کد خبر: ۱۹۰۳۷۳
تعداد نظرات: ۵ نظر
تاریخ انتشار : ۲۰ فروردين ۱۳۹۲ - ۱۰:۲۲
بانك مركزي سال پايه آماري را از سال 83 به 90 تغییر داد

پشت‌پرده تصميم بانك مركزي براي تغيير سال پايه آماري

در زماني كه نزديك به انتخابات رياست جمهوري هستيم چرا بايد يكباره بانک مرکزی سال پايه آماري را از سال 83 به سال 90 تغيير دهد؟عليرضا مقتدايي كه مدیرکل آمارهای اقتصادی بانک مرکزی است در اين باره گفته: هدف اصلی طرح تجدید نظر به روزآوری چارچوب‌های آماری،مبنا قرار دادن ...
آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: مديركل آمارهاي اقتصادي بانك مركزي كه به نوعي مسئول انتشار آمار نرخ تورم و ديگر آمارهاي اصلي كشور است خبر داده كه بانك مركزي سال پايه آماري را از سال 83 به سال 90 تغيير داده‌است. اين خبر در نگاه اول ساده و بي‌اهميت جلوه مي‌كند اما با نگاه دقيق‌تر چند و چون تصميمات بانك مركزي و هدف‌هاي پشت پرده آنها نمايان مي‌شود.
سال پايه آماري كه براي مثال تا به حال سال 83 را به عنوان سال پايه در نظر گرفته‌اند معياري‌است كه با آن مي‌تواند تغييراتي نظير افزايش قيمت كالاهاي مختلف، رشد اقتصادي و ميزان توليد ناخالص داخلي را سنجيد. به بيان بهتر بانك مركزي اعداد و ارقام آماري فعلي را نسبت به سال 83 كه سال پايه است و در اين سال وضعيت اقتصاد بهتر از ديگر سال‌ها بوده  مي‌سنجد. حال بانك مركزي در زماني كه نزديك به انتخابات رياست جمهوري هستيم چرا بايد يكباره سال پايه آماري را از سال 83 به سال 90 تغيير دهد؟

عليرضا مقتدايي كه مدیرکل آمارهای اقتصادی بانک مرکزی است در اين باره گفته: هدف اصلی طرح تجدید نظر به روزآوری چارچوب‌های آماری، مبنا قرار دادن یک سال جدید به عنوان سال پایه در محاسبات مربوط به شاخص‌ها، ارتقای روش‌ها، به روزآوری طرح‌های در دست اجرا و افزودن طرح‌های مناسب و مورد نیاز به گستره بررسی‌های آماری بانک مرکزی است که تغییر سال پایه یکی از اهداف آن بود.

نكته اما اينجاست كه تغيير سال پايه به سال 90 به راحتي مي‌تواند باعث انحراف آمارها و لاپوشاني نقص‌ها و كم‌كاري‌هاي دولت باشد. تغيير سال پايه از 83 به 90 موجب مي‌شود كه محاسبه آمارهاي مهمي نظير نرخ تورم دست‌كاري شده و آمارهايي نظير بيكاري و ... تحت تاثير اين موضوع به شكلي ديگر درآيند. به زبان ديگر بانك مركزي با اين تغيير نابهنگام دست‌مايه‌اي براي دولت فراهم كرده كه به نوعي وضعيت نامناسب اقتصادي كشور را مخفي جلوه دهد و راه انتقاد كارشناسان را مسدود كند.

بانك مركزي با تغيير سال پايه آماري موجب مي‌شود كه آمارها واقعيات را كم‌تر از چيزي كه هست نشان دهد و از اين راه دولت مدعي شود كه وضعيت اقتصادي آنطور كه كارشناسان مي‌گويند وخيم نيست و دولت در اين ميان عملكرد مناسبي داشته‌است. دولت در اين صورت مي‌تواند به آمارهاي بانك مركزي استناد كند و حرف خود را با اتكا به آنها ثابت كنند. در اين صورت اگر كارشناسان هم انتقادي به دولت و آمارهايش وارد كنند مسئولين مدعي مي‌شوند كه كارشناسان درحال زير سوال بردن آمارها هستند و همين موضوع دست‌اندازي در مقابل كارشناسان مي‌شود.

این موضوع وضعيت آماري و ارزيابي‌هاي اقتصادي را با آشفتگي و ابهامي بيشتر از گذشته روبه‌رو مي‌كند. را با ابهام بیشتری مواجه می‌کند.

