آفتابنیوز : آفتاب: سایت انصافنیوز نوشت: در ابتدای مراسم منسوب به سفارت که حدود ۳۵۰-۴۰۰ نفر در محل برگزاری حضور پیدا کرده بودند، شهرداری به بهانهٔ اینکه از قبل به شهرداری اعلام نشده بوده، مانع ادامهٔ آن شد. این ممانعت اوایل برنامه انجام شده و هنوز بسیاری از عزاداران به محل مراسم نرسیده بودند.
این ممانعت و سخت گیری در حالی است که سفارت ایران در مالزی بانی غیر رسمی آن است و سفیر، دیپلماتها، کارکنان سفارت نیز در آن شرکت میکنند و از سه شب پیش در همان مکان برنامهٔ عزاداری برقرار بوده است.
بنا بر این گزارش، این در حالی است که دیگر برنامهٔ عزاداری روز عاشورا که از سوی بخشی از ایرانیان مقیم مالزی از جمله دانشجویان برگزار میشود، امروز با حضور حدود ۳۰۰ نفر بدون ممانعت و مشکلی مانند شبهای گذشته برگزار شد. البته این برنامه مجوز شهرداری داشت.
سخت گیری در مراسمی منسوب به سفارت در حالی صورت میگیرد که پیشتر چندین قانون ضد تشیع در مالزی تصویب شد و در حال بررسی آن قوانین به کرات از ایرانیان نام برده شده است.
ماهاتیر محمد، نخست وزیر پیشین و از مهمترین و سرشناسترین چهرههای حزب حاکم مالزی چندی پیش در یک مصاحبهٔ توهین آمیز، خواستار خروج ایرانیان از مالزی شده بود. منابع مطلع انصاف نیوز در مالزی، از تلاشها و لابیهای سنگین عربستان سعودی برای اتخاذ این تصمیمات خبر میدهند.
هفتهٔ اول آبان ماه جاری، دولت مالزی صدور ویزا در مقصد برای ایرانیان را متوقف کرد و وزیر کشور مالزی اعلام کرد که «توریستهای تبعه ایران از این پس باید درخواست ویزا بدهند و تنها اجازه دارند ۱۴ روز در مالزی بمانند». تا پیش از آن ویزای ایرانیان ۹۰ روزه بود.
شمار ایرانیان حاضر در مالزی در حدود صدهزار نفر است که این رقم با توجه به افزایش نرخ دلار در سه سال گذشته، کاهشی در حدود پنجاه هزار نفری را نسبت سالهای گذشته نشان میدهد.
همچنین سالانه حدود ۸۰ هزار توریست ایرانی به مالزی سفر میکنند که سهم مسافران نوروزی حدود سی هزار نفر است.
در حال حاضر حدود ۳۷۰ ایرانی در مالزی زندانی هستند که اتهام یا جرم اکثر آنها مربوط به مواد مخدر است. آمار دقیقی از تعداد محکومان به اعدام از میان این تعداد وجود ندارد اما شنیدههای خبرنکار انصاف نیوز حاکی از محکومیت حدود ۶۰ تا ۷۰ نفر از آنها به اعدام است.
علی رغم تلاشهایی که سفارت ایران در مالزی در این زمینه کرده، اما هنوز به نتیجهای برای رسیدگی به اعتراضات نحوهٔ برخورد با متهمان گرفته نشده؛ یکی از خواستههای ایرانیان و خانوادهٔ زندانیان، بهبود شرایط بازداشت شدگان در زندانهای مالزی است که به گفتهٔ کسانی که آن را تجربه کردهاند به «قرون وسطی» تشبیه شده است.
در مدت اخیر، نحوهٔ برخورد با ایرانیان در فرودگاه و ادارهٔ مهاجرت مالزی نیز به طور مشکوک و کاملا محسوسی تغییر کرده و به شدت زننده شده است؛ برخوردی که به نظر نمیرسد ناشی از مهاجرت غیر قانونی تعدادی ایرانی از آن کشور و یا به دلیل بازداشت بازداشتیهای مواد مخدر باشد که نسبت به جمعیت ایرانیان مالزی بسیار ناچیز به حساب میآیند.
وزارت امور خارجهٔ ایران نسبت به تحرکات اخیر معنی دار دولت مالزی واکنش ملموس یا موثری نداشته است.