آفتابنیوز : علیرضا کوشک جلالی، کارگردان ایرانی مقیم آلمان و عضو اتحادیه کارگردانان تئاتر آلمان بیش از بیست سال است که در آلمان به فعالیت در عرصه تئاتر مشغول است. جلالی که امسال با نمایشنامه "جاده" اثر فدریکو فلینی به جشنواره تئاتر فجر آمده، در این باره گفت: "قصه "جاده" کهنه نشده و نظیر آن را هر روز در اطرافمان میبینیم. زن و مردی ظاهرا با هم زندگی میکنند و به هم نزدیک هستند، اما از نظر درونی بینشان فاصله است."
وی افزود: "اگر شما بخواهید فیلمی را که در ذهن بیشتر مردم به خوبی نقش بسته روی صحنه بیاورید، باید پیه خیلی از مسائل را به تنتان بمالید. ممکن است مضحکه منتقدان شوید، آن هم منتقدان آلمانی که با هیچکس حتی شخص اول مملکتشان شوخی ندارند."
جلالی در مورد شرایط کار تئاتر کردن در آلمان گفت: "دو نوع تئاتر در آلمان وجود دارد، تئاترهایی که دولت حمایت مستقیم میکند و تئاتر آزاد. دولت هر سال بازیگران و کارگردانان منتخب را به عنوان کارمند به عضویت آن تئاتر درمیآورد. این افراد از نظر مالی تامین میشوند ولی نمیتوانند هر کاری که میخواهند انجام بدهند."
وی افزود: "اما در کنار این گروههای تئاتری، گروههای تئاتر آزاد هم وجود دارند که تنها با دولت قرارداد چهار ساله میبندند. بودجه این گروه بر اساس برنامهای که این گروه در طی این چند سال ارائه میدهد، تامین میشود."
وی ادامه داد: "در آلمان بین گروههای تئاتری (تئاتر آزاد) رقابت شدیدی وجود دارد. هر گروه به این فکر میکند که ستارههای بازیگری خوبی را جمع کند و با دست یافتن به متن و اجرای خلاقانه، از گروه دیگر پیشی بگیرد. درست مثل رقابت باشگاههای فوتبال با یکدیگر. این مثال را از آن جهت میزنم که تب فوتبال در بین ایرانیها زیاد است."
وی درباره تئاتر ایران گفت: "من هرسال که میآیم و تئاترهای ایرانی را میبینم دلم میسوزد که این همه استعداد جوان به دلیل نداشتن برنامهریزی ممکن است به هدر برود. من معتقدم اگر مسئولین تئاتر را کانالیزه کنند و سیستماتیک پیش بروند، ایران به یکی از تئاترهای خوب دنیا تبدیل میشود."