آفتابنیوز : نمایشی بی رنگ و بو
دکتر حاتم قادري در این مناظره گفت كه موافق شركت در انتخابات نيست و 20 سال است كه در هيچ انتخاباتي شركت نكرده است.
او معتقد است که تحولات خواه ناخواه ما را وارد فاز جديدي ميكند و در ادامه مفهوم انتخابات را بطور كلي زير سؤال برد و با بيان اينكه بحرانهاي مختلف جامعه را در آستانه تحولي بنيادي قرار داده ، انتخابات را در مقابل آنها به عنوان نمايشي بيرنگ و بو توصيف كرد.
قادري در ادامه با زیر سئوال بردن مشروعيت نظام گفت که " تحولات اساسيو بنيادي در جامعه درحال شكلگيري است، لذا معتقدم نبايد كاري كنيم كه اين تحولات به مسير غلط برود.البته اين به مفهوم انفعال نيست بايد توجه كنيم تحولاتي در مناسبات تمدني در حال شكلگيري است، لذا نبايد آن را با منظومههاي سنتي و كهنه كه جواب خود را دادهاند، بيالاييم."
او گفت: تحولات در حال ايجاد در بنيانهاي جامعه از مباحث سياسي مجزا است .بحرانهاي جامعه به نحوي است كه به هر حال راه خود را باز ميكنند و ارتباطي نيز با نوع گرايش حاكمان ندارد.
قادري تأكيد کرد که نبايد همه امور سياست را در انتخابات مجلس و رياستجمهوري تنزل دهيم . در جامعهاي مانند جامعه ما بايد سطح خواستههاي خود را بالا ببريم و هزينههاي آن را نيز بپذيريم.
فقط انتخابات آزاد مصطفي تاجزاده نيز در این مناظره با يادآوري ديدگاه ماركسيستها كه شركت در انتخاباتهاي دموكراتيك را با توجيه اينكه همه از يك جنس هستند، تحريم ميكنند، گفت: چرا بايد در انتخابات شركت نكنيم، من تفكر عدم شركت را ادامه همان تفكر حجتيه ميدانم.
او با اعتراض به سخنان قادري، با طرح اين سوال كه كساني كه انتخابات را نمايشي مي دانند به چه فردي براي بهبود وضعيت جامعه نگاه ميكنند، انتخابات را يك فرصت طلايي دانست.
تاجزاده گفت که انتخابات يكي از ميراثهاي دوران مشروطه است كه بهرغم همه تلاشها، قلب نشده و ادامه داد: دوستاني که ميگويند بايد از عرصه كنار بكشيم، چه كار ديگري ميخواهند انجام دهند؟ آيا تريبوني در عرصه قدرت داشتن بهتر ميتواند نارساييها را مطرح كند، يا فقدان اين تريبون؟
تاجزاده در عين حال تاكيد كرد: هيچگاه در انتخابات نمايشي شركت نميكنيم.
تاج زاده كه بيشتر سخنانش خطاب به قادري بود، گفت: چرا جرياني كه قائل به قرار گرفتن ايران در مسير تحولات است، برنامهاي را براي مواجهه با اين تحولات ارايه نميدهد؟ در دنياي مدرنيته، جايگزيني براي سياست نداريم. لذا چنانچه ما انتخاب نكنيم، ديگران انتخاب ميكنند. پس بايد بپذيريم كه امروز انتخابات در جهان آلترناتيو ناپذير است.
تاجزاده اين سوال كه آيا به قدرت تاثيرگذاري انتخابات در بهبود اوضاع اعتقاد داريم؟ را طرح کرد و تاکید کرد که هيچ راهي جز شركت در انتخابات نيست اما انتخابات آزاد.
تقسیم رأی دهندگان به سه گروه عليمحمد حاضري، عضو شوراي مركزي انجمن اسلامي مدرسين دانشگاهها نيز طي سخناني با تقسيمبندي رايدهندگان ايراني به سه گروه، از رايدهندگاني كه به انتخابات نگاه تكليفي دارند به عنوان اولين گروه نام برد و گروههاي معاند را كه به هر حال در انتخابات شركت نميكنند، در رديف دوم قرار داد.
او از مجموعهاصلاحطلباني كه به اصل شركت در انتخابات به عنوان يك حق شهروندي نگاه ميكنند، به عنوان گروه سوم نام برد و گفت: اين مجموعه به لحاظ تحولات چند سال اخير طيفبنديهايي را در خود پذيرفته است.
حاضري همچنين از وجود طيفهايي كه به عدم تمايل به شركت در انتخابات، تعيين پيششرط براي اين حضور و شركت توام با اعتراض نسبت به محدوديتها معتقدند، به عنوان تقسيمبندي فوق ياد كرد.
او با بيان اينكه حضرت امام(ره) به افراد قائل به گرايشهاي دموكراتيك اجازه رشد ميداد، گفت: ايشان با روشهاي دموكراتيك فرايند ارتقاي آگاهيهاي مردم از افراد و جريانهايي را كه بهتر ميتوانند در عرصه دموكراتيك حركت كنند، ايجاد ميكرد.