله زماني بين ٦ ماه تا يکسال پس از شروع وابستگي افراد آغاز ميشود در حاليکه در معتادان به مواد مخدر سنتي اين فاصله زماني بين ١ تا ٣ سال پس از وابستگي شروع ميشود.
وي افزود: ميزان بروز خشونت و رفتارهاي آسيبرسان در معتادان به مواد مخدر صنعتي با افزايش سن اعتياد افراد به اوج خود ميرسد در حاليکه در معتادان به مواد مخدر سنتي با افت مواجه ميشود.
شجاعي تاکيد کرد: معتادان با سن بالاي ٤٥ سال از رفتارهاي خشونت آميز کمتري نسبت به معتادان جوانتر با سن زير ٤٥ سال برخوردارند، در واقع بيشترين بروز رفتارهاي خشونت آميز در جوانان گروه سني ٢٥-16 سال رخ ميدهد.
رييس سازمان پزشکي قانوني ادامه داد: از آنجائي که استفاده از اين مواد باعث اختلالات رفتاري از جمله پرخاشگري، رفتارهاي تهاجمي، عدم درک زمان و مکان، اختلات شناختي، برانگيختگي اميال جنسي مي شود، همواره احتمال بروز حوادث و جرايم در زمان مصرف اين مواد مطرح است. به همين دليل قضات و محاکم همواره با اين مسئله مواجه مي شوند که آيا متهم در حين ارتکاب جرم تحت تاثير اين مواد بوده يا نه؟
به گزارش ايسنا،شجاعي در پايان گفت: در بسياري از موارد فرد تحت تاثير دارو اقدام به انجام جرائم و يا رفتارهاي پرخاشگرايانه از جمله تصادفات رانندگي، نزاع در تجمعات و يا مهمانيها، دعواهاي خياباني و قتل را مرتکب مي شود.