آفتابنیوز : آفتاب: مدیر اداره بررسیها و سیاستهای اقتصادی بانک مرکزی با اعلام اینکه امسال عرضه سکه به بازار دو برابر پارسال به میزان 6 میلیون قطعه خواهد بود، گفت: در حال حاضر بازار سکه از ثبات نسبی برخوردار است و اگر در مقاطعی دچار نوساناتی میشود، تحت تاثیر قیمتها در بازارهای جهانی یا سایر عوامل تاثیرگذار در بازار است.
پیمان قربانی در مورد آخرین آمار تحویل و عملکرد بانک مرکزی در طرح پیش فروش سکه گفت: از 4.1 میلیون قطعه سکه پیش فروش شده در مرحله اول با مدت زمان تحویل 4 ماهه، تا ظهر امروز سه شنبه 3 میلیون قطعه سکه تحویل داده شده است.
مدیر اداره بررسیها و سیاستهای اقتصادی بانک مرکزی افزود: به جای دریافت حدود 592 هزار قطعه سکه از ابزارهای 3 گانه جایگزین بانک مرکزی استفاده شده است و حدود 480 هزار قطعه سکه نیز عدم مراجعه برای تحویل را داشته اند.
وی با اشاره به اینکه در طرح پیش فروش سکه در مرحله دوم با مدت زمان تحویل 4 ماهه 2.2 میلیون قطعه سکه پیش فروش شده بود، تصریح کرد: 432 هزار قطعه سکه در این مرحله تحویل داده شده است، به جای دریافت یک میلیون و 500 هزار قطعه سکه از ابزار جایگزین استفاده شده است و 305 هزار قطعه نیز با عدم مراجعه مواجه شد.
به گفته این مقام مسئول در بانک مرکزی، در مجموع تا به امروز 6.3 میلیون قطعه سکه پیش فروش شده سررسید شده است که 3 میلیون و 454 هزار قطعه سکه آن تحویل داده شده، به جای حدود 2 میلیون و 95 هزار قطعه سکه از ابزار جایگزین استفاده شده است و 785 هزار قطعه سکه هم عدم مراجعه داشتند.
2.5 ماهه ابتدای سال بیش از کل پارسال سکه عرضه کردیم
قربانی خاطرنشان کرد: بر این اساس، از سکه هایی که تا به امروز سه شنبه سررسید شده اند، 87.6 درصد ایفای تعهد شده و 12.4 درصد نیز عدم مراجعه داشته است.
مدیر اداره بررسیها و سیاستهای اقتصادی بانک مرکزی اظهارداشت: پیش بینی می شود که 800 هزار قطعه سکه نیز در روزهای آتی با توجه به روند عرضه سکه ها تحویل شود.
وی گفت: در مجموع از 9.3 میلیون قطعه سکه پیش فروش شده حدود 3 میلیون و 454 هزار قطعه سکه تحویل داده شده ، به جای 3 میلیون و 392 هزار قطعه سکه از ابزار جایگزین استفاده شده است.
قربانی اضافه کرد: به طور کلی تاکنون 73.5 درصد از کل تعهدات طرح پیش فروش سکه که پارسال انجام شده و امسال زمان سررسید آنها فرا رسیده، ایفای تعهد شده است و 26.5 درصد تعهدات باقی مانده است که ایفای تعهد خواهد شد.
وی خاطرنشان کرد: بانک مرکزی از زمان آغاز اجرای تحویل سکه در طرح پیش فروش تاکنون 3 میلیون و 454 هزار قطعه سکه تحویل داده است که این تعداد فراتر از کل عرضه سکه توسط بانک مرکزی در سال گذشته به بازار است.
مدیر اداره بررسیها و سیاستهای اقتصادی بانک مرکزی یادآور شد: بخشی از افرادی که سکه ها را تحویل گرفتند، آن را در بازار فروخته اند، بخش دیگری از افراد هم سکه های تحویل گرفته را نگه داشته اند که مطمئنا در روزهای آتی برای تبدیل آن به پول، وارد بازار سکه خواهند کرد.
وی با تاکید بر اینکه این افراد که سکه ها را در نزد خود نگه داشته اند که همیشه این کار را انجام نخواهند داد و بلاخره سکه ها را وارد بازار می کنند، افزود: انتظار می رود که روند عرضه سکه ها توسط این افراد به بازار ادامه داشته باشد.
