آفتابنیوز : آفتاب: معاون وزير نيرو به تشريح جزييات برنامه اين وزارتخانه براي تعيين قيمت آب در فاز دوم هدفمندي يارانهها پرداخت.
عليرضا دائمي، سرپرست معاونت آب و آبفا وزارت نيرو در گفتوگو با ايسنا، درحالي قيمت تمامشده آب را حدود 990 تومان اعلام كرد كه زمان رسيدن قيمت آب به سطح قيمت تمام شده را بر اساس قانون، پنج سال پس از آغاز هدفمندي يارانهها اعلام كرد.
اين مقام مسئول همچنين تاكيد كرد بخش آب كشور بهگونهاي برنامهريزي ميكند كه از حركات تند و شيب بالاي افزايش قيمت خودداري كند، چون آب و برق از اساسيترين مايحتاج مردم است كه ارتباط مستقيم با معيشت، اشتغال و سلامت مردم دارد كه هر تغييري در اينها بايد با احتياط زياد انجام شود.
قيمت آب 5 ساله 990 تومان ميشود؟! دائمي با اشاره به اينكه قيمت تمام شده آب در كشور براساس طرحها تعيين ميشود، افزود: ما هر سال براساس به روز رساني اطلاعاتمان قيمت را تعيين ميكنيم، در سال گذشته كه محاسبات انجام شده بود متوسط قيمت آب در كشور 990 تومان تعيين شد و اين حدودي كه تعيين ميشود به اين دليل است كه مباني محاسبه اين قيمت مباني وزارت نيرو است و براي اين كه سطح قيمت را ملي كنيم بايد آنرا به مراجع ذيصلاح اين كار از جمله شوراي اقتصاد ببريم و نهايي كنيم.
سرپرست معاونت آب وزارت نيرو در خصوص بحث هدفمندي در فاز دوم و تعيين قيمتهاي جديد براي آب، گفت: با توجه به اين كه آب و برق از اساسيترين مايحتاج مردم است كه ارتباط مستقيم با معيشت اشتغال و سلامت مردم دارد، هر تغييري در اينها بايد با احتياط زياد انجام شود چون اثرات گستردهاي دارد و به همين دليل است كه بسيار سعي داريم تغييرات قيمتي با برنامهريزي صورت بگيرد و به خصوص فشاري به اقشار آسيبپذير وارد نكند.
وي ادامه داد: وقتي چنين ديدگاهي داشته باشيد، از حركات تند و شيب بالاي افزايش قيمت بايد خودداري كنيد و اين موضوعي است كه شخص وزير نيرو هم بارها در مصاحبهها به آن اشاره كرده است، از طرف ديگر ما در وزارت نيرو يك تكليف قانوني داريم و آن اين است كه در پايان برنامه پنج ساله بايد قيمت حاملهاي انرژي را به قيمتهاي واقعي نزديك كنيم و اين چالشي است كه از يك سو آرامش وضعيت مردم در جامعه باقي بماند و از سوي قيمت آب به قيمت تمامشده خود برسد.
اين مقام مسئول در ادامه به اين موضوع اشاره كرد كه در دنيا قيمتهاي متنوعي براي آب گرفته ميشود و در برخي كشورهاي دنيا قيمتهاي بالايي براي عرضه آب ميگيرند و افزود: در كشورهايي كه آب با قيمت بالاتري عرضه ميشود، صرفه جويي بسيار بالاست و در برخي كشورها حتي در مراكز عمومي آب با توجه بسيار زياد مصرف مي شود و حتي در بهترين هتلها دائما راجع به مصرف آب تذكر داده شده است كه اين نشان ميدهد براي اين كه از ابزار اقتصادي بهرهوري آب استفاده كنيم هنوز مسيري طولاني در پيش داريم.
دائمي با تاكيد بر اينكه بايد بسيار محتاط اين مسير را طي كنيم كه باعث ناراحتي مردم نباشد و اجتماع هم همراه ما باشد، افزود: همراهي با سياست ها و تدابير مهمترين موضوعي است كه به آن اعتقاد داريم و مردم هم بايد با ما همراه باشند ونميتوانيم چكشي اعلام كنيم قيمت آب 990 تومان است و بخواهيم كه مردم هم با ما همراه باشند، چرا كه ممكن است در چنين شرايطي مردم توجيه نشوند و دست به كارهاي غير قانوني هم بزنند.
باوجودي كه قيمت آب در فاز نخست هدفمندي يارانهها افزايشي نزديك به 100 درصد را تجربه كرد، دائمي اعلام كرد: دولت درحال حاضر هنوز نزديك به سه چهارم هزينه آب شرب را يارانه پرداخت ميكند و به طور متوسط در كل كشور حدود يك چهارم قيمت تمام شده آب را مردم پرداخت ميكنند و سه چهارم آن يارانه است.
سرپرست معاونت آب وزارت نيرو درباره سناريوي مرحله بعدي هدفمندي يارانهها در بخش آب به ايسنا گفت: براي فازهاي بعدي افزايش قيمت آب برنامه داريم و برنامهمان را هم ارائه كردهايم ولي اين كه زمان اجراي اين پلكانها چگونه است همراه با سياستهاي دولت خواهد بود و تا زماني كه شرايط انجام اين كار پيش نيايد كاري انجام نخواهيم داد.
وي با اشاره به اينكه هنوز چهار سال براي رسيدن به قيمت تمام شده آب فرصت هست و اميدواريم بدون ايجاد تنش و با آرامش بيشتر پيش برويم، ادامه داد: بيش از هرچيز ابزار اقتصادي براي بهره وري آب اهميت دارد و تدابيري كه اتخاذ شده آرام آرام سطح بهرهوري را بالا مي برد، ولي اين اتفاق با سرعتي كه در بخش برق رخ داده محقق نميشود.
دائمي افزود: در بخش برق با تدابيري مثل استفاده از لامپ كم مصرف، استفاده از سيستمها و هوشياري مردم اين اتفاق سرعت بيشتري ميگرفت اما در بخش آب هنوز فاصله زياد است و دليلش هم اين است كه هم افزايش قيمت جدي نداشتهايم و هم در اطلاع رساني هنوز بايد كارهاي بيشتري در تشريح اهميت آب انجام شود.