وی با بیان اینکه دود وارد شده در ریههای یک مصرف کننده قلیان، 200 برابر بیشتر از مصرف کننده سیگار است، افزود: دود قلیان در مقایسه با سیگار، چهار برابر نیکوتین، 100 درصد سرب و 10 برابر سم آرسنیک وارد ریه میکند.
معاون آموزش و سلامت دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با بیان اینکه مقایسه سیگار و قلیان به معنای رد زیانهای سیگار نیست، تصریح کرد: معمولا مضرات قلیان و سیگار با یکدیگر مقایسه میشود زیرا افکار عمومی با زیانهای سیگار آشنا است و قبح آن در اصفهان بیشتر است.
شیری اضافه کرد: مصرف قلیان در جمعهای خانوادگی، پیکنیکها، جمعهای دوستانه و در چایخانه در حال شیوع است و قبحی برای آن در بین مردم وجود ندارد.
مرگ سالانه شش میلیون بر اثر دخانیات
وی به آمار مرگ و میر مصرفکنندگان دخانیات اشاره کرد و گفت: سالانه شش میلیون نفر در جهان بر اثر استعمال دخانیات جان خود را از دست میدهند که از این تعداد پنج میلیون مصرف کننده مستقیم و یک میلیون افراد در معرض دود هستند.
مدیر پروژه بسیج اطلاعرسانی علیه قلیان در شهر اصفهان در خصوص تاریخچه تنباکو و قلیان، افزود: گیاه تنباکو از آمریکا به اروپا و سپس به ایران وارد شد و حکیم ابوالفتح گیلانی برای کاهش ضرر مصرف تنباکوی خشک قلیان را اختراع کرد زیرا معتقد بود عبور دود تنباکو از آب ضرر کمتری دارد.
شیری ادامه داد: هر وعده 30 الی 45 دقیقهای قلیان که برابر با 50 پک است، 25 لیتر دود را در ظرف 13 ثانیه وارد ریه فرد کرده که این دود در مدت 10 ثانیه وارد خون میشود.
مدیر پروژه بسیج اطلاعرسانی علیه قلیان در شهر اصفهان با بیان اینکه اعتیاد به قلیان 10 برابر اعتیاد به تریاک و دو برابر اعتیاد به هروئین است، خاطرنشان کرد: مطالعات نشان میدهد افراد برای بار نخست برای تنوع و نشاط قلیان میکشند اما افرادی که مدت زیادی مصرف کننده قلیان هستند به آن اعتیاد پیدا میکنند.
برای هر قشر و سلیقهای قلیان در سطح شهر وجود دارد
وی با اشاره به اینکه در سطح شهر قلیان برای هر قشر و هر سلیقهای ارائه میشود، اظهار کرد: در چایخانههای سطح شهر استان، قلیان با نرخی در حدود سه هزار تا 30 هزار تومان عرضه میشود.
معاون آموزش و سلامت دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با بیان اینکه قلیان باعث بیماریهایی چون سرطان کلیه، ریه، مشکلات پوستی، تنفسی و ... میشود، گفت: 90 درصد افرادی که سرطان ریه دارند، سابقه استفاده از دخانیات را داشته و رابطه معناداری بین استعمال دخانیات و ابتلا به بیماریهای مختلف وجود دارد.
شیری با اشاره به اینکه یکی از مشکلات قلیان، ذغال مصرفی در آن است، افزود: این ذغال، گاز مونوکسید کربن ایجاد کرده که بسیار کشنده و یکی از خطرناکترین زیانهای مصرف قلیان است.
معاون آموزش و سلامت دانشگاه علوم پزشکی اصفهان علت مصرف قلیان در بین افراد جامعه را ایجاد احساس سرخوشی و شادابی، ایجاد سرگیجه ملایم و خوشایند و همچنین اثر تلقین در حافظه دانست و گفت: اگر قرار باشد از مصرف قلیان جلوگیری شود، باید جایگزینی برای نشاط، شادابی و تفریح در جامعه ایجاد شود.
17 درصد اصفهانیها روزانه، هفتگی و ماهانه قلیان میکشند
در ادامه این نشست، حمیدرضا روحافزا، روانپزشک و مسئول واحد کنترل دخانیات پژوهشکده قلب و عروق اصفهان، اظهار کرد: علت اقدام مسئولان برای رفع مشکل واکسیناسیون و دیگر مشکلات، آگاهی مردم و مطالبه از مسئولان است، در صورتی که در خصوص قلیان آگاهی و مطالبهای از جانب مردم انجام نمیگیرد.
وی با بیان اینکه آمارهای گفته شده در سطح استان، مشابه با آمارهای کشوری است، اضافه کرد: آزمایشی در جامعه آماری یک هزار و 200 نفری در بین دهک سنی 19 سال به بالا انجام شد که نشان میداد در 17 درصد جامعه شهری اصفهان مصرف روزانه، هفتگی و ماهانه قلیان دیده میشود.
روانپزشک و مسئول واحد کنترل دخانیات پژوهشکده قلب و عروق اصفهان ادامه داد: مصرف قلیان در سطح جامعه، در بین افرادی که دارای تحصیلات کمی هستند در حدود 10 تا 11 درصد، در افراد با تحصیلات 6 تا 12 سال 20 درصد و در افراد دارای تحصیلات دانشگاهی بالای 18 درصد است.
قلیانیها در تمام سنین افزایش پیدا میکنند
روحافزا با بیان اینکه آمارها نشان میدهد رواج مصرف قلیان بیشتر در میان جوانان است، افزود: مصرف قلیان در میان افراد 20 تا 30 سال بسیار رواج دارد و در سنین بالاتر، دارای شیوع کمتری است.
وی اضافه کرد: این آمار نگران کننده است و نشان دهنده افزایش تعداد مصرف کنندگان قلیان در تمام سنین در 10 سال آینده است.
روانپزشک و مسئول واحد کنترل دخانیات پژوهشکده قلب و عروق اصفهان با اشاره به پژوهشی که در سطح استان میان دختران 10 تا 18 سال انجام شده است، ادامه داد: در دخترانی که پدر آنها سیگاری است دو برابر بیشتر احتمال مصرف سیگار وجود دارد و این آمار اگر هر دو والدین و به خصوص مادر سیگاری باشد به پنج برابر افزایش پیدا میکند که نشان میدهد مادران نقش مهمی در روی آوردن فرزندان به دخانیات دارند.
روحافزا با اشاره به معضلات شیوع مصرف دخانیات در بین جوانان، گفت: در محیطهای دوستانه، افراد برای ایجاد صمیمیت در بین جمع به مصرف دخانیات روی میآورند که این بزرگترین معضل در جامعه است.
به گزارش ایسنا، وی همچنین کم توجهی والدین، آزاد بودن مصرف دخانیات در خانهها و نداشتن آگاهی از ضررهای قلیان را از دیگر معضلات شیوع مصرف قلیان دانست و تصریح کرد: مردم در جامعه سیگار را یک کالای غربی دانسته و در اوقات ناراحتی، خوشحالی و استرس، به مصرف آن روی میآورند اما قلیان را جزء فرهنگ ایرانی دانسته و به راحتی از آن استفاده میکنند در صورتی که خاستگاه ایجاد قلیان، هند و آفریقا است.