آفتابنیوز : منوچهر متكي، وزير امور خارجه كشورمان كه پس از ملاقات با جانبازان شيميايي جنگ تحميلي رژيم بعث عراق عليه كشورمان در بيمارستان ساسان و در جمع خبرنگاران سخن ميگفت ضمن تشكر صميمانه از نمايندگان رسانههاي خبري از تاخير طولاني مدت در آغاز نشست خبري عذرخواهي كرد.
وي با بيان اينكه خداوند را براي فرصتي كه جهت گفتگوي صميمانه با جانبازان و مجروحان شيميايي نصيب من كرده شاكرم اظهار داشت: همان گونه كه ميدانيد جانبازان شيميايي ما اسناد مظلوميت ملت ايران در دوران دفاع مقدس هستند و جانبازان و مصدومان عزيزي كه در اين بيمارستان بستري هستند همانگونه كه ميدانيد بخش اندكي از خيل عظيم جانبازاني است كه با رشادت و دلاوريشان در دفاع از ميهن انقلاب و نظام جمهوري اسلامي ايران افتخارات زريني را خلق كردهاند.
متكي افزود: ديدار امروز بنده و همكارانم از اين عزيزان راه بسياري كوچكي در تجليل و تقدير از اين عزيزان و صبر و تحمل آنها و خانوادههايشان و همدردي با آنها در تحمل رنجها و آلام و مسايلي است كه هنوز سالها پس از اتمام جنگ گريبانگير آنهاست.
وزير امور خارجه كشورمان ادامه داد: همانگونه كه گفتم مصدومان و جانبازان شيميايي اسناد مظلوميت ملت ايران و گواه و شاهد زنده جنايات ضد بشري رژيم صدام هستند كه بر خلاف همه مقررات و قوانين بينالمللي ناجوانمردانه و در مقابل بيتفاوتي جهان متمدن تسليحات ممنوعه شيميايي را عليه ايران و به ويژه اتباع غير نظامي ما به كار برد.
وي همچنين گفت: اگر چه رژيم صدام از همان نخستين روزهاي آغاز جنگ تحميلي برخي عوامل و مواد شيميايي را به صورت محدود در جبهههاي نبرد استفاده ميكرد ولي استفاده انبوه و آشكار اين مواد شيميايي و تسليحات مربوط به آن بمباران دردشت و روستاهاي كرمانشاه اوج قساوت اين رژيم را نمايان ساخت.
متكي در ادامه اظهار داشت: رژيم عراق در طول جنگ در مجموع پيش از 200 نوبت به كارگيري تسليحات شيميايي عليه جمهوري اسلامي ايران را مرتكب شد كه اين موضوع يك جنايت بيسابقه در طول تاريخ است كه علاوه بر شهادت جمع كثيري از هموطنان ما يك صدهزار مصدوم شيميايي بر جاي گذاشته است.
وزير امور خارجه كشورمان افزود: 40 هزار تن از اين مصدومان شيميايي صدمات جديد ديدهاند كه تعداد بسياري از آنها هنوز تحت درمان و مداوا هستند و از عواقب آن رنج ميبرند.
وي تاكيد كرد: ايران بزرگترين قرباني سلاحهاي شيميايي در جهان است و رژيم صدام هرگز نميتوانست چنين جناياتي را به تنهايي بيافريند. امروز براي همگان كاملا روشن و مسلم شده كه عراق با مشاركت كمك و حمايت كشورها و شركتهاي غربي قادر شد به چنين توان مخرب و جنايتكارانهاي دست يابد.
متكي ادامه داد: برخي كشورهاي غربي شركتها، موسسات و اتباع آنها، تجهيز غير قانوني عراق به تسليحات ممنوعه شيميايي بر خلاف مفاد قوانين و مقررات بينالمللي و كنوانسيونهاي مربوطه را انجام دادند و در واقع در جنايات ضد بشري رژيم صدام سهيم هستند.
وزير امور خارجه كشورمان گفت: بر اساس بسياري از موارد جمع آوري شده در مطبوعات، روزنامهها و رسانهها مجامع و انجمنهاي مختلف كه نوعا هم مورد تكذيب قرار نگرفت بيش از 400 شركت عمدتا غربي در تجهيز عراق به جنگ افزارهاي مختلف شيميايي كه حدود يك سوم آنها آلماني هستند سهيم بوده و نقش داشتند.
وي خاطر نشان كرد: از اين تعداد شركتها 25 شركت آمريكايي، 15 شركت آلماني 10 شركت انگليسي، سه شركت هلندي، 3 شركت سوييسي و دو شركت فرانسوي در تامين تجهيزات و مواد اوليه توليد گازهاي سارين و اعصاب به رژيم صدام كمك كردهاند.
متكي افزود: رفتار صدام و شركتهاي غربي تجهيز كننده او به سلاح شيميايي نقض حق حيات مردم ايران و عراق محسوب ميشود كه نقض اساسيترين و بنياديترين حقوق انسانها ميباشد كه تحت هيچ شرايطي قابل قبول نيست.
وزير امور خارجه كشورمان تصريح كرد: جمهوري اسلامي ايران انتظار دارد كه در محاكمه صدام كاربرد سلاحهاي شيميايي عليه ايران نيز مدنظر قرار گيرد و مورد رسيدگي باشد. مجازات صدام و ساير عوامل موثر در تجهيز و كاربرد سلاحهاي شيميايي خواهد توانست از تكرار چنين فجاياي ضد بشري جلوگيري نمايد و مفيد خواهد بود.
وي ادامه داد: جمهوري اسلامي ايران صرفنظر از ابعاد حقوقي و قضايي اين مساله از جامعه جهاني، رسانهها و افكار عمومي و وجدان بيدار مردم جهان به ويژه اتباع كشورهاي غربي انتظار دارد تا ابعاد انساني و بشردوستانه اين موضوع را مدنظر قرار دهند و به منظور همدردي با بازماندگان و قربانيان در جهت تلاش از رنجها و آلام آنها گامهاي عملي و محسوس بردارند.
متكي همچنين گفت: به ويژه دولتهاي غربي مظنون به تجهيز مواد شيميايي عراق و شركتها و موسسات اتباع اين كشورها را جمهوري اسلامي ايران دعوت ميكند تا با ابراز رفتار متمدنانه در خصوص مشاركت در جبران خسارات و صدمات وارده احساس مسووليت كنند و مطابق با رويههاي شناخته شده پس از جنگ دوم با برداشتن گامهاي عملي و اتخاذ تدابير ملموس بخشي از مسووليتشان را در كمك به تجهيز رژيم صدام به جنگافزارهاي شيميايي جبران كند.
وزير امور خارجه كشورمان تاكيد كرد: طبعا جمهوري اسلامي ايران حق پيگيري همه جانبه موضوع از طرق مختلف را براي خود محفوظ ميداند. در بعد داخلي اگر چه رسيدگي به امور جانبازان شيميايي فراتر از توان يك دستگاه يا نهاد است و عزم ملي و مشاركت تمام دستگاههاي ذيربط از جمله بنياد جانبازان، بنياد شهيد، وزارت بهداشت، نيروهاي مسلح، انجمنها و سازمانهاي غير دولتي را ميطلبد.
وي افزود: اين موضوع پيگيري همه جانبه موضوع مستلزم تعامل دولت مجلس و قوهي قضاييه است ولي وزارت خارجه در چارچوب صلاحيتها و اختياراتش در پيگيري حقوق حقه اين عزيزان مصمم به جدي است.
متكي ادامه داد: وزارت امور خارجه علاوه بر كمك و مساعدت در پيگيري حقوقي و قضايي موضوع در محاكم داخلي و خارجي به نقش و وظيفه خود در انعكاس موضوع به محافل بينالمللي واقف بوده و در همين راستا ضمن كمك به انجمنهاي غير دولتي حمايت از مصدومان شيميايي و تسهيل تماس و ايجاد ارتباط با نهادهاي مشابه بينالمللي خارجي برگزاري نمايشگاههاي مختلف در حاشيه اجلاسها و تشكيل ستاد اطلاع رساني در سطح سازمانهاي جهاني همچون سازمان ملل متحد و سازمان منع سلاحهاي شيميايي به طرح موضوع پرداخته و مطالبات حقه ايران و قربانيان اين حادثه را دنبال ميكند.
وزير امور خارجه كشورمان همچنين گفت: بار ديگر براي همكاري با ساير دستگاههاي ذيربط تا حصول همه حقوق حقه اين عزيزان اعلام آمادگي ميكنيم.
وي اظهار اميدواري كرد كه كشورهاي اسلامي در يك حركت جمعي نسبت به استيفاي حقوق حقه خودشان كه امروز در اقصي نقاط جهان با پرده برداري از ادعاهاي دروغين حقوق بشري بسياري از كشورهاي غربي مواجه هستند بپردازند.
متكي در پاسخ به سوال يكي از خبرنگاران در ارتباط با شكايتهاي مصدومان شيميايي كشورمان از كشورهاي غربي و پيگيري اين مساله از سوي وزارت امور خارجه اظهار داشت: در رويكرد جديد سياست خارجي ضمن تقدير از تلاشهايي كه در گذشته در جمعآوري اسناد و اطلاعات و مطالب مربوط و طرح مقدور موضوع در جاهاي مختلف، روابط دو جانبه و احيانا مجامع مختلف شده وزارت امور خارجه بر اساس دستورالعمل صريح دولت و شخص آقاي رييس جمهور خود را موظف ميداند تا هم در غالب پيگيري اصل موضوع و هم در به نمايش گذاشتن مظهر بيتوجهي غرب به حقوق بشر اقدامات لازم را انجام دهد.
وي افزود: ما اين شكايتها را همانگونه كه گفتم بخشي كه در دادگاهها و محاكم داخلي قابل طرح و پيگيري است و به عنوان يك سند دادگاهي قابل طرح و پيگيري در محاكم خارجي ميباشد را دنبال ميكنيم.
وزير امور خارجهي كشورمان ادامه داد: ما شكاياتي را كه مشخصا عليه شركتهاي كشورهاي غربي به عنوان مثال در هلند و آلمان كه برخي از شركتهايشان به محكمه كشانده شدهاند در مواردي دادگاههاي اين كشورها حكم محكوميت شركتها دادهاند ما اين مسايل را با تعيين خسارتها براي عزيزاني كه از دست دادهايم و نيز كساني كه به عنوان مجروحان در گوشه خانه يا بيمارستان هستند را دنبال ميكنيم تا انشاءالله به نتيجه برسيم.
متكي در پاسخ به سوال يكي از ديگر از خبرنگاران در ارتباط با طرح اين موضوع در دادگاه صدام حسين اظهار داشت: ما اميدواريم كه سيستم قضايي عراق به طور جدي و قاطع موضوع جنايات گستردهي جنايتكار جنگي يعني صدام حسين و همدستانش را دنبال كند.
وي ادامه داد: به شدت از اعمال فشارهاي آمريكاييها در نحوه برخورد با جنايات جنايتكاران جنگي در محكمه عراق نگران هستيم و مسايل را به دقت تعقيب ميكنيم. ضمن اينكه بخشي از اسناد و مداركي را كه سيستم قضايي كشور و دادستان كل كشور به عنوان مدعيالعموم و شكايت شهروندان ايراني ارايه داده را در حال ارسال به دادگاه هستيم.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران، وزير امور خارجه كشورمان همچنين گفت: اگر چه موضوع به گونهاي طراحي شده كه تا اين بخش از اين محاكمه هنوز بررسي شكايات خارجي لحاظ نشده و ما اميدواريم كه شكايتهايي كه به هر حال كل منطقه را متاثر كرده در دستور كار قرار گيرد و در اين ارتباط هم كساني كه در داخل عراق و رژيم بعث صدام و هم در شركتهاي خارجي با هم عمل ميكردند هر دو در دستور پيگيريهاي ما قرار ميگيرد.
وزير امور خارجه كشورمان در ادامه كنفرانس مطبوعاتياش با خبرنگاران پس از ديدار با جانبازان شيميايي بيمارستان ساسان درباره اينكه آيا موضوع بررسي جنايات صدام در دادگاه لاهه مطرح شده يا خير اظهار داشت: همانگونه كه عرض كردم رويكرد جديد وزارت خارجه پيگيري جدي و همه جانبه اين موضوع ميباشد.
وي افزود: قاعدتا ما در سازمانهاي بينالمللي در حال هم افشاگري اين جنايات و هم با توجه به مكانيزم كار اين سازمانهاي بينالمللي تهيه پيش نويس قطعنامههايي در محكوميت اقدامات صورت گرفته را در نظر خواهيم داشت.
