آفتابنیوز : وی با اشاره به ساز و کارهای تسهیل و توسعه همکاری های منطقه ای و پاسخگوئی به نیازهای توسعه سیاسی و اقتصادی کشورهای منطقه، افزود: علاوه بر ترتیبات سیاسی مثل پیمان شانگهای، طرح ها و برنامه های متنوع؛ سازمان همکاری اقتصادی اکو نیز که بخش عمده ای از آنها پس از پیوستن جمهوری های آسیای میانه و قفقاز پایه گذاری و به تصویب رسیده اند، برای تحقق همکاری اقتصادی منطقه بر محور تجارت، انرژی و حمل و نقل کاملا مناسب هستند.
متکی تصریح کرد: منطقه اکو توانائی تبدیل شدن به یک قطب مهم اقتصادی جهت ایفای نقش شایسته در اقتصاد و تجارت بین المللی را داراست. وزیر خارجه ایران با اشاره به دیدگاه و تاریخچه فعالیت و تلاش ایران برای ارتقاء جایگاه اکو اظهار داشت: تهران با برگزاری اولین اجلاس سران اکو در سال 1992 نقش بسیار مهمی را در پیوستن کشورهای آسیای میانه و قفقاز به خانواده اکو ایفاء کرد.
متکی در بخش دیگر سخنرانی خود به تشریح سیاست ها و برنامه های دولت احمدی نژاد رئیس جمهوری اسلامی ایران پرداخت و اظهار داشت: دولت آقای احمدی نژاد در سیاست خارجی سه عنصر مهم عدالت خواهی، صلح طلبی و تهدید زدائی بر اساس اصول عزت، حکمت و مصلحت را دنبال می کند و در این راستا بدنبال تحقق امنیت و رفاه منطقه ای از طریق توسعه روابط دو و چند جانبه با همسایگان و تقویت و گسترش پیمان های منطقه ای نظیر اکو در جهت تامین منافع کشورهای منطقه هستیم.
وزیرخارجه اعلام کرد: جمهوری اسلامی ایران ضمن تقدم نگاه منطقه ای در روابط بین الملل و اعتقاد به ضرورت متوازن ساختن روابط خارجی خود که مستلزم تقویت نگاه به شرق خواهد بود، در زمینه همکاری های اقتصادی گسترده و مفید و استقرار صلح و امنیت منطقه ای آمادگی همکاری صمیمانه را با سایر کشورهای منطقه دارد.
متکی طی این سخنرانی خواستار برخورد با عوامل بی ثباتی در منطقه شد و خطرات ناشی از تداوم ملاحظات بیگانگان، قاچاق مواد مخدر، تروریزم و ناامنی و درگیری های داخلی را بر شمرد. وی آمادگی جمهوری اسلامی ایران برای همکاری باسایر کشورهای منطقه به منظور استقرار امنیت و ثبات را ابراز داشت.
وزیر امور خارجه ایران در این سخنرانی همچنین جایگاه اکو و تمهیدات برای تقویت همکاری ها بویژه ازسوی جمهوری اسلامی ایران را بر شمرد و با اشاره به تصویب سند چشم انداز اکو 2015 که مسیر حرکت اکو در یک دهه آینده را ترسیم می کند در این اجلاس، گفت: لازم است تمامی تلاش خود را برای تحقق اهداف، برنامه ها و راهکارهای پیش بینی شده در این دو سند مهم بویژه در بخش های حائز اولویت تجارت، حمل و نقل و انرژی بکار گیریم و باید تمامی تلاش خودرا بکار بندیم تا حجم مناسبات تجاری کشورهای عضو را از رقم غیر قابل قبول کنونی (6%) به 20% تا سال 2015 برسانیم.
وی ابراز امیدواری کرد با اجرایی شدن موافقتنامه تجاری اکو (اکوتا) و دیگر موافقتنامه های مرتبط نظیر موافقتنامه تسهیل صدور روادید و TTFA گام جدیدی در زمینه افزایش حجم مناسبات تجاری بین کشورهای عضو برداشته شده و همکاری های اقتصادی منطقه ای شتاب بیشتری خواهد گرفت.
متکی با اشاره به تحولات در پروژه های مراسلات در زمینه حمل و نقل درون اکو، جایگاه منحصر به فرد جمهوری اسلامی ایران را بر شمرد و گفت: ویژگی های جمهوری اسلامی ایران یک فرصت طلایی در اختیار کشورهای عضو قرار داده است.
وی در ادامه آمادگی کشورمان به منظور ارائه امکانات ترانزیت خود برای انتقال تولیدات نفت و گاز کشورهای آسیای میانه و حوزه دریای خزر به صورت مستقیم یا از طریق سوآپ را اعلام داشت. ایشان تصریح کرد: مسیر کشور ما کوتاه ترین و اقتصادی ترین مسیر برای انتقال انرژی است.
وزیر امور خارجه تنظیم سازوکارهای مناسب، تقویت بنیه دبیرخانه و افزایش تعاملات و ارتباطات اکو باطرف های توسعه بویژه سازمان های مالی و توسعه بین المللی را بعنوان برخی اقدامات لازم در زمینه رفع کاستی ها ضروری دانست.
متکی در پایان خاطر نشان کرد اکنون زمان آن فرا رسیده است تا پس از گذشت یک دهه از فعالیت سازمان زمینه برقراری ارتباط بیشتر بین خانواده اکو و شرکای توسعه ای بالقوه آنها، بویژه کشورهای دارای توان اقتصادی بالا و علاقمند به توسعه روابط با اکو را فراهم نماییم و با توجه به چارچوب مناسب عهدنامه ازمیر، اکنون فارغ از ملاحظات و تمایلات سیاسی نسبت به اجرای آن بخش از عهدنامه ازمیر با هدف تقویت همکاری های منطقه ای اقدام نماییم.