آفتابنیوز : سید عباس عراقچی، معاون حقوق و امور بینالملل وزیر امور خارجه کشورمان صبح دوشنبه در سخنرانی آغازین خود در چهاردهمین اجلاس کشورهای آسیایی عضو کنوانسیون سلاحهای شیمیایی در تهران ضمن خوشامدگویی به نمایندگان کشورها، سازمانها و ایرانیهای حاضر در جلسه گفت: جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک عضو مسوول و متعهد در این اجتماع بینالمللی یک تصمیم قطعی برای پیوستن به معاهدات بینالمللی خلع سلاح به ویژه آنهایی که به سلاحهای کشتار جمعی مرتبط هستند، گرفته است. این رویکرد داوطلبانه ریشه در اصول مذهبی ما و محاسبات عقلانی منافع ملی و استراتژی دفاعیمان دارد. بر همین اساس، استفاده از سلاحهای کشتار جمعی شامل تسلیحات شیمیایی توسط هر کسی و تحت هر شرایطی از سوی جمهوری اسلامی ایران محکوم است. بنابراین کشور من حذف و پایان استفاده از هرگونه سلاح کشتار جمعی را خواستار شده است.
به گزارش ایسنا، او ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک قربانی تسلیحات شیمیایی در عصر حاضر، نقشی کلیدی و سازنده در تهیه و تصویب کنوانسیون سلاحهای شیمیایی ایفا کرده است. ملت ما به یاد میآورد که در دوران جنگ تحمیلی رژیم صدام علیه ایران در سالهای 1980 تا 1988، جامعه بینالملل تنها نظارهگر تاثیرات وحشتناک حملات شیمیایی رژیم صدام حسین بود که بیش از 100 هزار قربانی در کشورمان بر جای گذاشت. بنابراین قابل درک است که بگوییم ایران یک حس همدردی قوی و توقع برای اجرای موثر کنوانسیون سلاحهای شیمیایی دارد. از این نظر، واضح است که حذف کامل تسلیحات شیمیایی جلوگیری از ظهور مجدد این سلاحها، به رسمیت شناختن جهانی کنوانسیون مربوطه و افزایش همکاری بینالمللی میان کشورهای عضو اولویت اصلی برای اجرای کامل این کنوانسیون است.
معاون وزیر امور خارجه ایران ادامه داد: باید بگویم که پایبندی جهانی به کنوانسیون سلاحهای شیمیایی یک گام برجسته در مسیر رسیدن به هدف اصلی این کنوانسیون است و به علاوه به میزان قابل توجهی به صلح و امنیت بینالمللی کمک میکند. اهداف این کنوانسیون تا زمانی که حتی یک کشور غیر عضو بتواند سلاح شیمیایی در اختیار داشته یا کسب کند، به طور کامل محقق نخواهد شد.
وی افزود: خاورمیانه تنها منطقهای است که پس از جنگ جهانی دوم شاهد استفاده گسترده از سلاحهای شیمیایی بوده است. رژیم صهیونیستی اسراییل با برخورداری از زرادخانه بزرگ سلاحهای کشتار جمعی، در حالی که از پیوستن به سازوکارهای خلع سلاح و منع اشاعه سرباز میزند، یک تهدید جدی برای منطقه و صلح و امنیت بینالملل محسوب میشود. جمهوری اسلامی ایران بر این باور است که پایبندی رژیم صهیونیستی به قوانین و اصول بینالمللی نباید مورد بیتوجهی قرار گیرد و جامعه بینالملل باید برای الزام این رژیم به پیوستن به معاهدات بینالمللی خلع سلاح شامل کنوانسیون سلاحهای شیمیایی تلاش بسیار کند. در حقیقت با توجه به عضویت اغلب بازیگران بینالمللی در این کنوانسیون هیچ بهانهای برای نپیوستن رژیم صهیونیستی به این کنوانسیون وجود ندارد.
عراقچی در ادامه خطاب به حاضران در این اجلاس گفت: سازمان ممنوعیت تسلیحات شیمیایی از زمان آغاز فعالیتش به عنوان یک مرجع بینالمللی منحصر به فرد یک مدل موفقیت آمیز از ساز و کاری چند جانبه ارائه داده که تمام دولتهای عضو آن دارای حقوق و الزامات یکسان هستند. این تلاشها که به منظور پیشرفت و توسعه این سازمان در 18 سال گذشته انجام شده است، ستودنی و قابل ستایش هستند، هر چند ما برای رسیدن به اهداف بنیادین این کنوانسیون و جهانی عاری از سلاحهای شیمیایی راهی طولانی پیش رو داریم. بنابراین نابودی کامل انواع ذخایر سلاحهای شیمیایی همچنان ضروریترین عنصر به رسمیت شناختن هدف این کنوانسیون است. با وجود لحن شفاف کنوانسیون که یک ضربالاجل برای نابودن تسلیحات شیمیایی (29 آوریل 2012) تعیین کرده است، روند نابودی این سلاحها از سوی کشورهای دارای تسلیحات شیمیایی هنوز تکمیل نشده است. علاوه بر این، حتی با وجود از بین رفن خطر استفاده از سلاحهای شیمیایی توسط کشورها، خطر دستیابی گروههای تروریستی و دیگر بازیگران غیردولتی به این سلاحها چالش پیش روی این سازمان در آینده است. واضح است که اکنون گروههای تروریستی در خاورمیانه به ظرفیتهای استفاده از این سلاحها و مواد شیمیایی سمی دسترسی دارند و در حقیقت آنها بارها از این تسلیحات علیه نظامیان و غیرنظامیان در عراق و سوریه استفاده کردهاند.
او تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران در طول 18 سال گذشته یک همکاری مداوم با دبیر فنی سازمان ممنوعیت سلاحهای شیمیایی داشته است که یک فهرست طویل را شامل میزبانی 9 دوره آموزشی در خصوص درمان پزشکی قربانیان سلاحهای شیمیایی در تهران، امضاء اولین توافق دو جانبه با سازمان ممنوعیت تسلیحات شیمیایی برای ارائه کمکهای درمانی به کشورهای عضو کنوانسیون، برگزاری سمینارهای بینالمللی دربارهی پیامدهای استفاده از تجهیزات نظامی شیمیایی علیه جمهوری اسلامی ایران، تشکیل یک دوره بینالمللی برای تیم نگهبانی، برگزاری دو دوره آموزشی برای پرسنل اقتدار ملی جمهوری عرب سوریه در چارچوب برنامه مربیگری دبیرخانه فنی در بر میگیرد. ما آمادگی خود را برای برگزاری چنین برنامههایی برای دیگر کشورهای همسایه، ارسال گروهی از پزشکان ایرانی به عراق برای درمان قربانیان سلاحهای شیمیایی پس از حملات شیمیایی عوامل داعش و بهعلاوه میزبانی نشستهای منطقهای با حضور مقامات دولتهای آسیایی برای دومین بار اعلام کردهایم.
این دیپلمات ارشد کشورمان گفت: شما به یاد دارید که جمهوری اسلامی ایران پیشنهاد ایجاد این شبکه حمایت بینالمللی از قربانیات سلاحهای شیمیایی در جریان پانزدهمین جلسه از کنفرانس کشورهای عضو کنوانسیون سلاحهای شیمیایی در 29 نوامبر 2010 را ارائه داد. سپس شورای اجرایی این سازمان موظف به بررسیهای بیشتر و گزارش آن و تهیه پیشنویس تصمیم نهایی شد. همچنین تشکیل شبکه بینالمللی حمایت از قربانیان تسلیحات شیمیایی مورد درخواست قرار گرفت.
عراقچی در ادامه از تمام کشورای عضو خواست تا با کمک به این شبکه و نشان دادن اتحاد خود با قربانیان سلاحهای شیمیایی به پیشبرد اهداف بشر دوستانه این شبکه یاری رسانند.
وی افزود: در نهایت ما باید بر اهمیت تمام شروط شبکه حمایت از قربانیان این تسلیحات شامل فصل 5 که یک زیربنای اساسی برای کنوانسیون به ویژه برای کشورهای در حال توسعه محسوب میشود تاکید کنیم. کشور من از تمام کشورهای عضو شبکه حمایت از قربانیان میخواهد تمام موانع برای همکاری بینالمللی را برطرف کنند و از دبیرخانه فنی بخواهند تا به نقش کلیدی خود در این میان بپردازد. جمهوری اسلامی علاوه بر این، از کشورهای مربوطه میخواهد تا به سیاستهای کنترل صادرات پایان دهند که با روح و هدف این شبکه در تقابل است.
معاون حقوقی و امور بینالملل وزیر امور خارجه کشورمان در پایان با تشکر از تلاش بیوقفه و برنامهریزیهای انجام شده برای برگزاری این اجلاس به ویژه کارکنان دبیرخانه فنی و همکاران خود در ایران، ابراز امیدواری کرد که تمام این تلاشها به تحقق هدف اصلی کنوانسیون یعنی جهانی عاری از سلاحهای کشتار جمعی منجر شود.