کد خبر: ۴۷۲۴۵
تاریخ انتشار : ۱۶ خرداد ۱۳۸۵ - ۱۹:۲۹

ترکیه؛ واسطه ای بی نفوذ ميان ايران و غرب

آفتاب‌‌نیوز :  روزنامه نیو آناتولی چاپ ترکیه با طرح مطلب فوق به وضعیت فعلی ایران و جایگاه ترکیه در این میان می پردازد و می نویسد : ایران نه می تواند و نه می خواهد عقب نشینی کند و نباید انتظار داشت که ترکیه بتواند ایران را متقاعد به پذیرش پیشنهاد غرب کند چرا که ایران هم ترکیه را مانند غرب سکویی سیاسی می داند. 

با توجه به ماهیت متفاوت این درگیری، ترکیه نقش چندانی به عنوان واسطه در این میان نخواهد داشت البته وزیر خارجه آلمان در سفر خود به آنکارا گفته بود از آنجایی که ایران
 می خواهد مناقشه هسته ای را تبدیل به مناقشه مسلمان و مسیحی کند، ترکیه به عنوان کشوری مسلمان اهمیت حیاتی دارد زیرا اگر علنا به غرب بپیوندد، این هدف ایران ناکام می ماند. 

ولی سوالی که نیوآناتولی مطرح می کند این است که آیا ترکیه اصلا باید در این مسیر قرار گیرد؟ زیرا چندین مقام ایرانی که در شش ماه گذشته به آنکارا سفر کرده بودند، نیز چنین عقیده ای داشتند و به این ترتیب خاک ترکیه محل تلاقی این گونه اظهارات شده است. 

احمدی نژاد رئیس جمهور ایران هم در گفت و گوی اخیر خود با مجله آلمانی اشپیگل اظهار داشته بود که ایران هیچ قصدی برای عقب نشینی از مواضع خود ندارد و به کشورهای اروپایی هشدار داده بود که آنها با همکاری با آمریکا به وجهه خود در خاورمیانه لطمه می زنند. 

به اعتقاد او اروپا و آمریکا موضعی تهاجمی در برابر ایران اتخاذ کرده اند و هیچ کشوری در خاورمیانه از ایران واهمه ای ندارد.
 ترکیه هم البته در این کشورها قرار دارد و این موضوع در مورد ترکیه صدق می کند زیرا این کشور تاکنون رسما چیزی در این مورد اظهار نکرده است. موضع ترکیه دست کم در حال حاضر قرار نگرفتن در کنار غرب بوده که ایران از این جریان ناخرسند است. 

موضع ترکیه این بار چندان قوی نیست و می توان دید که ایران این کشور را زیاد جدی نمی گیرد زیر آنرا عامل غربی ها می داند که سخنان غرب را علیه ایران تکرار می کند. 

این روزنامه ترکیه در ادامه برداشت ایران را تا حدی درست تلقی می کند و می نویسد که ترکیه در واقع بخش اساسی سیاست های غرب است و نمی تواند بپذیرد که ایران وجود اسراییل را نفی می کند به علاوه واقعیت دیگری که وجود دارد این است که ترکیه رسما در کنار ایران قرار نگرفته و این خود باعث ناامیدی ایران شده است. 

احمدی نژاد تاکنون به ترکیه سفر نکرده و هیچ برنامه ای برای آینده ندارد و دعوت هم نشده است. آیا دلیل آن واکنش احتمالی اروپا یا آمریکاست؟ 

وقتی صحبت می شود هر دو کشور همسایگان خوب یکدیگر به شمار می آیند اما در عمل هیچ یک شهامت دعوت از روسای جمهور دیگری را ندارد هر چند هر دو عضو سازمان کنفرانس اسلامی هستند. 

ایران مصمم است که به راه خود برود و غرب هم نباید از ترکیه انتظار داشته باشد که بر ایران تاثیر بگذارد. بنابراین خواسته مرکل صدراعظم آلمان از دو طرف برای اینکه ایران پیشنهاد را بپذیرد درست نیست زیرا ایران این کار را نخواهد کرد. ایران همچنین قوی ترین استدلال خود یعنی اسلام را در اختیار دارد و غرب در این زمینه نمی تواند کاری انجام دهد. 

دیپلماسی ایران به نوشته نیوآناتولی بازی برای بدست آوردن زمان است و ترکیه باید به عنوان همسایه این کشور از آنچه در آینده روی خواهد داد نگران باشد. 

شواهد تاریخی کافی وجود دارند که نشان دهند چنین مناقشاتی به کجا منتهی خواهند شد و ایران هم باید آگاه باشد که کره شمالی نیست که از حمایت چین برخوردار شود. 

آنچه مشخص است این است که سیاست مواجهه برای منطقه و دنیا مناسب نخواهد بود و قرار گرفتن ایران در مرکز وقایع جهانی خوب بودن آن برای ایران، خطرناک هم خواهد بود پس نباید تصور کرد که هرگونه مواجهه ای بعید خواهد بود زیرا تنها زمان و چگونگی آن معلوم نیست.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین