فروکتوز
یک قند ساده است که علت مزه شیرین میوه ها نیز همین قند ساده است. به طور
کلی فروکتوز به عنوان یک مکمل سالم شناخته می شود و در طی ۲۰ سال گذشته یکی
از مواد اصلی مواد غذایی بوده است. خارج از میوه فروکتوز به دو صورت وجود
دارد: فروکتوز بلورین و شربت ذرت با فروکتوز بالا (HFCS)
شما شکر را به دو صورت در رژیم غذایی خود وارد می کنید:
قندی که مصرف می کنید و شربت ذرت با فروکتوز بالا!
خوب این شکر ها دقیقاً چی هستند؟
قند
که معمولاً از چغندر قند بدست می آید، نتیجه پیوند بین گلوکز و فروکتوز
است. دو شکر شبیه به هم با تفاوت اندک در ساختار اتمی. شربت ذرت با فروکتوز
بالا نیز شبیه آن ها است با این تفاوت که به صورت مصنوعی در آن تغییراتی
ایجاد شده است.
در حالی که گلوکز را می توان از مواد نشاسته ای مثل سیب
زمینی هم تهیه کرد و بدن ما هم آن را تولید می کند و تمام سلول های موجود
روی کره زمین هم می توانند آن را به صورت انرژی بسوزانند.
اما…
فروکتوز یک شکر معمولی نیست! تنها زمانی در طول سال، که انسان
های باستان آن را مصرف می کردند موقعی بود که فصول میوه دادن درخت ها بود!
فروکتوز ۲ برابر گلوکز شیرین تر است.
در سال ۱۹۶۰ بود که صنایع ذرت
آمریکا یک تکنیک جدید را گسترش دادند که گلوکز موجود در ذرت را به فروکتوز
تبدیل می کرد. محصولی که در نهایت شامل ۵۵% فروکتوز، ۴۲% گلوکز و ۳% سایر
شکر ها بود.
این شربت به خاطر این که فروکتوز بالاتری داشت مزه بهتری نیز داشت و از همه مهم تر ارزان بود، جایگزین سایر منابع شکر شد.
بدن چطور شکر را هضم و جذب می کند؟
بدن با شکر با روش های مختلف و گاهی کاملاً مخالف یکدیگر برخورد میکند.
وقتی
ما قند می خوریم، آنزیم موجود در روده قند را به فروکتوز و گلوکز می شکند.
همین اتفاق موقعی که شربت ذرت هم می خوریم می افتد، اما طریقه ای که بدن
با هر کدام از این ترکیبات برخورد می کند کاملاً متفاوت است!
گلوکز راهی
جریان خون می شود و به سلول های ما انرژی می رساند. تمام سلول های بدن
بدون مشکل خاصی می توانند گلوکز را به انرژی تبدیل کنند.
اما فروکتوز از طرف دیگر فقط توسط سلول های کبد می تواند به انرژی تبدیل بشود!!
این
به آن معنا است که بدن فروکتوز را فقط از طریق یک اندام خود می تواند
تبدیل به انرژی کند و این خود فشار مضاعفی را به کبد وارد می کند! اگر شما
فروکتوز زیادی مصرف کنید، کبد شما به سختی می تواند از پس سایر وظایف خود
در بدن بر بیایید که این منجر به تولید اسید اوریک اضافی می شود. (اسید
اوریک باعث افزایش فشار خون و ایجاد سنگ کلیه و نقرس می شود!)
بدن بطور
طبیعی می تواند مقدار گلوکز در خون را کنترل کند به طوری که آب از آب تکان
نخورد! گلوکز به پانکراس می گوید که انسولین تولید کند که انسولین هم مقدار
اضافی گلوکز را از خون پاک می کند. در ضمن انسولین هورمون کنترل گرسنگی
(لپتین) را نیز ترشح می کند.
اما دوباره فروکتوز یک داستان دیگر دارد! فروکتوز بدن را متوجه نمی کند
که انسولین تولید کند و در عوض هورمون گرسنگی (گرلین) را تولید می کند!
در
یک تحقیق به ۲۴ شرکت کننده، نوشیدنی حاوی ۷۵ گرم فروکتوز در روز می دادند و
به گروه دیگر همان مقدار نوشیدنی از گلوکز را می دادند. به شرکت کنند گان
تصاویری از مواد غذایی مثل همبرگر، پیتزا، آب نبات و … نشان دادند و از آن
ها پرسیدند که چقدر این غذاها را الان می خواهند که داشته باشند؟!
افرادی که فروکتوز مصرف کرده بودند، گزارش کردند که گرسنگی را بیشتر حس کرده بودند و علاقه بیشتری به خوردن نشان می دادند!!
خوب پس تکلیف میوه ها چه می شود؟
یکی از منابع
طبیعی فروکتوز میوه ها هستند و با تمام حرف هایی که در بالا زده شد، یک
نتیجه گیری منطقی این می تواند باشد که میوه ها بد هستند!!!!
نه کاملاً!
اکثریت تحقیقاتی که برروی گلوکز و فروکتوز صورت گرفته در رابطه با فروکتوز
مواد غذایی بوده است نه فروکتوزی که در میوه ها پیدا می شود و در تمام این
تحقیق ها روی مصرف بالای فروکتوز روی رژیم غذایی مطالعه شده است. شما به
سختی می توانید با خوردن زیاد میوه به این مقدار مصرف بالا دست پیدا کنید!
مسئله
دیگر این است که میوه ها علاوه بر فروکتوز، دارای مقدار فراوان فیبر و آب
هستند. به خاطر این ترکیبات میوه ها زمان بیشتری را برای هضم باید طی کنند.
به همین دلیل فروکتوز به آرامی وارد کبد می شود و شما احساس سیری خواهید
کرد.
از نقطه نظر تاریخی انسان ها میوه ها را هزاران سال است که مصرف می
کنند. فیبر موجود در میوه به تنهایی می تواند سطح کلسترول را پایین بیاورد
و فرایند جذب کربوهیدرات را آهسته کند.پس نگران نباشید و به راحتی میوه
بخورید!!