آفتابنیوز : 
هفته نامه نیوزویک در شماره جدید خود به بررسی چرایی نقش محوری ایران در افزایش قیمت نفت پرداخته و آن را عاملی دانسته که دولت می تواند با آن کالاهای مصرفی مردم را تأمین کرده و به این ترتیب آنها را راضی نگاه دارد.
خبرنگار این مجله آمریکایی ابتدا سری به خیابان جمهوری که بورس لوازم الکترونیکی است می زند و می گوید که در آنجا انواع وسایل سرگرمی در خانه از قبیل تلویزیون، پخش دی وی دی، سیستم های صوتی و از این دست لوازم به چشم می خورد که بهشت مصرف کنندگان را در آنجا فراهم کرده است. به نوشته نیوزویک تمامی این لوازم با پول نفت تأمین می شود تا مردم راضی بمانند.
دولت علاوه بر اینها حقوق ها و مستمری ها را افزایش داده و از کنترل واردات دست برداشته است چرا که برای بدنه سیاسی دولت تهران تزریق نقدینگی نقش مرهم را دارد و این کار با افزایش بهای نفت در جهان میسر شده به طوری که تنها در سال گذشته 50 میلیارد دلار به کشور تزریق شده است . با اینکه هزینه کردن دولت موجبات رضایت عمومی را فراهم کرده ولی باعث ایجاد نوعی اعتیاد هم شده که برخی از اقتصاددانان ایرانی از آن با عنوان «بیماری» یاد می کنند. به این ترتیب با افزایش تنش ها بر سر برنامه هسته ای ایران، قیمت ها هم بالا می رود و منابع تامین می شود.
هر چند دلایل بسیاری برای قیمت بالای نفت وجود دارد ولی به اعتقاد گزارشگر نیوزویک وابستگی روزافزون ایران به درآمدهای نفتی از همه این دلایل مهمتر است. دیگر عوامل دخیل در این موضوع شامل توفان های خلیج مکزیک، شبه نظامیان نیجریه، اوضاع سیاسی آمریکای لاتین و جنگ و درگیری در عراق می شوند که همگی سبب شده اند قیمت هر بشکه نفت از کمتر از 20 دلار در پایان سال 2001 به بیش از 70 دلار در شرایط کنونی برسد. اکنون باید تحریم های سازمان ملل، احتمال تلافی ایران و شایعات جنگ را هم به آن اضافه کنیم که منجر به قطع صادرات نفت ایران می شود و اوضاع بازار را وخیم تر خواهد کرد.
نگرانی از افتتاح پنجمین بازار نفت جهان در کیش (کلیک کنید)نیوزویک سپس به عربستان سعودی، همسایه ایران اشاره می کند که دارای بزرگترین ذخایر نفتی جهان است و روزانه 6/9 میلیون بشکه نفت استخراج می کند. اما نکته اساسی در این است که بیشتر نفت به علاوه تولیدات کویت، بحرین، قطر و امارات متحده عربی از تنگه هرمز در سواحل جنوبی ایران گذر می کند و اگر این تولیدات یا مسیر حمل آنها تهدید شود، جهشی بزرگ در بازار نفت رخ خواهد داد.
پس به گفته های مصطفی پورمحمدی، وزیر کشور ایران در چند هفته پیش برمی گردیم که گفته بود ایران ذخایر انرژی بسیاری داشته و بر یکی از اصلی ترین مسیرهای انتقال انرژی در جهان کنترل دارد و اگر آمریکا بخواهد گزینه دیگری را در پیش بگیرد، باید بداند که قدرت ما کمتر از آنها نیست.
ایران، آمریکا و نفت 74 دلاری(کلیک کنید)
به گزارش نیوزویک، اظهارات تهران کاملا حساب شده است و سیاست های آن تا کنون جواب داده است به طوری که در شورای امنیت سازمان ملل هیچ نشانه ای از تحریم نفت ایران حتی از جانب آمریکا هم دیده نمی شود و اگر آمریکا هنوز گزینه نظامی را از روی میز برنداشته است، آن را روی میز هم قرار نداده است.
اما در بلندمدت این بازی خطرناک است چرا که مجله آمریکایی نیوزویک صنعت نفت ایران را به سبب سال ها سوءمدیریت و تحریم های آمریکا، دچار مشکلات جدی می داند. این نشریه با اشاره به واردات بنزین به سبب پالایشگاه های نامناسب ایران و عدم تأمین سهم سال گذشته این کشور در اوپک می نویسد که دولت ایران به جای سرمایه گذاری مجدد برای ایجاد ظرفیت های جدید در تولید، ترجیح می دهد که یارانه های زیادی را به مردم اعطا کند تا دستاورد سیاسی داشته باشد به این ترتیب که با ارائه یارانه های بنزین اجازه می دهد مردم هرگونه استفاده (یا سوءاستفاده) ای که می خواهند از این انرژی کرده و تنها 10 سنت بابت هر لیتر آن بپردازند.
پروژه های نفتی تحت تاثیر مسایل خارجی قرار گرفته است (کلیک کنید)با این حال نیوزویک به افزایش برداشت از ذخیره ارزی اشاره می کند که از 20 میلیارد دلار در سال 1997 به 50 میلیارد دلار در سال جاری رسیده است. به این شکل است که هرگونه افت قیمت نفتی می تواند سریعا به نقطه ضعف حکومت ایران تبدیل شود زیرا با کاهش بهای نفت به کمتر از بشکه ای 40 دلار، اقتصاد ایران دچار آشفتگی خواهد شد.