آفتابنیوز : اما راننده ماشين مصممتر از اين حرفها بود. با فشاري كه بر پدال گاز وارد ميآورد ماشين را امر به رفتن ميكرد. بالاخره هم موفق شد. ماشين راه افتاد. اين بار دودي كه از لوله اگزوز ماشين خارج شد...!!
اولين همايش اقدامات و دستاوردهاي زيستمحيطي بخش صنعت از طرف سازمان محيطزيست ايران، دفتر امور محيطزيست وزارت صنايع و معادن، دانشكده محيطزيست دانشگاه تهران و گروهي از شركتهاي صنعتي 12 و 13 اسفندماه در سالن اجتماعات سازمان گسترش و نوسازي صنايع ايران برگزار شد.
هدف از برگزاري همايش موارد بسياري شمرده شد كه از جمله آنها ميتوان به ايجاد و توسعه تعامل و همكاري بين مراكز علمي و دانشگاهي با صنايع و بهرهگيري از توانمندي آنها براي ارتقا و اشاعه سيستمهاي مديريت زيستمحيطي در بخش صنعت كشور، زمينهسازي تحقق و توسعه پايدار صنعتي با تقويت نقش بخش صنعت كشور اشاره كرد.
دبير همايش از ضرورت برگزاري اين سمينار تخصصي سخن ميگويد: «از اوايل دهه هفتاد ميلادي كه كنفرانس سران در استكهلم رويكرد نويني براي عملكرد زيستمحيطي در جهان متصور شد، بخش صنعت نيز از اين واقعه بينصيب نماند و تلاش كرد راهحلهايي مؤثر و مناسب براي رفع مشكلات زيستمحيطي خود فراهم آورد. تا آنجا كه حفظ منافع اقتصادي همراستا با حفاظت محيطزيست نيز از وجهه مناسبي برخوردار شود.»
وي در ادامه ميگويد: «در حال حاضر باتوجه به محوري بودن بحث اقدامات پيشگيرانه زيستمحيطي و لزوم رعايت استانداردها و معيارهاي آن در فعاليتهاي مختلف بخش صنعت و نقش اطلاعرساني در تسريع روند مزبور، اميدواريم اين همايش براي حل مشكلات زيستمحيطي كشورمان در بخش صنعت مفيد و مؤثر باشد.»
مهندس شاهين محمدنژاد در پاسخ به اين سؤال كه فعاليتهاي اينچنيني در ايران چند سال است كه انجام ميشود، ميگويد: «در ايران بيش از 10 سال است كه بحث تعامل محيطزيست و صنعت آغاز نشده و از مهمترين اقدامات عملي در اينباره تأسيس دفتر محيطزيست در وزارت صنايع و معادن بوده است.»
وي كه مديركل دفتر امور محيطزيست در وزارت صنايع و معادن كشور است در ادامه به برگزاري اين همايش از مهمترين اقدامات مؤثر اين دفتر براي ارتباط ميان صنعت و محيطزيست اشاره ميكند و ميافزايد: «كارخانههايي كه در چرخه توليد صنايع خود به سلامت محيطزيست توجه داشته اند را شناسايي كردهايم و از آنها دعوت شد تا در اين همايش عملكردهاي خود را در قالب مقالات علمي – تخصصي بيان كنند. آنها نيز استقبال كردند و بدون هيچگونه فراخواني حدود 42 مقاله براي مطرح شدن در همايش، ارسال كه 26 تاي آنها ارائه شفاهي شد.»
عضو كميته علمي همايش محتواي علمي مقالات را بر شش زمينه تخصصي استوار ميداند و تصريح ميكند: اين مقالهها به موضوعهاي مهمي از جمله استاندارد زيستمحيطي محصول، مديريت زيستمحيطي در معادن بر صنايع معدني، مديريت پسماندهاي صنعتي، مديريت پسابهاي صنعتي و ارزيابي زيست محيطي پرداختهاند كه كيفيت علمي آنها را استادان و كارشناسان دانشكدههاي محيطزيست دانشگاه تهران، پژوهشكده علوم محيطي دانشگاه شهيد بهشتي و ديگر مراكز علمي كشور بررسي كردند.»
مهندس شاهين محمدنژاد در پايان متذكر ميشود كه مقالات را پس از بررسي به سه روش تكثير ميكنيم تا كاربردي شوند. اين روشها شامل روش مكتوب براي پژوهشگرها و دانشجويان، تكثير CD در سطح وسيع براي واحدهاي صنعتي مختلف و مجموعه مقالات روي سايت وزارتخانه ميشود.
مهندس اردوان زرنديان دبيركميته علمي همايش در توضيح تكميلي با روند ارائه مقالات به دبيرخانه همايش از سفارشي بودن آنها سخن ميگويد و يادآور مي شود: «دفتر محيطزيست وزارت صنايع و معادن و معاونت انساني سازمان محيطزيست متولي بررسي مسائل زيستمحيطي در ارتباط با كارخانجات هستند كه مشكلات را در اين زمينه بررسي مي كنند.
مطالعه در اينباره از 10 سال پيش آغاز شده است و كموكاستهايي موجود براي ارائه موضوع مقالات در همايش اعلام شدند.»
وي در پاسخ به اين سؤال كه تا چه اندازه اين نوع همايشها در بهبود كيفيت صنايع مؤثر ميشوند، مي افزايد: «از هر حركتي بايد نتايج هم مقياس با آن را انتظار داشت.
مسلماً صنايعي وجود دارند كه توليد آنها در تضاد سيستم با سلامت محيطزيست است.
اما از آنجا كه تكنولوژي آنها همراست با سودآوري اقتصادي كشور است بيگمان نميتوان توليد آنها را متوقف كرد.»
در پايان همايش دوباره به ياد دود آن ماشيني افتادم كه همه عابران را به سرفه انداخته بود. در آن لحظه به ماشين، صاحب ماشين و توليدكنندهاش نفرين كردم همانطور كه ديگران ناسزا گفتند. اما دليل نفرينم ندانستن علت وجود آن خودرو در خيابان بود. بنابه گفته مسؤول برگزاري همايش حتماً اين خودرو اگرچه با توليد دود به سلامت انسانها و محيطزيستشان آسيب ميرساند اما وجودش در زندگي ما ضروري است. چرا كه حتماً تكنولوژي توليدش به سودآوري اقتصادي توجهي ويژه داشته است.
همايش هاي تخصصي همانند همايش اقدامات و دستاوردهاي زيستمحيطي بخش صنعت هم نميتواند آن را از رده مصرف خارج كند چون...!