کد خبر: ۵۱۵۶۶۸
تاریخ انتشار : ۰۸ فروردين ۱۳۹۷ - ۱۲:۳۶
سفیر پیشین لبنان در واشنگتن:

پمپئو به دنبال جنگ نیست/ترامپ برجام را لغو نخواهد کرد

«ریاض طباره» سفیر پیشین لبنان در واشنگتن تاکید کرد که حضور چهره هایی چون «جان بولتون» و «مایک پمپئو» در دولت آمریکا گرچه رویکرد این کشور را تندتر می کند اما به دلیل محدودیت های مختلف، واشنگتن به سمت گزینه نظامی فراگیر علیه کشورهای دیگر نخواهد رفت.
آفتاب‌‌نیوز :
سفیر پیشین لبنان در واشنگتن معتقد است که رویکرد کلی دولت آمریکا با حضور دو چهره جدید تغییر نخواهد یافت اما رادیکال تر خواهد شد. به گفته طباره آمریکا به جای گزینه نظامی از روش های دیگری چون افزایش تحریم ها و اقدامات اطلاعاتی برای فشار به کشورهای مخالف خود استفاده خواهد کرد.

 به گزارش آفتاب نیوز، وی به پیامدهای تغییرات جدید بر سیاست آمریکا در قبال برجام، روابط با روسیه، مساله فلسطین و کره شمالی پرداخت.

در ادامه متن کامل این گفت و گو می آید:

سوال: شما سال ها سفیر لبنان در آمریکا بوده اید و این کشور را به خوبی می شناسید. به نظر شما آیا تغییر چهره های ارشد دولت آمریکا همچون وزیر خارجه و مشاور امنیت ملی رویدادی طبیعی و مسبوق به سابقه است یا ما با یک پدیده جدید روبرو هستیم؟

**طباره: تغییر و جابجایی همزمان مقام های ارشد دولت آمریکا آنطور که اکنون رخ داده، بی سابقه بوده است. این نشان دهنده وضعیتی غیرطبیعی است و پیامدهایی در سیاست خارجی آمریکا خواهد داشت. چرا که هم وزیر خارجه و هم مشاور امنیت ملی در حوزه سیاست خارجی تصمیم گیر هستند. 

سوال: آیا این تغییرات بیانگر سردرگرمی و وجود مشکل در دولت آمریکاست یا اینکه ترامپ به دنبال تغییر در ترکیب تیم نزدیک به خود است و تلاش می کند تا با یک مجموعه ای متجانس تر کار کند؟

**طباره: ترامپ احساس می کند که قادر است که ابتکار عمل را در دست بگیرد و به دنبال افرادی است که به افکار او نزدیک باشند. تیلرسون و مک مستر در موضوعات مختلف بویژه پرونده هسته ای ایران مقابل ترامپ قرار داشتند. از همین رو وی چهره های تندرو را وارد صحنه کرده است. پیش از این تیلرسون و مک مستر تلاش می کردند که ترامپ را مهار بکنند اما به نظر می رسد امروز این ترامپ است که چهره های جدید در سیاست خارجی را مهار خواهد کرد.

در واقع آمریکا در یک مسیر مشخص در سیاست خارجی حرکت می کرد. امروز نیز در همان مسیر اما با تندروی بیشتر حرکت می کند.

پمپئو وزیر خارجه جدید به دنبال جنگ نیست. او معتقد است که سازمان های اطلاعاتی و ابزارهای فشار دیگر بهتر از جنگ های فراگیر عمل می کنند. این در حالی است که بولتون خواهان جنگ پیش دستانه علیه ایران و کره شمالی است.

سوال: دیدگاه کدام از این دو نفر برای ترامپ در اولویت است؟ آیا احتمال جنگ نظامی جدی است؟

**طباره: من معتقدم صدای طبل جنگ به گوش نمی رسد. ماتیس وزیر دفاع آمریکا که همچنان مشاور ترامپ است موافق گزینه نظامی نیست. از سوی دیگر افکار عمومی آمریکا هم آماده پذیرش این گزینه نیست. معتقدم که تندروی موجود در دولت آمریکا به سمت جنگ نظامی فراگیر پیش نخواهد رفت. در عوض ما شاهد اقداماتی از جمله تحریم ها، فشارها و اقدامات اطلاعاتی و چیزهایی از این دست خواهیم بود.

سوال: آیا این رویکرد پیش از انتصابات جدید نیز در دولت ترامپ وجود نداشت؟ پس با ورود بولتون و پمپئو چه اتفاق جدیدی خواهد افتاد؟

**طباره: بله رویکرد همانند قبل است اما رادیکال تر. به نظر می رسد پمپئو و بولتون در مواجهه با مسائل سریعتر عمل می کنند. این دو از تیلرسون و مک مستر تندروتر هستند. آنچه خطرناک است این است که آنها معتقد به تغییر رژیم ها هستند. از نظر آنها هدف، تغییر رژیم در برخی کشورهاست نه اینکه با وضع تحریم ها این کشورها را به پای میز مذاکره کشاند. در این مساله آنها با تیلرسون اختلاف رویکرد دارند. 

سوال: پیش بینی شما از سرنوشت برجام چیست؟ آیا ترامپ تحت تاثیر تشویق مشاوران جدیدش، این توافق را لغو می کند؟

**طباره: برخلاف نظر بیشتر تحلیلگران آمریکایی و برخی از اعضای کنگره، من معتقدم که ترامپ برجام را لغو نخواهد کرد. به نظرم فشارها برای لغو نکردن توافق هسته ای با ایران زیاد است. این فشارها از سمت اروپا، روسیه و حتی داخل دولت و کنگره آمریکا وجود دارد. من به موضع وزیر دفاع اشاره می کنم که مخالف لغو است. این ها نیروهای بزرگی است و نمی توان آن را به آسانی نادیده گرفت.

سوال: در صورت لغو نکردن برجام، گزینه بدیل ترامپ چیست؟

**طباره: تغییر برخی بندهای برجام یا اعمال تحریم های جدید گزینه های بدیل ترامپ هستند. مشخصا نمی دانم که ترامپ چه خواهد کرد اما فکر می کنم که او به سمت پایان دادن به برجام نخواهد رفت. فشارها برای لغو نشدن برجام قوی است.

سوال: لغو توافق به چه معناست و چرا فشارهای زیادی برای جلوگیری از لغو وجود دارد؟

**طباره: سناریوهای متعددی وجود دارد که مهمترین آنها را اخیرا روزنامه نیویورک تایمز منتشر کرد. از نظر این روزنامه مشهور، لغو برجام باعث خواهد شد که ایران غنی سازی اورانیوم در سطح بالا را آغاز کند. این همان چیزی است که اسرائیل را ناراضی خواهد کرد و ممکن است آمریکا را به سمت جنگ علیه ایران بکشاند. در این صورت جنگ بزرگی در دنیا رخ خواهد داد. به نظرم کسی به دنبال جنگ فراگیر در خاورمیانه نیست بلکه همه راه حل های دیگر غیر از جنگ را برای غلبه بر مشکلات ترجیح می دهند.

سوال: آیا تغییرات اخیر در آمریکا بر پرونده فلسطین هم تاثیر خواهد گذاشت؟ بویژه اینکه در چارچوب چیزی که به نام معامله قرن مشهور شده، ترامپ اعلام کرده که سفارت آمریکا را به قدس منتقل می کند.

**طباره: معامله قرن شانسی ندارد و موافقان آن احتمالا مجبور خواهند بود تا قرن بعدی هم به انتظار بنشینند. مسائل در فلسطین به سمت حل و فصل حرکت نکرده است. آمریکایی ها هم آمادگی ندارند. آنچه افراد ناظر بر این پرونده از جمله کوشنر مطرح کرده اند نمی تواند رضایت فلسطینیان را جلب کند. بولتن هم این روش را ادامه می دهد. این به آن معناست که راه حل آمریکا غیرقابل قبول است.

سوال: اما به نظر می رسد که ترامپ در مورد انتقال سفارت اصرار دارد.

**طباره: سفارت را به کجا منتقل می کند؟ ترامپ دوبار گفته که سفارت آمریکا را منتقل خواهد کرد اما محدوده آن را مشخص نکرده است. آیا منظور او قدس غربی است یا شرقی؟ او در این زمینه تردید دارد.

سوال: تندتر شدن رویکرد آمریکا با ورود بولتون و پمپئو چه تاثیری بر پرونده سوریه می گذارد؟

**طباره: تندتر شدن رویکرد آمریکا در سوریه بیشتر از هر جای دیگری خواهد بود. همه مشاوران پیشین و جدید رئیس جمهوری آمریکا در مساله سوریه رادیکال هستند. در واشنگتن این نظر وجود دارد که راه حل سوریه باید بدون مشارکت ایران باشد. از همین رو معتقدم که سوریه شاهد افزایش تنش در آینده خواهد بود.

*ایرنا: آیا آنگونه که گفته می شود، واشنگتن به دمشق حمله خواهد کرد؟

**طباره: ما شاهد تنشی خواهیم بود که به سمت جنگ نظامی بزرگ کشیده نخواهد شد.

سوال: آیا اروپا رویکرد تند جدید در آمریکا را خواهد پذیرفت؟

**طباره: اروپا به دنبال پیدا کردن راه خروجی برای ترامپ در پرونده هسته ای است و می کوشد که او را قانع کند که از برجام کنار نکشد. اروپایی ها از ترس خروج ترامپ از برجام، پیشنهاداتی را همچون افزایش تحریم ها یا گفت و گو درباره بندهای برجام ارائه کرده اند. 

سوال: تغییرات جدید چه تاثیری بر سیاست آمریکا در قبال روسیه خواهد گذاشت؟

**طباره: اتفاقی که بین انگلیس و روسیه رخ داد حد و مرز دیپلماتیک دارد و با راه های دیپلماتیک نیز حل خواهد شد. آنچه باعث تعجب شد موضع ترامپ و در عین حال اخراج 60 دیپلمات روسیه بود. ترامپ مخالف اظهار دشمنی با پوتین بوده است. ترامپ بر خلاف توصیه مشاورینش با پوتین تماس تلفنی گرفت و پیروزی او در انتخابات را تبریک گفت.

سوال: در مورد کره شمالی وضعیت چگونه خواهد شد؟ آیا دیدار ترامپ با کیم جون اون بحران بین واشنگتن و پیونگ یانگ را خاتمه خواهد داد؟

**طباره: دیدار کیم جون اون با ترامپ مقدماتی خواهد بود و نهایی شدن توافق بین دو کشور منوط به رویکرد آمریکا نسبت به تسلیحات اتمی کره شمالی دارد. سیاست تیلرسون و مک مستر نسبت به کره شمالی انعطاف پذیر بود اما بولتون می گوید که نشست ترامپ و کیم جون اون پنج دقیقه بیشتر به طول نخواهد انجامید و ترامپ به او خواهد گفت که یا سلاح هسته ای را کنار می گذارید یا ما به زور متوسل می شویم. حضور بولتون پشت سر ترامپ باعث تند شدن رویکرد آمریکا در این دیدار خواهد شد و همین مساله می تواند باعث شود که کره از مذاکره عقب نشینی کند.

منبع: ایرنا
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
خبرهای مرتبط
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین