کد خبر: ۴۷۲۴۲
تاریخ انتشار : ۱۷ خرداد ۱۳۸۵ - ۰۹:۰۲

محتواي بسته پيشنهادي فاش شد

آفتاب‌‌نیوز : روزنامه ي نيويورك تايمز با اشاره به توافق اعضاء دائم شوراي امنيت و آلمان در مورد بسته ي پيشنهادي به ايران مي نويسد: آنها از عمومي ساختن اين پيشنهاد امتناع كردند. مقامات غربي قصد داشتند ابتدا بسته را به مقامات ايراني تحويل دهد. اما با رسيدن سولانا به تهران، چند ديپلمات اروپايي و آمريكايي بخشهايي از اين پيشنهاد را تشريح كردند.

بنا به گفته ي اين ديپلماتها پيشنهاد ما شامل تعهدي از سوي شش قدرت بزرگ براي حمايت از طرح ايران در راستاي استفاده از انرژي هسته اي با مقاصد غيرنظامي است. ساخت رآكتور آب سبك با مشاركت كشورهاي ديگر با همين منظور در بسته ي پيشنهادي گنجانده شده است. حمايت از عضويت ايران در سازمان تجارت جهاني بخش ديگري از تعهدات اروپا و آمريكا محسوب مي شود.

به علاوه پيش بيني مي شود پيشنهاد آمريكا مبني بر پايان بخشيدن به سياست مخالفت با مذاكره مستقيم با تهران و پيوستن به مذاكرات مربوط به برنامه ي هسته اي ايران، از بندهاي جدي اين پيشنهاد باشد. فروش تجهيزات هواپيمايي بوئينگ و ايرباس نيز بخشي از مشوقهاي غرب براي ايران است. پس از انقلاب 1979 و با اعمال تحريمهاي آمريكا بر عليه ايران، فروش اين تجهيزات به تهران متوقف شده بود. اين تحريمها نه تنها در مورد هواپيماهاي ساخت آمريكا بلكه هواپيماهاي اروپايي كه بخشي از تجهيزاتشان در آمريكا ساخته شده بود نيز اعمال شد.

در عين حال تمام اين مشوقها در صورتي عملي مي شود كه ايران با تعليق غني سازي اورانيوم موافقت كند. اين بسته همچنين شامل تنبيهاتي از جمله ممنوعيت مسافرتي براي رهبران ايران و توقيف دارائيهاي ايران در خارج است، اما هيچ اشاره اي به تهديد اقدام نظامي بر عليه ايران نشده است.

روزنامه ي نيويورك تايمز با تشريح موارد تنبيهي پكيچ اروپا عليه ايران مي نويسد: در عين حال مشخص نيست اگر ايران با توقف غني سازي اورانيوم موافقت كند چه تضمينهايي براي حمله نكردن آمريكا به ايران درنظر گرفته شده است.

پيش از اين گنجاندن چنين تضمينهايي در بسته ي پيشنهادي اين مسئله از موارد مورد اختلاف اروپا با آمريكا و از موضوعات مورد بحث در نشست وين بود. در حالي كه آمريكا با ارائه ي چنين تضمينهايي مخالفت مي كرد، روسيه و فرانسه خواستار تضمين آمريكا براي حمله نكردن به ايران بودند. نيويورك تايمز مي افزايد: بسته ي پيشنهادي كه سولانا به ايران آورده بيش از آنكه موارد تنبيه ايران را مطرح كرده باشد در مورد جايزه هايي است كه در صورت موافقت ايران با متوقف كردن فعاليتهاي مربوط به غني سازي اورانيوم، در اختيارش قرار مي گيرد.

خاوير سولانا كه پيش از رسيدن به ايران در توقفي در اسرائيل در مورد بسته ي پيشنهادي با اولمرت نخست وزير اسرائيل صحبت كرده، در فرودگاه تهران گفته است اين پيشنهاد براساس اعتماد، احترام و اطمينان استوار است. منوچهر متكي وزير خارجه ايران نيز در گفتگو با خبرنگاران پس از ورود سولانا به تهران گفته است: اگر هدف آنها سياسي نكردن مسئله باشد و چنانچه تقاضاهاي ما را مورد توجه قرار دهند ما مي توانيم به تواقفي منطقي با آنها برسيم.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین