آفتابنیوز : «اینکه در افکار عمومی اینگونه مطرح شود در شهر تهران راه ساختند و شهر را درست کردند، اما دیونی بالا آوردند که زیاد است، ظلم به شهرداری است»؛ «در افکار عمومی میخواستند منتقل کنند که شهرداری تهران با فروش اموال و به همراه داشتن دیون، این کارها را انجام داده است». اینها، بخشی از گفتههای محمدباقر قالیباف است که روز گذشته در صحن شورای شهر و در جریان بررسی طلبها و دیون شهرداری تهران مطرح کرد. صحبتهایی که در خلال آمار و ارقام فنیاي که ارائه داد به نظر میرسد طعنه و کنایههای او به صحبتهای دو هفته پیش رئیسجمهور و وزیر مسکن است.
به گزارش آفتابنیوز، این گفتههای قالیباف -که پس از پایان سخنرانیاش در شورا بلافاصله آنجا را ترک کرد- با واکنش برخی اعضای شورا هم مواجه شد. از آن جمله میتوان به واکنش محمد سالاری، رئیس کمیسیون شهرسازی شورا، اشاره کرد که دراینباره گفت: «شهردار با رویکرد سیاسی این توضیحات را داد و بعد هم رفت و حاضر نشد پاسخ ما را بشنود؛ آقای قالیباف طوری صحبت کردند که گویا تمام بدهیهای شهرداری تهران منتسب به دولت است؛ درصورتیکه ما سؤالات فنی بسیار واضحی را درباره این گزارش مطرح کردیم و ایشان به هیچکدام از سؤالات و شبهات پاسخ روشنی ندادند».
جلسه مهم دیروز شورای شهر در حالی میزبان ميهمان ناخوانده خود بود که قرار بود معاون مالی و اداری شهردار تهران گزارشی از دیون شهرداری تهران به اشخاص حقیقی و حقوقی بدهد؛ اما یکباره شهردار تهران و همراهانش هم در شورا حاضر شدند.
پیش از صحبتهای شهردار، قدرت گودرزی، معاون مالی شهردار تهران پس از چند ماه اعتراضهای اعضای شورا به مشخصنبودن میزان دیون شهرداری و نحوه پرداخت آنها، گزارشی را ارائه کرد اما از همان بخش اول با اعتراض اعضا مواجه شد؛ اعضای شورا تأکید داشتند این گزارش باید قبلا به دست آنها میرسیده، نه اینکه حالا با این جزئیات در صحن علنی ارائه شود؛ البته این اعتراض اعضا از نظر چمران، رئیس شورا، معنی نداشت و با اخم گفت: «بعدا به شما هم میدهیم بخوانید». همین پاسخ چمران هم با واکنش رحمتالله حافظی همراه شد و با شوخی گفت: «خسته نباشید». و حاضران خندیدند.در گزارش معاون مالی شهردار به میزان پروژههای شهری بهخصوص در مترو اشاره شد و اینکه برای آزادسازی زمین این پروژهها چه اعتباراتی خرج شده است. گودرزی در گزارش خود کل آمار ١١ساله اتوبانسازی و متروسازی و پروژههای عمرانی را به اعضا یادآوری کرد اما در نهایت عددی از میزان آزادسازی معابر زمینها و پولی که بابت آنها داده شده به طور مشخص اعلام نکرد.گودرزی در پاسخ به برخی انتقادات مبنی بر افزایش صدور مجوزهای ساختوساز در شهر تهران برای کسب درآمد از سوی شهرداری گفت: در سال ٩٤ نسبت به ٩١ شاهد کاهش ٥٥درصدی درآمد ناشی از صدور پروانه بودهایم.گودرزی در بخشی از صحبتهای خود گفت: «شهرداری از سال ٨٤ تاکنون نزدیک به ١١٠ هزار میلیارد بودجه رسمی داشته که ٦٢ هزار میلیارد تومان آن نقد و بیش از ٤٧ هزار میلیارد آن غیرنقد بوده است». او افزود: همواره حدود ٧,٧ درصد از کل بودجه برای پرداخت دیون پیمانکاران بوده درحالیکه بعضا ٢٠ الی ٣٠ درصد کل بودجه برخی سازمانها مربوط به دیون است. معاون شهردار تهران در ادامه اظهاراتش رقمی درخور توجه و باورنکردنی را ارائه کرد. او میگوید شهرداری تهران در مجموعه ١٠ سال گذشته حدود ٩ هزار میلیارد تومان از املاک شهرداری تهران را فروخته و در عوض حدود ٢٢ هزار میلیارد تومان از املاک را هم خریده و در نتیجه فروش یا کاهش داراییهابه صحت ندارد.
در شروع گزارش معاون شهردار محسن سرخو، عضو کمیسیون حملونقل شورا، نسبت به مطالب عنوانشده اعتراض کرد و گفت: اطلاعاتی که شما میدهید در دسترس ما نبوده و نمیتوان با این شرایط به آنها استناد کرد. علیرضا دبیر، رئیس کمیسیون بودجه شورا هم نسبت به اشکال آمار ارائهشده اعتراض کرد و گفت: آنچه در این گزارش ارائه میشود بدون توجه به گزارش تفریغ بودجه و حسابرسیهاست و در حالی این آمار را میدهند که تفریغ بودجه در سالهای گذشته هنوز انجام نشده است. مهدی چمران حرف اعضا را تأیید میکرد اما به آنها حقی نمیداد و در ادامه گفت: بعدا گزارش را به شما میدهیم و اعضا هم گفتند بعد از این دیگر ارزشی ندارد.اما شهردار تهران که زمانی در صحن منتظر مانده بود، از فرصت تقدیمشده از سوي رئیس شورا استفاده کرد و چند روز بعد از پاسخهای تندی که به صحبتهای رئیسجمهور در اجلاس شوراها و شهرداران داده بود، حمله رو به جلوی دیگری به سمت دولت را آغاز کرد. قالیباف از رقم دیون بودجه یکباره نقبی محسوس به انتقادهای اخیر رئیسجمهور و وزیر مسکن زد و گفت: براساس آماری که امروز ارائه شد نهتنها املاک شهر کم نشدهاند، بلکه ٢.٥برابر افزایش داشته است. مردم شهر بدانند که ما نهتنها داراییهای شهر را نفروختهایم بلکه آن را ٢.٥برابر هم کردهایم. شهردار تهران در ادامه مثالهایی آورد و گفت: برای اتوبان امام علی خانههایی متری چهار میلیون خریداری کردهایم درحالیکه میتوانستیم با ماده ٩ و بدون رضایت این خانهها را تملک کنیم اما این کار را نکردیم. ٢٠٠ هکتار زمین را برای شهر آفتاب آزادسازی کردیم و ١٨٠ هکتار از زمینهای داخل شهر را برای زندان قصر خریداری کردیم، قطعات بزرگی را برای بوستان یاس آزادسازی کردیم و نمونه این اقدامات زیاد بوده است.
براساس گزارش شرق، شهردار تهران اگرچه هفته گذشته در جمع میهمانانی غریبه در اجلاش شوراها و شهرداران پاسخ انتقاد رئیسجمهور را داده بود اما دیروز از تریبون آزاد شورا باز هم استفاده کرد و گفت: از مجموع ٩ هزار میلیاردی که در این سالها وام از دولت گرفته شده، بیش از سه هزار میلیارد آن مربوط به دوره قبلی بوده و عمده آن هم برای مترو اختصاص یافته است. براساس قانون، دولت باید ٥٠ درصد به توسعه مترو کمک کند و در بازپرداخت وامها نیز دولت ٥٠ درصد سهم دارد؛ اما متأسفانه دولت به تعهدات خود در بازپرداخت وام مترو عمل نکرده و حالا که میخواهیم السی جدید برای مترو باز کنیم، بانکها اعلام کردند به دلیل بدهی نمیتوانند و باید بگویم متأسفانه بخشی از دیون دولت را نیز در این بخش شهرداری پرداخت کرده است.
از آنجایی که ماههای پایانی دوره چهارم شورا و دوره فعالیت شهردار تهران است، چنین فرصتهایی برای ارائه گزارشهای عملکرد و بیان دیدگاهها غنیمت است و شهردار تهران هم در ادامه این فرصت، گفت: ٤٥ درصد کل زیرساختهای تهران از ابتدا تاکنون در این ١٠ سال اخیر ساخته شده و دراینمیان میزان دیونمان بسیار کمتر از استاندارد که ٣٠ درصد بودجه است بوده است. او در ادامه گفت: دولت مکلف است دو میلیارد دلار از محل صندوق ذخیره ارزی به شهرداریها برای کمک به حملونقل بدهد که سهم شهرداری تهران ١,٢ میلیارد دلار است و بازپرداخت این وام هم صددرصد بر عهده دولت است. شهردار تهران در ادامه با جملهای که کمتر از او در این سالها شنیده شده گفت: بهتر است با این پول و سایر درآمدها صندوق ذخیرهای برای شهر ایجاد شود تا شهردار بعدی هم بتواند کاری کند.
قالیباف پس از اظهاراتش گفت ساعت ١١ جلسه داشتهام و باید بروم و رفت. چمران هم در ادامه با بیان اینکه وقت بررسی اعتراض فرمانداری میگذرد، به جز چند نفر اجازه صحبت به اعضا را نداد. با وجود این، علیرضا دبیر گفت: حتما بدهی به بانک و بدهی به مردم از فروش املاک بهتر است. آماری را که امروز اعلام کردند ما قبلا ندیدهایم و حالا میگویند و این آماری است که در دفتر آنها از املاک فروختهشده و خریدهشده، ثبت شده است و درباره آنهایی که ثبت نشده آماری نیست و باید گفت «الله اعلم». وی با بیان اینکه گزارش تلفیق بودجه ٩٢، ٩٣ و ٩٤ هنوز تهیه نشده و آقایان تازه میخواهند گزارش تلفیق بودجه ٩١ را بدهند، خطاب به چمران گفت: مدتهاست گزارش حسابرسی مناطق آماده شده، اما نمیدانم چرا آنها را در دستور کار شورا قرار نمیدهید. رحمتالله حافظی، رئیس کمیسیون سلامت شورای شهر تهران هم تصریح کرد: وقتی میتوانید مدعی افزایش شفافیت مالی شوید که گزارش حسابرس صورتهای مالی تلفیقی هر سال نسبت به سال گذشته ارتقا یابد. گزارش تلفیق سال ۸۹، مشروط بود و گزارش تلفیق سال ۹۰ غیرقابل اظهارنظر شده است، با این شرایط، ادعای شفافیت مالی ادعای پوچ و عوامفریبانهای است. وی تصریح کرد: بدهی حاصل از تملک با آنچه در واقعیت رخ داده و پیشبینی میکنیم، مغایرت دارد.محمدسالاری، رئیس کمیسیون شهرسازی شورا که در ابتدای این گزارش بخشی از گفتههای او در واکنش به صحبتهای شهردار آمد، در ادامه صحبت خود به رقم فروش املاک تهران در یک دهه گذشته که معادل ٩ هزار میلیارد تومان است اشاره کرد و گفت: با این عدد من نگران شدم که اگر املاک بزرگمقیاس شهر تهران به این مبلغ فروخته شده باشد، به شهر جفا شده است؛ چراکه ارزش حتی چند عدد از املاک فروختهشده شهرداری بیشتر از ٩ هزار میلیارد تومان میشود و به نظر بنده املاک و اراضی بزرگمقیاس شهرداری اگر باقی مانده بود، اکنون بیش از ٩٠ هزار میلیارد تومان ارزش داشت، پس چرا آنقدر ارزان فروخته شدهاند؟ آیا املاکی که در فرایند ساخت اتوبان امام علی، پل صدر و... بهجای پرداخت بدهی پیمانکاران و بهجای املاک معوض تهاتر شده، جزء همین ٩ هزار میلیارد تومان است؟! سالاری با اشاره به اعلام مبلغ ٢١ هزار میلیارد تومان بابت املاک خریداریشده ازسوی شهرداری تهران گفت: درحالحاضر گفته میشود خرید ٢١ هزار میلیارد تومان به موجب احکام قضائی بدهی شهرداری مربوط به صاحبان املاک است، شهرداری باید مشخص کند منظور از خرید ٢١هزار میلیارد تومان ملک جدید برای شهرداری همان مبالغی است که پول آنها به موجب ادعاهای مطروحه در احکام قضائی پرداخت نشده است؟ تا جایی که ما اطلاع داریم، برای تملک تمام املاکی که در فرایند ساخت پلها و بزرگراهها خریداری شده، صرفا پول پرداخت نشده است و به جای پرداخت پول به خیلی از آنها تراکم داده شده و یا در باقی مانده ملک آنها بارگذاری بیشتری صورت گرفته آیا تراکم سیاری که در دست مردم است، مبلغ دقیق آنها نیز احصا شده؟
