کد خبر: ۳۴۵۸۱
تاریخ انتشار : ۰۹ دی ۱۳۸۴ - ۱۶:۵۹

استفاده ایران از سلاح «انرژی»

آفتاب‌‌نیوز : هند در نشست حکام شورای آژانس بین المللی انرژی هسته‌ای در سپتامبر، تحت فشار شدید آمریکا به قطعنامه اتحادیه اروپا برای محکومیت ایران در مساله هسته‌اي راي موافق داد. این اقدام هند موجب ناخرسندی ایران گردید . ایران گفته بود كه اقدامات تلافی‌جویانه علیه هند اتخاذ خواهد کرد. 

هند یک کشور فاقد منابع كافي نفت و گاز است . میزان مصرف روزانه نفت این کشور به بیش از دو میلیون و 200 هزار بشکه رسیده است که70 درصد آن را کشورهای دیگر تأمین می كنند . تأمین و عرضه کامل انرژی به مهمترین راهبرد هند برای توسعه تبدیل شده است . از این بابت، موضع سخت ایران باعث تغییر روش هند شده است. رئیس جمهور این کشور شخصاً و علناً متعهد شد که گرچه آمریکا به هند قول‌هايي براي همكاري و تامين انرژي داده است، با این وجود هند از ارجاع مسئله هسته‌ای ایران به شورای امنیت سازمان ملل حمایت نخواهد کرد.

در ماه ژوئن سال جاری، هند و ایران یک قرارداد همکاری در زمینه گاز به ارزش 21 میلیارد دلار امضا کردند. طبق این توافق قرار است ظرف 25 سال آینده، ایران هر سال پنج میلیون تن گاز طبيعي به هند عرضه کند. افزون بر این ، ایران همچنین در ساخت لوله انتقال گاز به طول 2775 کیلومتر از ایران به هند از مسیر پاکستان مشارکت خواهد کرد. 

تحلیلگران معتقدند نیاز روزافزون هند به انرژی و اولویت ایران علت تغییر روش هند است . ایران کشوری بزرگ و داراي منابع انرژی غني است . میزان ذخایر نفت این کشور از 132 میلیارد بشکه فراتر می‌رود. میزان ذخایر گاز کشف شده آن حدود 26 هزار و 800 میلیارد متر مکعب بوده و در مقام دوم جهان قرار دارد . پس از انقلاب اسلامی ایران، آمریکا سیاست دشمنی را علیه این کشور اتخاذ کرده و به اين سياست ادامه داده است. این کشور از سال 1979 میلادی تحریم اقتصادی علیه ایران را آغاز نمود . ولی ایران دیرزمانی است که با اتکا به منابع فراوان خود از دیپلماسی انرژی استفاده كرده است تا تحریم اقتصادی و سیاست دشمنی آمريكا عليه خود را خنثي كند. 

افکار عمومی ایران بر آنند که هدف نهایی اتحادیه اروپا در مساله هسته‌ای با هدف آمریکا فرقي ندارد ، ولی با توجه به نیاز اروپا به انرژی و منافع اقتصادی، این اتحادیه سیاستی متفاوت با آمریکا اتخاذ می کند . اتحادیه اروپا مصرف کننده بزرگ انرژی است. نيمی از انرژی مورد نیاز این اتحادیه از طریق واردات تأمین می شود. 

اما همگام با گسترش اختلافات در مذاکرات هسته‌ای با اتحادیه اروپا، ایران مجبور است درصدد دستيابي به پیشرفتی جدید در زمینه دیپلماتیک باشد. افزایش پیوسته نیاز کشورهای آسیایی به انرژی و گسترش آتی تأثیرات سیاسی این کشورها فرصت مطلوبی برای ایران به حساب می‌آید . این کشور تقویت همکاری‌ها با کشورهای آسیایی را آغاز کرده است . هند یکی از این کشورهاست .

 روزنامه‌های اروپايي اعتقاد دارند که ظرف چند سال اخیر ، ایران تقریباً همه کشورهای بزرگ جهان به‌جز آمریکا را به بازار همکاری نفت و گاز ایران جذب کرده است.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین