کد خبر: ۵۰۰۳۲۴
تعداد نظرات: ۳ نظر
تاریخ انتشار : ۱۶ دی ۱۳۹۶ - ۱۴:۴۱
علیرغم اعتراض‌ها در ایران، تهران هنوز هم در مقایسه با ریاض پیشتاز است

چرا سعودی‌ها از اظهارنظر علنی درباره اعتراض‌های اخیر ایران خودداری کرده‌اند؟

خبرگزاری رسمی عربستان سعودی با اشتیاق اخبار بازداشت و تلفات جانی در تظاهرات در شهرهای مختلف ایران را بازتاب داده است اما مقام‌های دولتی عربستان سعودی نظرات کمی را در این‌باره بیان کرده‌اند.
آفتاب‌‌نیوز :
سرویس بین‌الملل- نشریه «نیوزویک» در گزارشی با اشاره به موضع عربستان سعودی در قبال اعتراض‌های اخیر در ایران، می‌نویسد: «ایران سال نوی میلادی را با ‌اعتراض‌های مردمی آغاز کرد. در روزهای پایانی سال ۲۰۱۷ و روزهای آغازین سال ۲۰۱۸ میلادی مجموعه اعتراض‌هایی در سرتاسر آن کشور درگرفت؛ آن هم زمانی که ایران تحت شدیدترین حملات از سوی امریکا، اسرائیل و عربستان سعودی قرار دارد.»

به گزارش آفتاب‌نیوز، نیوزویک افزوده است: در حالی که ترامپ رییس‌جمهوری آمریکا و نتانیاهو نخست‌وزیر اسرائیل به سرعت با اجماع‌نظر از اعتراض‌ها حمایت کردند، خاندان سلطنتی عربستان سعودی جشن آشکاری نگرفتند. برخی از مخالفان حکومت ایران امیدوار بودند که اعتراضات به انقلابی دوم بیانجامد. یکی از این مخالفان محمد بن سلمان ولیعهد عربستان سعودی بود. به نظر می‌رسید او همه چیز را بدست آورده است با این حال، این ستاره در حال ظهور جوان عربستان سعودی از موضع‌گیری صریح خودداری کرد. «آنتونی کوردزمن» تحلیلگر مرکز مطالعات استراتژیک و بین‌الملل فکر می‌کند که سعودی‌ها نشستند و منتظر ماندند و تماشا کردند. او می‌افزاید: «اگر موجودیت نظام ایران واقعا تهدید شود ممکن است سعودی‌ها از معترضان حمایت کنند.»

چرا سعودی‌ها از اظهارنظر علنی درباره اعتراض‌های اخیر ایران خودداری کرده‌اند؟

این نشریه در ادامه می‌نویسد: «در حال حاضر عربستان سعودی و متحدان‌اش از سوی ایران متهم به مداخله در اعتراض‌های آن کشور شده‌اند. «محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه ایران گفت که عربستان سعودی و ترامپ خواستار خشونت و تخریب‌گری در ایران هستند. دادستان کل ایران نیز روز پنجشنبه از همکاری سیا و موساد در سازماندهی تظاهرات اخیر در ایران سخن گفت و اشاره کرد که عربستان سعودی نیز از بی‌ثباتی در ایران حمایت می‌کند. حتی «امانوئل مکرون» رییس جمهوری فرانسه نیز به امریکا و عربستان سعودی هشدار داد و گفت که ادامه لفاظی‌ها می‌تواند وضعیت را به سمت بروز یک جنگ هدایت کنند.

خبرگزاری رسمی عربستان سعودی با اشتیاق اخبار بازداشت و تلفات جانی در تظاهرات در شهرهای مختلف ایران را بازتاب داده است اما مقام‌های دولتی عربستان سعودی نظرات کمی را در این‌باره بیان کرده‌اند. 

این تغییر جهت عمده‌ای از زمانی است که رویدادهای سریع منطقه‌ای در هفته‌های گذشته روی داده‌اند. در ابتدا «سعد حریری» نخست‌وزیر لبنان از کشورش فرار کرد و مخفیانه به عربستان سعودی رفت و استعفای خود از مقام نخست‌وزیری را از طریق تلویزیون عربستان سعودی اعلام کرد. دولت لبنان، ارتش و مردم آن کشور اما انگشت اتهام را به سوی عربستان سعودی گرفتند و اعلام کردند که این توطئه‌ای از جانب ریاض است. همچنین در ۴ نوامبر گروه انصارالله موشکی را به سمت فرودگاه بین‌المللی ریاض شلیک کرد. عربستان سعودی به سرعت ایران را متهم کرد. محمد بن سلمان به بازداشت ۲۰۰ شاهزاده و مقام‌های ارشد پرداخت. عربستان تا جایی پیش رفت که شلیک موشک از جانب انصارالله را تجاوز مستقیم نظامی ایران علیه آن پادشاهی قلمداد کرد. مسئولان ایران اکنون در ذهن خود به چرایی بروز اعتراض‌ها در شهرهای مختلف ایران می‌پردازند. این اعتراض‌ها تنها مدتی پس از آن روی دادند که محمد بن سلمان وعده داد از گسترش نفوذ ایران در منطقه جلوگیری می‌کند. او گفته بود که مبارزه به داخل ایران و نه عربستان سعودی کشیده خواهد شد.

چرا سعودی‌ها از اظهارنظر علنی درباره اعتراض‌های اخیر ایران خودداری کرده‌اند؟

این نشریه افزوده است: «آمریکا و متحدان‌اش عربستان سعودی و اسرائیل می‌خواهند ایران را از نظر دیپلماتیک منزوی کنند و از طریق تحریم برنامه موشکی، اقتصاد آن کشور را تحت فشار قرار دهند. این اقدامات همزمان با کاهش قیمت نفت جریان نقدینگی لازم برای حمایت از اقتصاد ملی ایران را دچار مشکل خواهد ساخت و تلاش‌ها برای کاهش نرخ بیکاری جوانان را با ناهمواری مواجه می‌سازد.»

نیوزویک در ادامه اشاره می‌کند که ایران تا حد زیادی در مهار نفوذ منطقه‌ای عربستان سعودی موفق بوده و هرگونه طرح احتمالی برای حمله احتمالی علیه خود را خنثی کرده است. تلاش‌های عربستان سعودی هیچ پیروزی قابل ملاحظه‌ای را برای آن کشور به ارمغان نیاورده است و تنها سبب افزایش هزینه‌ها و جنگی پایان‌ناپذیر به خصوص در یمن با انصارالله شده است. حتی زمان‌هایی که ایران بیشترین میزان آسیب‌پذیری را داشت، عربستان سعودی فرصت محدودی برای اقدام علیه آن کشور داشت. 

«توماس لیپمن» پژوهشگر انستیتو خاورمیانه می‌گوید که سعودی‌ها حتی با ارتش خود نتوانستند گروه کوچکی چون انصارالله را شکست دهند. او می‌افزاید: «آنان یک چهارم جمعیت ایران را دارند و کلیت حیات کشورشان بستگی به تاسیسات نفتی و کارخانه آب شیرین‌سازی در امتداد ساحل خلیج فارس دارد که اهداف بسیار مناسبی برای حمله موشکی احتمالی ایران هستند. سعودی‌ها نمی‌توانند به آبهای ایران نزدیک شوند و در حوزه زمینی نیز برای جنگ با ایران حرفی برای گفتن ندارند. هیچ فرصت و امکانی برای جنگی مستقیم میان ایران و عربستان سعودی وجود ندارد.»
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
خبرهای مرتبط
انتشار یافته: ۳
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۵۰ - ۱۳۹۶/۱۰/۱۶
1
2
برای عربستان کافیست سرمایه گذاری که در انگلیس وامریکا کرده است را بطور ناگهانی به کشور ثالثی تقدیم کند که میتواند این سرمایه گذاری برای ان کشور رهگشا ا باشد وحمایتش نیز در خور توجه
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۴۵ - ۱۳۹۶/۱۰/۱۶
1
4
نه کار ایناست نه کار اونهاست ، از این و اون نیست، از ماست که بر ماست
محمد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۵۳ - ۱۳۹۶/۱۰/۱۹
0
0
اینا را این قدر بزرگ نکنید
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین