آفتابنیوز : آفتاب: در این مراسم که سهشنبه 5 شهریورماه در سالن آمفیتئاتر سازمان میراث فرهنگی و گردشگری (ارگ آزادی) برگزار شد، تعدادی از فعالان این سه حوزه که سالها جایشان در مراسمهای این سازمان خالی بود، در کنار سید محمد بهشتی، احمد محیط طباطبایی، مهدی حجت، عبدالمجید شریفزاده، حضور داشتند تا در این نشست فصلی که به تدبیر محمدعلی نجفی برگزار شده بود از خواستها و دغدغههایشان سخن بگویند.
در این مراسم نمایندگانی از میراث فرهنگی، باستانشناسی، هنرهای سنتی،گردشگری و اهالی رسانه سخنرانی کردند.
باستانشناسی به زمین افتاده است
صادق ملک شهمیرزادی باستانشناس پیشکسوت در این مراسم به نمایندگی از جامعه باستان شناسی گفت: آقای حجت همیشه از دریچه مثبت نگاه میکند. ایشان گفتند درباره میراث فرهنگی در این مراسم صحبت کنم ولی من حتی یک روز هم افتخار خدمت دراین سازمان را ندارم. چه میتوانم بگویم؟
او در سخنانی بر ضرورت معرفی میراث فرهنگی به عنوان هویت ایرانی به جهانیان تأکید کرد و در ادامه به وضعیت باستانشناسی در ایران از دهه 50 تاکنون اشاره کرد و گفت: باستانشناسی تاکنون شاهد نوسانات زیادی بوده است، ضمن آنکه دولتمردان به میراث فرهنگی هم بیتوجه بودهاند.
این باستانشناس سخنانش را اینگونه ادامه داد:باستانشناسی بر سه پایه پژوهش، کاوش و حفاظت و آموزش قرار دارد که هر سه بُعد آن هزینهبر است. پس مسوولان باید در هزینهکرد آن کاملا توجه کنند.
وی یادآور شد: زمانی که آقای نجفی در سال 61 آقای حجت را مأمور رسیدگی به میراث فرهنگی کرد، انتخاب شایستهای صورت گرفت تا از لگدکوبشدن کامل میراث فرهنگی در آن وقت جلوگیری شود. حالا یک بار دیگر تاریخ تکرار شده است و امیدواریم دوباره این بدن مجروح سرپا شود.
او در عین حال بیان کرد: باستانشناسی در تمام این سالها به زمین افتاده و لگدکوب شده است.
شهمیرزادی ادامه داد: وقتی رئیس جمهوری هنوز برای ریاست سازمان میراث فرهنگی تصمیم نگرفته بودند، همکاران و دوستان بسیار نگران بودند. وقتی آقای نجفی انتخاب شد تنها روزنه امید این بود که ایشان استاد ریاضی است و اساس کار ریاضی منطق است. شاید در انتخاب همکارانش منطقی عمل کند و امروز به خاطر انتخاب آقای حجت، بهشتی و گلشن شاهد آن فکر هستیم.
شهمیرزادی سپس در جایگاه یک باستانشناس خطاب به نجفی گفت: ما انتظار داریم حرمت پیشکسوتان و کارشناسان میراث فرهنگی مانند گذشته مورد توجه قرار گیرد و حفظ شود.
زخمیهای را از زیرآوار بیرون بکشیم
در ادامه این مراسم بهمن نامورمطلق پژوهشگر و عضو فرهنگستان هنر به نمایندگی از فعالان صنایع دستی و هنرهای سنتی گفت: وضعیت فعلی صنایع دستی مثل یک منطقه زلزلهزده است، باید سلول بنیادی برای آن تهیه شود تا زخمیها از زیر آوار بیرون کشیده شوند و آنهایی که از هراس زلزله سرگردان شدهاند پیدا و بار دیگر در این مکان مستقر شوند.
او همچنین به ویژگیهای صنایع دستی از جمله ارزآوری، اشتغالزایی، تمرکززدایی، متنوع بودن، کمخطر بودن، سالم و آیندهدار بودن اشاره کرد و گفت: وضعیت کنونی صنایع دستی به طور کلی خوب نیست و به هیچ وجه در شأن نظام جمهوری اسلامی نیست، چرا که بیشتری تخریبها در این حوزه انجام شده است و اولین کار، بازگرداندن قطار به ریل آهن است.
نامور مطلق در ادامه سخنانش به انتخاب حجت به عنوان معاون میراث فرهنگی و بهشتی به عنوان مشاور این سازمان اشاره کرد و افزود:امروز صاحبخانهها به خانهی خودشان برگشتهاند. امیدواریم با تدبیری که در پیش گرفته شده است، اتفاق خوبی رخ دهد.
این پژوهشگر هنرهای سنتی سپس محورهای مهمی که لازم است این سازمان در حوزه صنایع دستی به آن توجه نشان دهد، مورد اشاره قرار داد و گفت: بازسازی معاونت صنایع دستی، بازگرداندن سرمایههای از دست رفته،احیای ساختار، الحاق فرش به هنرهای سنتی، انتخاب مدیری شایسته و پایدار، احیای کارگاههای تولیدی، نظارت بر کیفیت محصولات و اعتمادسازی، توجه به بازارهای داخلی، ایجاد بورس جهانی هنرهای سنتی، ارتقاء جایگاه هنرمندان و تضمین امنیت کاری آنها،ایجاد فرهنگستان هنرهای سنتی و پرکردن شکافهای آموزشی از جمله محورهای اصلی است که باید به آنها توجه شود.
غفلتی که به گردشگری شده است
در ادامه این مراسم رجبعلی خسروآبادی دبیر اجرایی اتحادیه هتلداران تهران، به عنوان کارشناس و به نمایندگی از بخش گردشگری در این مراسم درباره ضرورتهای حوزه گردشگری که سازمان میراث فرهنگی و گردشگری باید به آنها توجه کند، سخن گفت و ادامه داد: متاسفانه گردشگری به عنوان یک حوزه فرابخشی و اختصاصی کمتر مورد توجه قرار گرفته و ضعیف است. آنچه در گردشگری پایدار باید مورد توجه قرار گیرد نیز با غفلت روبرو بوده است.
وی سپس وظایف بخش دولتی را دربرابر گردشگری یادآور شد و افزود: دولت باید بیشتر به هدایت بپردازد. قواعد، ضوابط،اطلاعات،آمار و تأثیرات اقتصادی را مورد بررسی قرار دهد. موضوعاتی که متاسفانه در چند ساله گذشته خیلی شاهد آن نبودهایم.
خسروآبادی ادامه داد: حسابهای اقماری که در برنامه چهارم توسعه باید تهیه میشد و سهم گردشگری در اقتصاد ملی نیز مشخص میشد، تاکنون تهیه و تعیین نشدهاند. علاوه بر این شبکه اطلاعرسانی گردشگری که جزو اقدامات اساسی دولت در برنامه چهارم توسعه بوده است هنوزآماده نشده است و ما همچنان آمار دقیقی از مسافران و اثرگذاری آن ها نداریم.
او با تأکید بر ضرورت حمایت سازمان میراث فرهنگی و گردشگری از حوزه نوپای گردشگری اظهار کرد: ساماندهی بازارهای گردشگری به عنوان موضوعی اثرگذار بسیار اهمیت دارد. موسسات مالی و بانکی نیز میتوانند به این صنعت کمک کنند، ضمن آنکه توجه به تبلیغات،فرهنگسازی و نظارت نیز از جمله اقدامات مهم است.
خسروآبادی گفت:متاسفانه برنامههای زیادی در گردشگری داشتهایم که تاکنون اجرایی نشده است.
این مراسم نیز مانند مراسم تودیع و معارفه طبق سنت محمدعلی نجفی، سر وقت و رأس ساعت اعلام شده یعنی 10 و 30 دقیقه صبح آغاز شد.
این مراسم که در سالن آمفیتئاتر سازمان برگزار شده بود با محدودیت فضا برای فعالان این سه حوزه همراه بود، به طوری که بسیاری از آنها روی پلهها نشسته و یا تمام مراسم را ایستاده بودند. تعدادی از خبرنگاران نیز با وجود آنکه فضای خاصی در این سالن به آنها اختصاص داده شده بود به دلیل محدویت فضا، مجبور شدند ایستاده مراسم را پوشش دهند.
جمع شدن بسیاری از افراد برجسته حوزه میراث فرهنگی از جمله محمد بهشتی- مشاور رئیس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری در امور میراث فرهنگی، مهدی حجت- قائم مقام سازمان و معاون میراث فرهنگی، جلیل گلشن-رئیس پژوهشگاه سازمان در یک جلسه که در چند سال اخیر شاهد حضور آنها در مراسمی نبودیم، از اتفاقات ویژهی اولین نشست فصلی رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری بود به طوری که برخی اهالی رسانهی حاضر در مراسم، حضور این شخصیتها را با هم و در یک جلسه به نوعی مایهی برطرفشدن خستگی چند سالهی اخیرشان میدانستند.
به گزارش ایسنا، پایان این مراسم هم با روبوسی و تبریک جمعی از باستانشناسان و فعالان میراث فرهنگی با مهدی حجت به مناسب انتخابش به عنوان معاون میراث فرهنگی همراه شد.