متكي ادامه داد: از نظر دادگاهها نيز ما تمام ظرفيت دادگاههاي داخلي و خارجي را براي پيگيري موضوع مدنظر داريم و در حال دستهبندي شكايات براي پيگيري آنها هستيم.
وزير امور خارجه كشورمان در پاسخ به سوالي مبني بر اينكه دادستان كل كشور پيش از اين از ارسال دادخواست ايران به دادگاه صدام خبر داده بود ولي شما ميگوييد در حال ارسال آن به اين دادگاه هستيد، گفت: در شروع محاكمه صدام دادستان كل كشور مطالبي را براي وزارت خارجه فرستادند و همكاران ما در وزارت خارجه به لحاظ فني آنها را مورد بررسي قرار دادند و با توجه به مستندات ضروري و هم چنين مباحث حقوقي كه بايد مورد نظر قرار گيرد تيم مشترك كارشناسي و حقوقي وزارت خارجه با قوه قضاييه مطالب تهيه شده را مورد بررسي قرار دادند كه آن مطالب آماده شده است.
وي در ادامه اظهار داشت: روز گذشته جناب آقاي دري نجف آبادي نامهاي را به همراه يك سيدي كه حاوي شكايات مردم در منطقه جديد بود براي وزارت خارجه فرستادند؛ بنابراين بخش اول مطالب ما براي ارايه در دادگاه تقريبا آماده است و مذاكرات سياسي انجام شده و در حال حاضر دادگاه وارد بررسي جنايات خارجي صدام نشده است و كيفرخواستي كه الان در خصوص صدام مطرح است به جنايات او در خصوص ملت عراق باز ميگردد.
متكي در پاسخ به سوال يكي ديگر از خبرنگاران درباره پيگيريهاي سياسي اين مساله افزود: اقدامات سياسي در طول اين مدت صورت ميگيرد و پيگيريهاي حقوقي نيز به گونهاي كه محاكم خود آن كشورها دنبال ميكند به شكلي انجام ميشده و به عنوان مثال همين شركت هلندي كه پروندهاش سال گذشته در دادگاهي مطرح شده بود، بخش زيادي از مطالب مورد نياز را سفارت ما در هلند در اختيار دادگاه قرار داد. به گزارش ايسنا،
وزير امور خارجه كشورمان ادامه داد: الان ما ميخواهيم اين پرونده را براي جهانيان باز بكنيم و صرفا يكسري اقدامات ديپلماتيك در دستور كار نيست، بلكه ميخواهيم مشخص كنيم اين جنگ و جناياتي كه در حال حاضر سركرده آن در حال محاكمه است گستردگي جنايات آن تا چه حد بوده و شركاي آن چه كساني بودهاند، چه اقدامي كردهاند و متاسفانه امروز چه ادعاهايي در دنيا دارند.
وي گفت: بنابراين رويكرد جديد پيگيري گسترده هم حقوقي - قضايي و هم تنوير افكار عمومي در سطح جهان پيرامون اين جنايت يعني به كارگيري سلاحهاي شيميايي ميباشد. اين يك رسالت جمعي است و ما در اين مقطع حساس احساس تكليف ميكنيم.
متكي در ادامه ضمن تشكر از مجموعه اقدامات رسانهها از سالهاي جنگ تحميلي و پس از آن در اين خصوص، اظهار داشت: ضمن اين تشكر با يك فراخوان جديد دوستان را دعوت ميكنم و درخواست ميكنم كه در اين گام جديد هم انشاءالله با هم صداي اين عزيزانمان را به دنيا برسانيم.
وزير امور خارجه كشورمان در بخش ديگري از نشست مطبوعاتياش با خبرنگاران داخلي و خارجي در حاشيه بازديد از مصدومان شيميايي بيمارستان ساسان در پاسخ به سوال خبرنگار ايسنا در ارتباط با مذاكرات هستهيي امروز كشورمان با سه كشور اروپايي افزود: مذاكرات در سطح كارشناسان ارشد همانگونه كه به اطلاع افكار عمومي رسيد طي دو ساعت آينده در وين انجام ميشود و در اين مرحله دو دور مذاكره خواهند داشت.