قربانی اضافه کرد: همچنین با توجه به اینکه 785 هزار قطعه سکه با عدم مراجعه مواجه بوده اند، پیش بینی می شود که با مراجعه افراد برای تحویل، بخشی از این میزان سکه هم به بازار تزریق شود. حدود 2.5 میلیون قطعه سکه ( 2 میلیون و 474 هزار قطعه سکه) هم تعهد بعدی بانک مرکزی است و بانک مرکزی به تعهدات خود در سررسید عمل کرده و بخشی از این سکه ها هم به روند عرضه سکه به بازار خواهد پیوست.
وی گفت: از مجموع 9.3 میلیون قطعه سکه پیش فروش شده 3 میلیون و 392 هزار قطعه سکه تبدیل به ابزارهای جایگزین شده است، بنابراین حدود 6 میلیون قطعه سکه در راه بازار باقی می ماند ( حدود 3 میلیون و 454 هزار قطعه سکه تحویل داده شده است که بخشی به بازار عرضه شده) که بخشی از آن وارد بازار شده و بخشی دیگر هم به بازار عرضه می شود.
این مقام مسئول در بانک مرکزی تصریح کرد: با توجه به اینکه پارسال حدود 3 میلیون قطعه سکه به بازار عرضه شده است، بنابراین عرضه سکه ها امسال دو برابر سال گذشته خواهد بود، به عبارت دیگر در 2.5 ماهه ابتدای سال جاری بیش از عرضه کل سال گذشته سکه به بازار تزریق شده است.
مدیر اداره بررسیها و سیاستهای اقتصادی بانک مرکزی با بیان اینکه بازار سکه از کانال عرضه به خوبی تامین شده است، تاکید کرد که بانک مرکزی ضمن انجام برنامه ریزی برای تامین سکه های پیش فروش، آمادگی کامل برای برنامه ریزی در آینده را دارد.
قربانی با تاکید بر اینکه بازار سکه از لحاظ عرضه هیچگونه مشکلی ندارد، روند عرضه را مناسب ارزیابی کرد و گفت: در حال حاضر بازار سکه از ثبات نسبی برخوردار است و اگر در مقاطعی دچار نوساناتی می شود، تحت تاثیر قیمت ها در بازارهای جهانی و یا سایر عوامل تاثیرگذار در بازار است.
ابزار جایگزین جدید
وی با اشاره به 3 ابزار جایگزین پیشنهادی بانک مرکزی که تاکنون مورد استفاده قرار گرفته است، گفت: پیش از این اوراق گواهی سپرده با نرخ 24 درصد که با تمدیدهای صورت گرفته تا پایان وقت اداری روز شنبه 13 خردادماه جاری قابل استفاده بود، پیشنهاد شد.
این مقام مسئول در بانک مرکزی ادامه داد: همچنین بازخرید سکه در بانک ملی و دریافت وجه در ازای انصراف، بدون پرداخت مالیات دیگر گزینه پیشنهادی بود که قیمت ها در چند مرحله بازنگزی شد و در نهایت این گزینه متوقف شد.
وی عنوان کرد: گزینه سوم پته یا حواله طلا بود که پس از ارزیابی های صورت گرفته در بانک مرکزی، کارگروه مربوطه تصمیم به توقف آن گرفت.
مدیر اداره بررسیها و سیاستهای اقتصادی بانک مرکزی از آغاز عرضه ابزار جدید جایگزین پیشنهادی بانک مرکزی از امروز 16 خردماه در بانک ملی خبر داد و گفت: استفاده از این ابزار هم مانند ابزارهای قبلی اختیاری است و افراد در صورت تمایل می توانند از آن بهره ببرند.
وی ابزار جدید را استفاده از اوراق گواهی سپرده با نرخ 20 درصد اعلام و بیان کرد: شرایط استفاده از این ابزار مانند اوراق گواهی سپرده قبلی است و سود آن از زمان ثبت نام تعلق خواهد رفت، منتهی نرخ سود آن به 20 درصد کاهش یافته است.
به گزارش مهر،قربانی خاطرنشان کرد: بانک مرکزی پس از ارزیابی های مجدد نرخ سود 20 درصد را در شرایط فعلی برای این ابزار مناسب دانست.