سالاری تصریح کرد: آقای قالیباف طوری صحبت کردند که گویا تمام بدهیهای شهرداری تهران منتسب به دولت است، درصورتیکه ما سؤالات فنی بسیار واضحی را درباره این گزارش مطرح کردیم و ایشان به هیچکدام از سؤالات و شبهات پاسخ روشنی ندادند. وی به نبود شفافیت لازم درباره رقم اعلامی بدهی دولت به شهرداری تهران اشاره کرد و گفت: جای سؤال دارد که چرا در دولت گذشته با توجه به اینکه درآمدهای نفتی بیش از ٥٧٨ میلیارد دلار که معادل ٥٧ درصد کل درآمدهای نفتی ایران از سال ٦٠ تا ٩٢ بوده، پرداخت نشد و اعضای اصولگرای شورا در دوره دوم و سوم پیگیر پرداخت بدهیهای دولت نبودند یا نتوانستند آن را وصول کنند، اما اکنون در دولت آقای روحانی با وضعیت موجود که مشکلات و بدهیهای بسیاری از دولت گذشته به ارث برده است، باید تمام بدهی را پرداخت کند و علت تمام مشکلات مدیریت شهری و بدهیهای شهرداری تهران پرداختنشدن بدهی دولت بیان میشود؟
قاليباف سوار بر«بيآرتي» پاستور
روزنامه آرمان هم در گزارشی درباره فعالیتهای اینروزهای قالیباف نوشته است: شايد بيراه نباشد اگر او را از كانديداهاي انتخابات رياستجمهوري سال ۹۶ بدانيم. او تجربه حركت در مسير رسيدن به پاستور را دارد، اگرچه هيچگاه اتومبيلش بنزين كافي نداشته كه به رياستجمهوري برسد. اكنون اما شايد اتومبيلش را تغيير داده باشد و يا باك بنزينش را تا نهايت پر كرده كه بتواند از مسیر بهشت به پاستور برسد.
محمد باقر قاليباف كه در سال ۸۴ خواست بخت خود را در رقابت با محمود احمدينژاد بيازمايد، ۴۰۹۵۸۲۷ راي آورد كه در قبال ۵۷۱۱۶۹۶ راي احمدينژاد دردور اول رقمي محسوب نميشد. البته پس از اين ناكامي چندان ناراحت نشد چون كرسي احمدينژاد در بهشت به او رسيد و شهردار پايتخت شد! اما چند سال بعد یعنی در سال ۹۲ براي حضور در انتخابات رياست جمهور ثبت نام كرد كه اينبار رقيب او حجتالاسلام روحاني بود. در آن مقطع بسياري به او توصيه كردند كه به دليل تعدد كانديداهاي اصولگرا شانسي براي پيروزي ندارد، پس بهتر است مانند حدادعادل انصراف دهد اما هواي بهشت ديگر به آقاي شهردار نميساخت و درعرصه ماند تا شكست بخورد. حالا هم ميگويند كه براي انتخابات ۹۶ تمايل به ثبت نام دارد و شايد معتقد است تا ۳ نشود بازي نشود! ديروز سایت «پايش» چنين نوشت كه«يك منبع مطلع گفت قاليباف به اصولگرايان اعلام كرده است، در صورتي كه در جناح اصولگرا بر روي كانديداتوري وي اتفاق نظر وجود داشته باشد در انتخابات سال آينده نامزد خواهد شد. اصولگرايان هنوز درباره انتخابات رياستجمهوري تصميمگيري نكردهاند. گفته ميشود شهردار تهران با اشاره به فرصت كم تا زمان انتخابات از آنها خواسته برنامه خود را براي انتخابات سريعتر مشخص كنند.»
محمد حسين قربانزاده دبيركل جمعيت پيشرفت و عدالت، حزب نزديك به قاليباف و مديرمسئول روزنامه همشهري هم از تاييد و يا رد خبر نامزدي قاليباف خودداري كرد و گفت: تصميمگيري در اين باره هنوز زود است. وي با بيان اينكه سخنگوي شهردار تهران نيست و نميتواند از طرف وي اعلام نظر كند، در عين حال افزود: از نظر شخصي، بنده مدل مديريتي ايشان را براي بالاترين سطح مديريتي هميشه مفيد به حال كشور و مردم ميدانم. وی افزود: البته حضور در رقابت انتخاباتي به عوامل مختلفي بستگي دارد كه هنوز تصميمگيري درباره آن زود است.
فعاليت هاي اين روزهاي آقاي شهردار
اين روزها اخبار ديگري به «آرمان» ميرسد كه احتمال حضور قاليباف در عرصه رياستجمهوري را پررنگ ميكند. نخست اينكه شنيده شده مديران مياني آقاي شهردار ماموريت دارند تا ديدارهايي را با مديران هم سطح خود، البته در نهادهايي كه مسئولانشان از افراد سرشناس هستند برگزار كرده و به طور غيرمستقيم اقدام به ارائه برنامههاي مشترك در حوزههاي غيرسياسي و به ويژه امور خيريه كنند. آنطور كه ميگويند اين برنامه چنين تدوين شده است كه تيم قاليباف برخي از نيازهاي برنامه مشترك كه نياز به حمايت مالي يا مجوز و غيره دارد را بر عهده ميگيرد و از سويي كارشناسان خبره در هر بخش را به عنوان نماينده خود به طرف ديگر مذاكره معرفي ميكند تا اعتماد لازم كسب شود. دومين مسيري كه از سوي حاميان قاليباف برنامهريزي شده است در رسانههاي آنها وجود دارد چنان كه انتقاد به اصلاحطلبان و اعتداليون ممنوع شده است و بيشتر سعي شده در اين رسانهها خط تبليغي اخلاق مداري پيگيري شود كه البته اين مسير در تبليغات شهري شهرداري هم نمود دارد. برخي با تاكيد بر اينكه حضور قاليباف در انتخابات رياستجمهوري سال ۹۶ ايرادی ندارد، به اين نكته اشاره دارند كه نبايد جایگاه شهرداري تهران به عنوان برگ برنده او محسوب شود و اگر امروز تبليغات شهري و غيره به واسطه جايگاه شهرداري تحت مدیریت قاليباف است، نبايد از آنها استفاده تبليغاتي شود. البته در اين مقطع نميتوان به صراحت چنين رفتاري را از سوي قاليباف پیش بینی کرد بلكه هشداري بود كه در آينده چنين نشود.
تكرار دوقطبيسازي احمدينژاد
با توجه به اينكه اگر قاليباف عزم حضور در انتخابات رياستجمهوري دوازدهم را داشته باشد تمام مسيري كه روساي جمهور قبل پيمودند را بررسي خواهد كرد و شايد به تكرار يكي از آنها براي تضمين پيروزي خود بپردازد، به نظر می رسد اكنون در حال تكرار پروژه احمدينژاد است. بدين نحو كه بسياري آگاه هستند بخشي از آراي احمدينژاد در سال ۸۴ و تا حدودي سال ۸۸ دوگانهسازي او بود يعني خود را منتقد جدي سياستمداران با سابقه مانند آيتا... هاشمي نشان داد و سعي كرد آراي مخالفان و منتقدان او را به نام خود كند. هر چند بعدها داماد احمدينژاد به خوبي مسير دفتر آيتا... هاشمي و پسران او را ياد گرفت و سعي داشت خودش را به آنها نزديك كند. اكنون هم برخي معتقدند مشي مخالفتهاي پياپي قاليباف با روحاني در اين مسير است و او تصور اين را دارد كه بخشي از جامعه از عملكرد كانديداي قطعي اصلاحات رضايت ندارند، پس بايد سوار بر اين موج نارضايتيها شود و در سخنرانيهاي خود در سال ۹۴ بگويد كه مثلا امروز از بيعملي و سوءمديريت بيشتر از فشار دشمن رنج ميبريم، بيبرنامگي و ضعف مديريت در اين دولت و دولت پيشين از تحريمها هم موثرتر است و يا انرژي مسئولان به جاي حل مشكلات صرف مسالهسازيهايي ميشود كه هدف از آن گريزناپذيرنشاندادن توافق به هر قيمت است كه هيچ ارتباطي با وظيفه شهرداري ندارد. قاليباف در نظر دارد كه هر از چند گاهي كنايههايي به روحاني بزند تا شايد بتواند آراي منتقدان او را جذب كند اما ظاهرا شهردار مشغله كاري زيادي دارد و آن چنان نگاه ریزبینانه ای وجود ندارد که مردم سال ۸۴ همان مردم سال ۹۶ نيستند و ديگر مانند سال ۸۴ عمل نميكنند؛ به گونهای كه امروز حاميان سخت احمدينژاد به منتقدان درجه اول او تبديل شدهاند. به هر حال شاید قاليباف باور دارد كه اگر تاريخ تكرار شود، او رئيسجمهور ميشود. چنانكه احمدينژاد شهرداري بود كه رئيسجمهور شد!