آفتابنیوز : سرویس سیاسی- بعد از گذشت نزدیک به دو سال از عمر دولت کم کم زمزمه ایجاد تغییر در دولت هر روز بیشتر به گوش میرسد. بعد از اظهارنظر شخصی حسام الدین آشنا، مشاور فرهنگی روحانی، سخنگوی دولت هم تلویحا از تغییرات خبر داد. تغییراتی که از کم و کیف آن چیزی گفته نشده اما گمانه زنی ها درباره تغییرات در سالی که دو انتخابات مهم پیشروست را افزایش داد. برخی ایجاد تغییر در آستانه انتخابات را منفی میدانند و معتقد هستند که با مجلسی ناهمراه با دولت این کار برای دولت مشکلساز میشود. اما برخی دیگر مانند فیاض زاهد، فعال سیاسی اصلاح طلب و استاد دانشگاه این کار را طبیعی و حتی لازم میدانند. زاهد معتقد است که اگر مجلس با دولت در این کار همراه نشود، میتوان از این عملکرد برای نشان دادن چهره آن به افکار عمومی استفاده کرد.
او درباره احتمال تغییر در سطح وزارتخانهها و مدیران میانی دولت به آفتاب میگوید: با توجه به یک سال و اندی که از دوره ریاستجمهوری آقای روحانی گذشته، به نظر میآید که مشاوران ارشد ایشان ارزیابی دقیقی درباره نحوه کارکرد، ماهیت و عملکرد مدیرانی که در این مدت با آنها همراه بودند داشتهاند و در حال حاضر نیازمند بازنگری در برخی حوزهها هستند.
فیاض زاهد در این باره تاکید میکند: این امر طبیعی است، زیرا احیانا رئیسجمهور در شرایطی تیم خود را انتخاب کرده که شاید فرصت کافی برای ارزیابی اولیه محقق نشده و حالا نیازمند این است که با توجه به مشکلاتی که در سطح مدیریت کلان کشور و اداره آن وجود دارد، تیم خود را بازسازی کند.
این استاد دانشگاه توضیح میدهد: دولت در یک سال و اندی گذشته تمرکز خود را بر مذاکرات خارجی گذاشته است. بیشتر در حوزه بینالمللی تمرکز داشته و از آنجایی که مشکل تحریم، در حاشیهبودن ایران در جوامع بینالمللی و فرصتهای سرمایهگذاری شرکتهای بینالمللی برای کشور وجود داشته و موجب شده تا بر تورم منفی ایران تاثیرگذار باشد. همچنین وضعیت اشتغال را کاهش داده و فرصتهای جدید در منطقه را از کشور گرفته است. جمع این موضوعات باعث شده که سعی شود تا مشکل پرونده هستهای در اولویت حل شود.
زاهد ادامه میدهد: در حال حاضر که بهنظر میرسد امیدهای فراوانی برای توافق ایران با کشورهای 5+1 وجود دارد، رئیسجمهور احتمالا تصمیم دارد که با انتخاب افراد چابکتر و ماهرتر از فرصت باقیمانده برای حل مقداری از ناکارآمدیها و اشکالاتی که در لایههای مدیریتی و فرصتهایی که در کشور وجود دارد استفاده کند. من به شخصه از این اقدام آقای رئیسجمهور استقبال میکنم.
این کارشناس مسائل سیاسی درباره برخی از احتمالات مبنی بر اینکه تغییرات در بدنه دولت در وضعیت کنونی ممکن است برای دولت بار منفی داشته باشد و راه را برای دلواپسان در مجلس و خارج از آن باز کند به آفتاب میگوید: من معتقدم هستم که اتفاقا میتواند عکس این باشد. مجلس به دلیل فقدان پایگاه مردمی قابل ملاحظه در آستانه انتخابات دست به چنین ریسکی نمیزند. اتفاقا اگر مجلس چنین رفتاری از خود بروز دهد آقای روحانی باید از این فرصت استفاده کند و این اقدام را به جلو اندازد تا با نشان دادن ماهیت این نمایندگان امکان رایآوری مجدد آنها را کم کند. این فرصت مناسبی است که افکارعمومی و مردم شهرهای مختلف رفتار نمایندگان خود را ببینند و چند ماه بعد نسبت به این رفتارها واکنش نشان دهند.
او تاکید میکند: به نظر من اگر چنین فرضی هم محتمل باشد دکتر روحانی برای هدفی بالاتر؛ یعنی کمک به تحقق مجلسی هماهنگ و برنامهریز که دولت منتخب مردم و اکثریت افکار عمومی از آن پیروی میکنند، باید استفاده کند.
زاهد درباره وزارتخانههایی که بیشترین احتمال در تغییر وزاری آنها وجود دارد، عنوان میکند: وزارتخانههای کشور، ورزش و جوانان، کار و امور اجتماعی، وزارت صنعت و معدن و تجارت در عملکرد خود موفق نبودهاند و به نظر من محتملترین گزینههایی هستند که میتوانند مورد توجه دولت برای ارزیابی مجدد و تغییر قرار بگیرند.