وي ادامه داد: در اين مذاكرات هيچ پيش شرطي براي شروع مذاكره وجود ندارد و طراحي جمهوري اسلامي ايران براي مذاكره هماني است كه از ابتدا به عنوان يك راهبردي تعريف شده بود و آن اين است كه مذاكره حول دو محور اساسي انجام شود كه عبارتند از نخست عدم انحراف فعاليتهاي هستهيي ايران به سوي اهداف و كاربردهاي تسليحات هستهيي و ديگر تعهدات و تضمينهاي طرف مقابل براي پذيرش حق ايران و كمك به استيفاي اين حق يعني بهرهبرداري و برخورداري از فناوري هستهيي ميباشد.
متكي همچنين گفت: نكتهاي كه از جانب ما مهم است اين كه ما مذاكراتي جدي را دنبال ميكنيم كه در خصوص آن تعريف كردهايم كه بايد اين مذاكرات هدفمند، مفيد و زمانمند باشد؛ ضمن آنكه ما مذاكره را براي مذاكره نميخواهيم و لذا اگر طرفهاي اروپايي اين نشست امروز غير متاثر از برخورد تبليغي كه آن را آمريكاييها طراحي كردهاند و اگر متقابلا اراده جدي از سوي دوستان اروپايي ما در اين مذاكرات وجود داشته باشد مطمئنا اين مذاكرات ميتواند ادامه يابد و به تفاهمات مناسب خود برسد.
وزير امور خارجه كشورمان در ادامه اظهار داشت: آمريكاييها پيش از مذاكرات سعي كردند تا شكست را به عنوان نتيجه مذاكرات بر اراده كشورهاي اروپايي در اين مذاكرات تحميل نمايند. از نظر ما موضوع مذاكرات مشخص و روشن است كه موضوع هستهيي ميباشد و چارچوب آن نيز تعريف شده و منطقي است و هدف از مذاكرات را نيز خدمتتان عرض كردم.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران، وي درباره اينكه آيا ايران قطعه سازي و تحقيقات بر روي سانتريفيوژها را آغاز خواهد كرد يا خير و آيا فعاليتهاي اصفهان ادامه خواهد يافت؟ خاطر نشان كرد: اصفهان كه هيچ، چرا كه از مدتها قبل اعلام شده كه UCF اصفهان كارش را آغاز ميكند و همانگونه كه ميدانيد فعاليت UCF اصفهان غني سازي نيست.
متكي افزود: مطلب ديگر اينكه همانگونه كه دبير محترم شوراي عالي امنيت ملي اعلام كردهاند بحث تحقيقات در مجموعه فعاليتهاي صلح آميز هستهيي به مفهوم غني سازي نيست و اينكه اين تحقيقات چه زماني آغاز ميشود را انشاءالله مسوولان ذيربط در وقتش اعلام ميكنند.
وزير امور خارجه كشورمان در پاسخ به سوال ديگري درباره اينكه آيا كشورمان حاضر به انتقال بخشي از فعاليتهاي مربوط به غني سازياش به خارج از كشور ميباشد يا خير تصريح كرد: اولا بايد بگويم كه اين كار توسط متخصصان ايراني انجام شده؛ يعني نخبگان ما كه نوعا ميانگين سنيشان بيست و چند سال ميباشد اين كار را انجام دادهاند و در اصفهان و نطنز اقداماتي كردهاند كه ما را به اين توانمندي رساندهاند.
وي همچنين گفت: اين فناوري در كشور آموزش داده شده يعني به يك علم و فن بومي تبديل شده و كساني كه ميگويند ايران اين فناوري را نداشته باشد به اين مساله توجه نميكند كه اين فناوري توسط ملت ايران به دست آمده است.
متكي تاكيد كرد: طبيعي است كه وقتي ما سخن از فناوري هستهيي و غني سازي براي تامين سوخت نيروگاههاي كشور كه در برنامههاي كشور تهيه شده ميگوييم مقصودمان غني سازي و دارا بودن چرخه سوخت در قلمرو سرزميني جمهوري اسلامي ايران ميباشد. حال اگر در كنار اين اقدامي كه در ايران ميكنيم پيشنهاداتي وجود داشته باشد كه در جاهاي ديگري هم براي غني سازي نقش آفرين باشيم حتما در خدمت كشورهاي ديگر هم خواهيم بود.
وزير امور خارجه كشورمان در پاسخ به اين سوال كه بر اساس برخي از اخبار تعدادي از مخالفان رييس جمهور در وزارت امور خارجه نفوذ كردهاند اظهار داشت: كاركنان و مديران وزارت خارجه كاركنان نظام جمهوري اسلامي ايران هستند و اهداف نظام را پيگيري ميكنند و خدمتگزاران كشور در وزارت خارجه اگر بناست در تيمي بازي بكنند آن تيم تيم ملي خواهد بود.
وي افزود: اهداف تعريف شده نظام مشخص است و سياستهاي كلان نظام كه به تاييد مقام معظم رهبري ميرسد و دولت جديد و رياست جمهوري مجري آن هستند و بر كار دستگاهها نظارت دارند؛ وزارت خارجه نيز خود را موظف ميداند تا در اين راستا و نگاه كلان منافع ملي براي كشور خدمت نمايند.
متكي در پاسخ به سوال ديگري در ارتباط با بيانيه اتحاديه اروپا مبني بر وخيم بودن وضعيت حقوق بشر در كشورمان تاكيد كرد: اروپاييها و آمريكاييها سعي كردهاند تا به دنيا القا كنند كه متر حقوق بشر دنيا هستند. جمهوري اسلامي با نقد اين نگاه و افشاي موارد بسيار گستردهاي كه نقض اين معنا را ميرساند امروز در مقوله حقوق بشر در جايگاه اتهامي مورد نظر غرب نيست.
وزير امور خارجه كشورمان ادامه داد: امروز جمهوري اسلامي ايران در يك موضع مدعي بحث حقوق بشر را در عرصه بينالمللي پيگيري ميكند و در كنفرانس اسلامي موضوع حقوق بشر را به عنوان يك حركت جمعي در دفاع از حقوق واقعي بشر و حقوق بشر واقعي به ويژه در كشورهاي غربي در دستور كار خود قرار داده است.
وي همچنين گفت: كنفرانس اخير سران كشورهاي اسلامي در مكه تصويب كرد كه بايد با اسلام ستيزي كه غرب به آن دامن ميزند مقابله نمايد. همچنين تصويب شد كه دبيرخانه و دبيركل كنفرانس اسلامي موظف است كه تصويب قطعنامههايي در سازمان ملل را پيرامون اين موضوع دنبال كند.
متكي در ادامه اظهار داشت: براي اولين بار بعد از پيروزي انقلاب سفير انگليس در تهران به وزارت امور خارجه احضار شد و نسبت به نقض حقوق بشر در اتحاديه اروپا به آنها تذكر داده و ابراز نگراني شد. چهار محور مشخص از بازداشتهاي خودسرانه، شكنجهها، عدم رعايت حقوق اقليتهاي مسلمان در كشورهاي اروپايي و نحوه برخورد با خارجيان و اخراج اجباري آنها به عنوان زمينههايي از نقض آشكار حقوق بشر در همين سالهاي جاري ذكر شده است.
وزير امور خارجه كشورمان افزود: جلسه امروز ما كالبد شكافي از پروندهاي بسيار تلخ بود تا غربيها متوجه باشند كه در طول دوران جنگ تحميلي در خصوص حقوق بشر چه كردهاند. حق حيات در كنوانسيونهاي بينالمللي ابتداييترين حقوق يك نگاه ميباشد و بر جاي گذاشتن يكصد مجروح شيميايي در اقدام غير قانوني تسليح رژيم عراق توسط شركتها و دولتهاي غربي نشانههاي بسيار روشني ميباشد.
وي ادامه داد: آمريكاييها عادت كردهاند كه به دنيا القا كنند كه آنچه ما ميگوييم درست است و متاسفانه در كشورهاي تحت نظر و تحت امرشان سعي كردهاند اين موضوع را در بوق و كرنا به گوش جهانيان القا كنند.
متكي خاطر نشان كرد: امروز جمهوري اسلامي ايران با نظارت و مانيتور كردن وضعيت حقوق بشر در كشورهاي غربي و تشكيل پرونده براي هر يك از اين كشورها گزارشات سالانهاش را نسبت به عدم رعايت حقوق بشر و نقد حركت مجموعه غرب به گوش جهانيان خواهد رساند.
