آفتابنیوز : وی افزود که بورس نفت و گازی در روسیه ایجاد می شود که معاملات در آن با واحد پولی روبل انجام خواهد شد.
این کار دقیقا مشابه اقدام اخیر ایران در تاسیس بورس نفتی به یورو در جزیره کیش است که از زمان اعلام تصمیم ایران نگرانی های زیادی را در بازار نفتی جهان که همه معاملات آن به دلار انجام می شود، ایجاد کرده است.
البته شروع کار چنین بورسی در روسیه علاوه بر ضربه به آمریکا، ارزش واحد پول روسیه را هم افزایش خواهد داد.
پوتین در این خصوص گفته بود که روبل باید واحد پولی جهانی در معاملات بین المللی بشود و روسیه نیاز دارد که بورسی را در این کشور برای معامله نفت و گاز و دیگر کالاها به روبل ایجاد کند.
الجزیره در ادامه می آورد که صادرات نفتی روسیه حدود 2/15 درصد صادرات جهان است و این خود سبب شده که ضربه تبدیل از روسیه به اقتصاد آمریکا شدیدتر از ایرانی باشد که تنها 8/5 درصد صادرات را به خود اختصاص داده است.
در عین حال روسیه 8/25 درصد صادرات گاز در جهان را بر عهده دارد ولی ایران تنها در حال ورود به بازار صادرات گاز جهان است.
از سوی دیگر روسیه برخلاف ایران برای صورت دادن چنین کاری نیاز به زمان چندانی ندارد و هر زمانی که بازار ارزی آنها قادر به کار در این زمینه باشد آنها می توانند بازار نفت خود را به راه اندازند که این خود تنها چند ماه به طول خواهد انجامید.
با این وجود الجزیره می نویسد که به اعتقاد کارشناسان، دلار آمریکا چندان تحت تاثیر قرار نخواهد گرفت. زیرا این واحد پولی در تمامی معاملات استفاده می شود و این در حالی است که معاملات نفتی تنها 8/5 درصد کل تجارت جهان را تشکیل می دهند و این میزان اندکی است. ولی اگر ایران و روسیه هر دو بخواهند چنین کاری انجام دهند، تاثیر آن قابل چشم پوشی نخواهد بود.
به گزارش الجزیره اظهارات پوتین در میانه تنش های بین واشنگتن و مسکو بیان می شود زیرا رئیس جمهور روسیه تنها یک هفته پس از سخنان دیک چنی معاون رئیس جمهور آمریکا در لیتوانی در مورد باج گیری روسیه در تامین انرژی، این سخنرانی را انجام داده است.
البته سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه هم به این سخنان دیک چنی واکنش نشان داده بود و در دیدار با کاندولیزا رایس همتای آمریکایی خود در نیویورک بر سر برنامه هسته ای ایران با انتقاد شدید از اظهارات چنی، درگیری لفظی با رایس بر سر ایران پیدا کرد.
به نوشته الجزیره دلار آمریکا حدود دو سوم ذخایر ارزی جهان را تشکیل می دهد واین واحد پولی نیاز به رقابت با دیگر واحدهای پولی در نرخ بهره ندارد ولی اکنون به نظر می رسد که دلار آمریکا وابسته به تصمیم گیری دو کشور قدرتمند شده و پرستیژ جهانی آن به خطر افتاده است.