آفتابنیوز : Oumuamua که پیشتر آخرین مداخله گر بین ستارهای نام گرفت و در سال 2017 تیتر اخبار را به خود اختصاص داد، تنها یک مسافر در حال عبور از منظومه شمسی بود. این درحالی است که سیارک اخیر کشف شده با نام (514107) BZ509-2015 اقامت طولانی مدتی در این منظومه دارد.
همهی سیارات و اکثریت عمده دیگر اجرام موجود در منظومه شمسی حرکتی منظم و در یک جهت به دور خورشید دارند. با این وجود BZ509 2015 رفتاری متفاوت پیشه کرده و در مداری که به عنوان مدار بازگشتی شناخته میشود، در جهت مخالف حرکت میکند.
دکتر فتحی نامونی، نویسنده مسئول و سرپرست پژوهش در اینباره میگوید: «علت چرخش خلاف جهت این سیارک با وجود حرکت روی مدار چرخشی مشترک با سیاره مشتری تاکنون ناشناخته بوده است. لازم به ذکر است که اگر سیارک BZ509 2015 بومی منظومه ما بود، با توجه به ماهیت ابرگازی و غباری این منظومه میبایست رفتاری همانند سایر سیارات و سیارکهای دیگر را داشته و در همان جهت چرخش استاندارد منظومه حرکت کند».
تیم پژوهشی برای ردیابی مکان BZ509 2015 در زمان تولد منظومه شمسی، یعنی حدود 4.5 میلیارد سال پیش و در عصری که شکلگیری سیاره به اتمام رسید، از روش شبیهسازی استفاده کرده است. این شبیهسازی نشان داد که BZ509 2015 همواره در همین جهت حرکت میکرده و بنابراین نمیتواند متعلق به منظومه شمسی باشد.
دکتر هلنا مورایس، عضو دیگری از این تیم میگوید: «مهاجرت سیارکها از دیگر منظومهها عموماً به این دلیل رخ میدهد که خورشید در ابتدا در یک خوشه ستارهای فشرده، جایی که هر ستاره منظومهی سیارات و سیارکهای خودش را داشت شکل گرفته است. نزدیکی زیاد ستارهها، به کمک نیروهای گرانشی سیارات، موجب میشوند تا این منظومهها بتوانند سیارکها را جذب کرده، دور کنند و یا آنها را از یکدیگر بگیرند.»
به گزارش ایسنا به نقل از ماهنامه انجمن نجوم سلطنتی،کشف اولین سیارک مهاجر دائمی در منظومه شمسی میتواند دستاوردهای مهمی برای حل مسائل بازشکلگیری سیارات، تکامل منظومه شمسی و منشا حیات با خود به همراه داشته باشد.
گفتنی است درک این مسئله که BZ509 2015دقیقا چگونه و چه زمانی در منظومه شمسی جای گرفته است، سرنخهایی درباره جزئیات ایجاد خورشید و همچنین غنای بالقوهی محیط اولیه زندگی ما، با چنین اجزاء ضروری برای پیدایش حیات بر روی آن را فراهم میآورد.