وزير امور خارجه كشورمان هم چنين گفت: نامهي وزير خارجه شما به آقاي كوفي عنان، دبيركل سازمان ملل متحد پيامي روشن داشت كه عبارت بود از توجه دبيركل سازمان ملل متحد در بررسي موضوع حقوق بشر به نقض كنندگان از موضع قدرت و قدرتهاي بزرگ نقض كننده حقوق بشر در جهان كه آثار آن به مراتب بيش از عدم رعايت حقوق بشر در يك كشور جهان سوم و در موضوعي جزيي ميباشد كه آن هم بايد اصلاح شود.
وي در ادامه اظهار داشت: آقاي دبيركل سازمان ملل قبل از جمهوري اسلامي ايران بايد شنيده باشد و از موضوع بسيار نگران كننده بازداشت كننده مخفي آمريكا در سراسر جهان و به ويژه كشورهاي غربي باخبر باشد. اگر يك روز كشوري در بازديد نمايندگان صليب سرخ از بازداشتيهاي يك كشور تعلل كند كلي تبليغات جهاني به راه مياندازد.
متكي افزود: سالهاست كه بازداشتيهاي گوانتانامو از مليتهاي كشورهاي مختلف اجازه بازديد توسط نمايندگان سازمانهاي حقوق بشري را پيدا نكردهاند و ما فكر ميكنيم در نتيجه تحولات امروز در جهان كه شواهدي را كه در آمريكاي لاتين، نگاه جديد در كل جهان اسلام و جهان در حال توسعه در اين چارچوب مشهود است. ديگر غربيها نميتوانند به برخورد مبتني بر استانداردهاي دوگانه و برخوردهاي گزينشي و سياسي نسبت به انسانيترين موضوع يعني حقوق بشر ادامه دهند.
وزير امور خارجه كشورمان ادامه داد: امروز شما مصاحبههاي منتخبان جديد ملتهاي آمريكاي لاتين را بشنويد. اين سخنان داراي پيام است و دولتمردان آمريكا و دولتهاي آمريكا هيچ گاه در اين حد از تنفر در نزد افكار عمومي جهان و بويژه جهان اسلام واقع نشده بودند. چرا؟
وي همچنين با بيان اينكه پاسخ اين سوال تناقضات آمريكاييها در عمل ميباشد گفت: آمريكاييها در افغانستان و عراق ادعاهايي را مطرح كردند كه اگر آنها را با عملكردشان كنار هم قرار دهيد ميبينيد كه ملت عراق امروز بيش از هر روز ديگري دريافته كه هدف اصلي تجاوز نظامي آمريكا به آن كشور چاههاي نفت عراق و منافع آن كشور بوده است.
متكي خاطر نشان كرد: اينها موضوعاتي است كه ما در مساله حقوق بشر پيگير خواهيم بود. اعلاميهها، بيانيهها و قطعنامههاي تكراري غرب براي ما در جايي كه خود غرب از ناقضان بزرگ حقوق بشر است كمترين ارزشي ندارد.
وزير امور خارجه كشورمان تاكيد كرد: تعداد زيادي از اتباع كانادا در زندان گوانتانامو زنداني هستند و اگر پيگير حقوق بشر هستند در خصوص وضعيت زندانيان گوانتانامويي به ملت كانادا جواب دهند. نسبت به تبعه ايراني در كانادا كه پليس كانادا در روز روشن و در مقابل ديدگان ديگران او را از پاي درآورده و از بين برده پيش از اين كه در دادگاه پرونده مطرح شود پليس از سيستم قضايي كانادا حكم تبرئه ميگيرد. حال آيا اين كشور ميتواند مدعي حقوق بشر جاهاي ديگر دنيا باشد؟
وي تصريح كرد: رويكرد جديد سياست خارجي جمهوري اسلامي ايران حركت از موضع مدعي و نه از متهمي كه دايما عليهاش ايجاد ابهام و اتهام كنند و ما در مقام دفاع برآييم. ما در موضوع حقوق بشر و در بسياري از موضوعات داخلي كشورمان تكليف داريم تا خودمان در جهت ارتقاي استانداردهايمان حركت كنيم و اين يك تكليف ملي و وظيفه داخلي ماست.
متكي افزود: در همين حال غرب دروغگو و در عمل متناقض عمل كننده نميتواند امروز در خصوص بسياري از كشورهاي دنيا آن هم كشور دموكراتيكي جمهوري اسلامي ايران كه مردم تعيين كننده سرنوشت خودشان، دولتشان رهبرشان و مجلس ميباشد مدعي شود.