آفتابنیوز : آفتاب: قلب موتور اصلی سیستم خونرسانی در بدن است. این عضو كه میتوان آن را به موتورخانه بدن تشبیه كرد در هر دقیقه حدود 4.7 لیتر خون را در بدن به جريان مياندازد و به این ترتیب اكسیژن و مواد غذایی مورد نیاز برای حفظ عملكرد اعضا و اندام های مختلف بدن را در اختیار آنها قرار میدهد.
قلب انسان بهطور متوسط در هر دقیقه 60 تا 100 بار میتپد و زمانی كه فرد در حال انجام فعالیت است تعداد ضربان قلب تا 200 بار در دقیقه افزایش مییابد.
این اندام ماهیچهاي به اندازه مشت دست هر فرد است كه در یك قفس استخوانی سخت و در عین حال انعطاف پذیر محافظت میشود.
قلب متشكل از ماهیچههای قوی و قدرتمندی است كه خستگی ناپذیرند و بهطور بیوقفه و مداوم منقبض میشوند تا از این طریق خون را از قلب به دیگر قسمتهای بدن برسانند.
قلب از چهار حفره تشكيل شده است.دو حفره كوچك بالایی دهلیز و دو حفره كوچك پایینی بطن نام دارد. در حقیقت قلب از طریق یك دیواره عضلانی به دو نیمه چپ و راست تقسیم میشود. نیمه راست خون تیره یا خون سیاهرگها و نیمه چپ خون روشن یا سرخرگی را در خود جای میدهد.
دهلیزها دریافتكننده خون هستند و بطنها خون را از قلب خارج میكنند. در نخستین مرحله از ضربان قلب، خون از بطن راست به ریه فرستاده میشود تا دیاكسید كربن موجود در خون آزاد شده و اكسیژن جذب خون شود.
در این مرحله خون اكسیژن دار كه رنگ روشنی دارد از طریق سرخرگهای ریوی وارد دهلیز چپ شده و سپس به بطن چپ قلب منتقل میشود. بطن چپ وظیفه خونرسانی به آئورت یا شریان اصلی بدن را به عهده دارد.
در مرحله بعد آئورت جریان دریافتی از بطن چپ را از طریق شبكهای از شریانهای كوچكتر و مویرگها در بدن توزیع میكند و به این ترتیب اعضا و بافت های مختلف بدن اكسیژن و مواد غذایی موردنیازشان را از طریق خونرسانی تامین میكنند.
سپس خون تیره كه فاقد اكسیژن است از طریق سیاهرگها و مویرگها و در نهایت از طریق سیاهرگ اصلی بدن به دهلیز راست قلب باز میگردد تا مراحل قبلی دوباره تكرار شود. علاوه بر حفرات قلب، دریچهها نیز در عملكرد قلب نقش موثری دارند.
دریچههای دهلیزی ـ بطنی، همانطور كه از نامشان پیداست دهلیزها و بطنها را از هم جدا میكنند. دریچه میترال دریچهای دو لختی است كه دهلیز و بطن چپ را از هم جدا میكند و دریچه تریكاسپید نیز بطن و دهلیز راست را از هم جدا میكند. در این فاصله بین دهلیزها و شریانها نیز دریچههای هلالی قرار دارند.
دریچه آئورت بطن چپ را از آئورت جدا میكند و دریچه ریوی نیز بطن راست را از شریان ریوی جدا میكند. با باز شدن دريچههاي قلب، خون ميتواند آزادانه به حفره ديگري از قلب يا به رگها منتقل شود و با بسته شدن دريچهها نيز از بازگشت خون خروجي به داخل قلب جلوگيري ميشود.
عروق كرونري كه تمام سطح قلب را ميپوشاند وظيفه تامين اكسيژن و مواد غذايي مورد نياز قلب را به عهده دارد و زماني كه قلب در فاصله بين ضربانها در حال استراحت قرار ميگيرد، خون در عروق كرونري قلب جريان پيدا ميكند.
بطن چپ قلب در مقايسه با بطن راست عضلات بيشتري دارد زيرا وظيفه آن خونرساني به تمام قسمتهاي بدن است. به همين سبب شريانهاي كرونري راست معمولا كوچكتر است.
زماني كه عضله قلب منقبض ميشود فشار آن بهقدري زياد است كه اجازه عبور خون به عضله قلب را نميدهد و به همين سبب قلب از شبكهاي از رگهاي باريك خوني تشكيل شده تا خونرساني به قلب را به عهده گيرند.
به گزارش جام جم آنلاین، عروق كرونري از جمله عروق بسيار مهم بدن است كه در صورت هرگونه اختلال در عملكرد آن يا گرفتگي، بلافاصله فرد دچار سكته قلبي ميشود.
موضوع: مواظب قلب قلب خود باشید
مشروح:بیان اجزا وطرز کار قلبچگونگی مواظبت از قلب در شماره بعد انشا اله با سپاس