کد خبر: ۴۷۰۱۰
تاریخ انتشار : ۰۸ خرداد ۱۳۸۵ - ۲۳:۲۱

کاهش تاکتیکی تولید سوخت هسته ای ایران

آفتاب‌‌نیوز :
دیپلمات های اروپایی که این اطلاعات را براساس گزارش های بازرسان حاضر در تأسیسات هسته ای ایران به دست آورده اند سعی دارند مقامات آمریکایی را به تغییر استراتژی و مذاکره مستقیم با ایران متقاعد کنند. 

اما تندروها در دولت بوش گفته اند که متقاعد نشده اند و فکر می کنند هرگونه کاهش (در تولید سوخت هسته ای) ممکن است صرفا ابزاری تاکتیکی از سوی دولت محمود احمدی نژاد باشد. 

در عین حال از نظر کارشناسان هسته ای که بیشتر به کارآمدی سانتریفیوژها و نه ابتکارهای دیپلماتیک اعتماد دارند، کند شدن تولید سوخت هسته ای در تأسیسات ایران می تواند به معنی وجود موانع فنی در مسیر هسته ای تهران تعبیر شود. 

در عین حال یک دیپلمات اروپایی که برنامه (هسته ای) ایران را کنترل می کند معتقد است مسأله بیش از آنکه فنی باشد دیپلماتیک است. 

وی به دولت جرج بوش گفته است که کند شدن روند تولید سوخت هسته ای می تواند یک علامت باشد بنابه گفته این دیپلمات اروپایی ایران ممکن است تند رفته باشد اما نمی خواهد خشم (جامعه جهانی)‌ را برانگیزد. 

در عین حال امتناع ایران از توقف برنامه هسته ای اش، ‌چیزی که تا کنون بر آن اصرار ورزیده است، عامل اصلی در ایجاد بن بست کنونی محسوب می شود. 

به این ترتیب فهم اینکه چرا غنی سازی در ایران کم شده و چرا ایران در راه اندازی تعداد بیشتری از سانتریفیوژها ناموفق بود، به اسرار جدید برنامه هسته ای ایران تبدیل شده است. 

البته روزنامه نیویورک تایمز دستیابی تهران و واشنگتن به راه حلی میانه که در عین حال بتوانند حفظ ظاهر نیز بکنند را به چگونگی ادامه روند کند شدن تولید سوخت هسته ای در ایران و یا متوقف شدن آنچه که تهران مدعی شده بود در مراحل بعدی قصد انجام آنها را دارد از جمله ساخت سانتریفیوژهای جدید بستگی دارد. 

بنابه گفته کارشناسان چنانچه ایران به پیشروی های خود ادامه دهد به پیشرفت کافی در نصب سانتریفیوژهایی که ادعا کرده بود (1000 سانتریفوژ تا پایان سال) دست می یابد. اما در واقع آنها پیشرفت کافی در این زمینه را نداشته اند. 

بر همین اساس یک دیپلمات ارشد اروپایی معتقد است که تصمیم ایران برای توقف در این مرحله همانقدر که با ارزیابی های علمی قابل بررسی است،نوعی تلاش دیپلماتیک نیز هست. 

این خبرگزاری می افزاید: شروع این پیشرفت ها از 11 آوریل زمانی که ایران اعلام کرد توانسته اورانیوم غنی شده قابل استفاده در راکتور هسته ای را تولید کند آغاز شد. 

در 28 آوریل، آژانس بین المللی انرژی هسته ای گزارش داد که ایران توانسته بیش از دو آبشار را که هر کدام از 164 سانتریفیوژ تشکیل شده را مونتاژ کند. در 17 می دیوید آلبرایت رئیس مؤسسه علوم و امنیت بین المللی در کنگره آمریکا اعلام کرد. 

پیش بینی می شود این آبشارها در می و ژوئن راه اندازی شوند. اما یک دیپلمات نزدیک به آژانس بین المللی انرژی هسته ای هفته گذشته در مصاحبه ای اعلام کرد که این آژانس به زودی گزارشی را منتشر می کند مبنی بر اینکه ایران پیشرفت کمی در نصب آبشارهای جدید داشته است.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین