آفتابنیوز : پراودا، روزنامه دولتی روسیه در گزارشی به بررسی مسائل مرتبط با بورس نفتی ایران می پردازد و می نویسد که هنوز مشخص نیست چه شرکت هایی می توانند در این بازار فعالیت کنند ولی منحصر به فرد بودن آن به این دلیل است که تمام معاملات در این بورس به واحد پولی یورو انجام خواهد شد که خود برخلاف تمامی معاملات نفتی تاکنون بوده است.
پراودا معتقد است که اگر بورس نفتی ایران به شرکت های بزرگ نفتی اجازه فعالیت دهد، دلار قطعا جایگاه خود را در بازارهای جهای از دست خواهد داد و این موضوعی است که بسیاری از کارشناسان احتمال آن را زیاد می دانند. این روزنامه روسی در ادامه به سوالاتی که در مورد بورس نفتی ایران موجود است پاسخ می دهد.
آیا وضعیت بازار جهانی نفت تغییر خواهد کرد؟
اتفاقات کنونی در بازار کاملا آشکار است و قیمت نفت، هم چنان به رشد خود ادامه خواهد داد اما افتتاح بازاری جدید ،حرکتی کاملا سیاسی از سوی ایران محسوب
می شود. معامله به یورو هم که کاملا با اوضاع اقتصادی جهانی هماهنگ است باعث می شود ارزش دلار کاهش یافته و یورو قوی تر شود.
اگر بورس ایران را با اقتصاد آمریکا مقایسه کنیم، می بینیم که همان اشتباه ها دوباره تکرار می شوند. دلار پایین می آید ولی بهای نفت افزایش پیدا می کند. این رشد قیمت هم تا زمانی که آمریکا دستور کار سیاسی کنونی خود را دنبال کند، ادامه خواهد یافت. ایران هم که می گوید با افتتاح این بورس نفتی می خواهد نفوذ آمریکا را بر اقتصاد خود و کل منطقه کاهش دهد ولی آیا به این هدف خواهد رسید؟
در حال حاضر آمریکا عملا هیچ نفوذی بر ایران و اقتصاد آن ندارد ولی در مقابل هم ایران قدرت تاثیر گذاری بر سیاست آمریکا را ندارد بنابراین از منظر ایرانی ها، آنها آمادگی صورت دادن اقدامات سیاسی متفاوتی را دارند اما پایان ماجرا چندان قابل محاسبه نیست چرا که می تواند منجر به از بین رفتن اهداف هسته ای ایران شود.
به این ترتیب ایجاد این بورس جدید نوعی بازی است که ایران تا زمانی که آمریکا تصمیم به کوتاه آمدن بگیرد، به آن ادامه خواهد داد و زمانی که آمریکا چنین کاری کند، بازی به پایان خواهد رسید.
آیا ایران سودی خواهد برد؟
بدون شک منافع اقتصادی برای ایران وجود دارد ولی این بازار نفتی نقشی محوری در اقتصاد ایران نخواهد داشت چرا که با یا بدون یورو، ایران دستور کار سیاسی خود را دارد و انگیزه های اقتصادی مدت زیادی است که نقش چندانی مهمی ندارند. یکی از نگرانی های اساسی این است که در ایران علاوه بر سیاست، مذهب هم همانقدر تاثیر دارد. روسیه اکنون باید توجه خود از حیطه اقتصادی به سیاسی معطوف کند و در دستور کار جدید انرژی خود مسائل سیاسی را در نظر بگیرد.
اما این اتفاقات قطعا بر اقتصاد جهان هم تاثیر خواهند داشت چنانکه قیمت نفت و گاز بالا رفته و هم چنان هم ادامه خواهد داشت.
افزایش قیمت ادامه خواهد یافت؟
این موضوع نهایتا منجر به بحران خواهد شد و به اقتصاد کشورهای تولید کننده نفت هم ضربه خواهد زد. البته ابتدا به سرعت به کشورهای در حال توسعه چون هند و چین ضربه وارد می آورد و در ادامه به اروپا و آمریکا هم خواهد رسید.
در حال حاضر همان بحران وجود دارد ولی در مقیاس کمتر از آن مربوط به تحریمی است که کشورهای عرب ایجاد کردند ولی اکنون در مقیاس بزرگتر هم همین اتفاق در حال رخ دادن است.
موضوع این نیست که جهان نفت کافی ندارد چرا که این مطلب درست نیست.
ذخایر نفتی دنیا تا سال های سال تداوم خواهد داشت و مشکل غرب شامل ایران، کشورهای آمریکای لاتین، روسیه و نگرانی بابت تأمین انرژی می شود که موجب احساس عدم اطمینان واقعیت در غرب شده است. تمامی این مشکلات از کشورهایی ناشی می شوند که انرژی غرب را تأمین می کنند. با این که قیمت های نفت هم چنان رو به رشد دارند ولی واقعیت این است که بهای هر بشکه نفت هنوز هم پایین است.
با این حال تمایلی به کاهش مصرف نفت به منظور یافتن منابع دیگر انرژی وجود دارد، دیده نمی شود هر چند منابع جایگزینی برای این کار موجود هستند. اما این مسائل از جمله مواردی هستند که در قرن آینده در مورد آنها تصمیم گیری خواهد شد.
در حال حاضر راه حل هایی برای مشکلات امروز موجود است ولی تمایلی سیاسی برای اجرای آنها وجود ندارد و زمانی که اوضاع سیاسی به اوج خود برسد و ایران و عربستان تصمیم به قطع صادرات نفت خود به غرب بگیرند، نوبت کشورهای غربی است که به دنبال پیدا کردن این راهها و استفاده از آنها برای تأمین منابع انرژی باشند.