به گزارش شفاف،زماني هم كه چشم‌انداز اقتصادي كشور با عدم شفافيت همراه شود آسيب‌هاي بسياري متوجه مردم و اجتماع مي‌شود و از سوي ديگر فضاي بي‌اعتمادي بيشتري در كشور به وجود مي‌آيد. زيرا مردم مي‌فهمند كه آمارها با واقعيات زندگي آنها نسبتي ندارد. خوب است كه دولت در روزهاي پاياني كار خود به‌جاي دست‌كاري آمارها و تغييرات غيرلازم به فكر آرام كردن اقتصاد كشور باشد تا از اين راه حداقل كمي گراني‌ها كه مردم را آزار مي‌دهد مرتفع شود.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
انتشار یافته: ۵
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۴۷ - ۱۳۹۲/۰۱/۲۰
0
8
اين را هم اضافه كنيد كه دولت با گزينشي كردن امار و سبد كالا و بالاتر بردن نرخ كالاها در سال 90 ميزان تورم 91 را پايين نشان داده و با همين گزينشي كردن سبد كالا هر انچه را فكر ميكند در سال 92 جهش قيمتي دارد را دخيل كرده و تورم لجام گسيخته را هم به دولت بعدي نسبت ميدهد و هم خود را تطهير كرده و هم از همين حالا دولت بعدي را ناكارامد نشان ميدهد.
babajan
|
United States of America
|
۱۴:۴۳ - ۱۳۹۲/۰۱/۲۰
1
0
جناب آقای عليرضا مقتدايي مدیرکل آمارهای اقتصادی بانک مرکزی می فرمایند هدف اصلی طرح، تجدید نظر و به روزآوری چارچوب‌های آماری است که به نکته درستی اشاره کرده اند .اما فقط یه اشکال خیلی کوچکی دارد و ان این است هرگونه تغییر سال پایه می باید در پایان دوره ریاست جمهوری باشد تا بتوان به عنوان یک شاخص عملکرد اقتصادی را در آن دوره را ارزیابی نمود
مصطفی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۴۲ - ۱۳۹۲/۰۱/۲۰
1
0
تغییر سال پایه یک کار اصولی و به روز نمودن طرح های آماری است و سیاست دولت و یا دولت ها نیست و از وظایف بانک مرکزی است و هر چه سال پایه زودتر تغییر یابد ، نتایج واقعی تر میباشد . تغییر سال پایه در سالهای1390،1383،1376،1369،1361،1353،1348 انجام شده است .
هادی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۱۳ - ۱۳۹۲/۰۱/۲۱
0
0
تغییر سال پایه آماری نیازمند برنامه ریزی و صرف بودجه و انرژی بالایی میباشد که این تصمیم از سال 89 گرفته شده و مجموعه آماری بانک مرکزی در سال 90 تقریبا با دوبرابر حجم کار(نمونه ها) فعالیت نموده و این کار سیاسی نمی باشد در ضمن دوست گرامی لزومی بر منطبق بودن سال پایه اماری با دوره های ریاست جمهوری وجود نداره چون در سال پایه امار ها به موازات هم اخذ می گردد و سال 89 هم کمتر کسی پیش بینی چنین روز هایی پر تورمی رو داشت که بخواد برنامه ریزی کنه که سال پایه رو بدین منظور تغییر بده . بهتر کمی دقیق تر نگاه کنیم .
پاسخ ها
مجتبی
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۵۶ - ۱۳۹۲/۰۱/۳۱
دوست عزیز، ساله پایه رو زمانی مشخص می کنند که قیمت ارز، قیمت طلا، نرخ تورم، قیمت کالاها و هزینه سبد کالای خانوار به یک ثبات رسیده و جامعه نیز به یک سطح رفاه مطلوب رسیده باشد و لازم هم نیست که حتما ساله پایه هنوز نیومده باشه و یا حالتهای دیگه که خیلی هم زیاده، مثلا دولت می تونست سال 88 یا سال 87 رو به عنوان سال پایه معرفی کنه تا به تونه به عنوان مثال تاثیر یارانه کالاها بر افزایش قیمت کالاها رو پیدا کنه و دولت هم می تونه یکی از سالهای گذشته رو انتخاب کنه چون باید تمام اطلاعات آماری رو داشته باشه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین