آفتابنیوز : سیدحمید میرمعینی - کارشناس بازار سرمایه - با این مقدمه در روزنامه «ایران» نوشت: طی هفتههای اخیر موضوع اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده در امارات و در نتیجه مشکلات ایجاد شده برای صرافیهای انتقالدهنده ارز موجب اخلالهایی در جریانات ورودی ارز به کشور شده است.
با توجه به اینکه یکی از مهمترین منبع انتقال ارز به کشور، امارات است، طبیعتا این اخلال در بازار ارز نیز تأثیرگذار است. بعد دوم به طرف عرضه بخش غیردولتی برمیگردد. شرکتهای بزرگی که بخصوص در عرصه صادرات پتروشیمی و فرآوردههای نفتی فعال هستند، عرضه ارز خود را برای کسب منافع بیشتر از افزایش نرخ ارز محدود کردهاند. ضمن اینکه در کنار این موضوع نمیتوان از نقش تسویه حسابهای مالی طرفهای بینالمللی با صادرکنندههای ایرانی نیز غافل شد. چرا که هر وقت این تسویه حسابها خارج از بازه زمانی متداول انجام گیرد، دسترسی به منابع ارزی توسط این شرکتها محدود شده و طبیعتاً عرضه ارز این صادرکنندهها به بازار دچار اختلال خواهد شد.
در عین حال علت دیگر را باید در منابع تهدیدی بینالمللی علیه ورودی ارز به کشور مشاهده کرد. به این صورت که باوجود تأثیرات مثبت برجام بر فضای مراودات مالی و ارزی ایران با دنیا، هنوز محدودیتها در این مسیر کاملاً برطرف نشدهاند و طبیعی است که تأثیر کلی عدم رفع کامل تحریمها و محدودیتهای پولی بر بازار عرضه و تقاضای ارز ایران تأثیرگذار خواهد بود. اگرچه این یک روند خطی مشخص است اما در بازههایی مانند شرایط امروز میتوان تأثیر این تهدیدها و تداوم محدودیتها را پررنگتر دید. بخصوص با تهدیداتی که رئیس جمهوری امریکا علیه برجام مطرح کرده است، فضای تردید و ترس اقتصادی را افزایش داده و طبیعتاً با توجه به اینکه اعلام کرده است این آخرین باری است که تعلیق تحریمها را تمدید خواهد کرد، فضای تردید در اقتصاد ایران را افزایش داده که بر همه جوانب اقتصاد و از جمله بازارهای مالی و پولی تأثیرگذاری خود را اعمال خواهد کرد.
اما فارغ از عوامل پیشگفته سیاستهای اقتصادی دولت نیز یک عامل مهم نوسانات نرخ ارز به شمار میرود. دولت خود مهمترین بازیگر بازار ارز است و طبیعتاً هر تحرکی از سوی دولت در زمینه ارزی میتواند زمینه را برای نوسانات فراهم کند. بخصوص اگر دولت اهدافی مانند تأمین کسری بودجه را دنبال کند.
مجموعه عوامل پیشگفته موجب شده که ضلع تقاضای بازار ارز وارد فاز هیجانی شود. برخی از مردم با توجه به روند افزایشی قیمت ارز، به منظور حفظ ارزش دارایی خود و یا کسب سود بیشتر، تقاضای وافری به دریافت ارز پیدا میکنند و همچنین در این فضا طبیعتاً بازار برای دلالان و سودجویان هم مناسب است که بازار سیاه ارز را برای کسب منفعت ایجاد کنند. این مسائل طبیعتاً موجب میشود که تقاضا برای ارز به یکباره چند برابر شود و زمینه برای افزایش نوسانات فراهم شود.
ما اکنون طبق گفته مقامات اقتصادی دولت، از ذخیره ارزی خوبی برخوردار هستیم و طبیعتاً یکی از مهمترین عوامل حل چالش نوسانات اخیر نرخ ارز، تغییر جهت گیریها و سیاستهای اقتصادی دولت است که موجب خواهد شد در بازار عرضه و تقاضای ارز آرامش حاکم شود. با این حال تجربه نشان داده است که بازدهی بازار ارز و سرمایهگذاری در این جهت، ثبات چندانی نداشته و نوسانات غیرقابل پیشبینی، ریسکها را در این حوزه افزایش میدهد.
منبع: ایسنا