آفتابنیوز : رشد حبابی و رسانه ای قیمت مسکن در اردیبهشت ماه جاری بعد از افزایش قیمت در زمستان باعث شده تا فروشندهها از ترس اینکه نتوانند اقدام به خرید مجدد مسکن کنند در تصمیم خود برای فروش تجدیدنظر کنند.
با نزدیک شدن به فصل نقل و انتقالات مسکن تنور خرید و فروش مسکن هم داغ میشود و اگر بخواهیم رفتار بازار مسکن در 20 سال گذشته را مرور کنیم متوجه میشویم که هر چند سال یک بار این بازار دورههای رکورد و رونق را تجربه کرده است.
بعد از یک جهش بیسابقه قیمتی در سالهای 85-86 و 90 -91 بازار مسکن از سال 92 به گفته کارشناسان در یک دوره رکود بیسابقه فرو رفت و تا سال 96 ادامه یافت.
از سال 95 بازار مسکن وارد یک دوره گذار شد و از ابتدای سال 96 تا حدودی دوره پیش رونق را تجربه کرد و بعد از انتخابات ریاست جمهوری و سپس کاهش نرخ سود بانکی بازار مسکن وارد رونق شده و قیمتها افزایش یافت.
رشد یکباره نرخ دلار آمریکا بعد از این اتفاقات نیز مزید بر علت شد تا قیمت مسکن با حمایت رسانه ها و برخی مشاوران املاک، به صورت روانی افزایش یابد.
در زمستان سال گذشته متوسط افزایش 30 درصدی قیمت مسکن اگرچه موجب نارضایتی متقاضیان مسکن بود اما فروشندهها با این توجیه که افزایش نرخ ارز از یک سو و کاهش نرخ سود بانکی از سوی دیگر موجب رشد قیمت مسکن شده است آن را عادی جلوه دادند و رونق گرفتن خرید و فروش مسکن نیز یک نوع رضایت را به بازار مسکن تزریق کرد که رونق تورمی بهتر از رکود است.
اما رشد مجدد قیمت مسکن در اردیبهشت ماه بدون هیچ توجیهی در بازار مسکن باعث شد تا این بازار از فروشنده خالی شود تا جایی که برخی این افزایش قیمت را حباب دانستند.
*نایب رییس اتحادیه املاک: رشد مسکن حباب است
حسام عقبایی نایب رئیس اول اتحادیه املاک با بیان اینکه مسکن مثل پفک و ماست نیست که هر روز بخواهد افزایش یابد گفت: رشد قیمت مسکن در اواخر سال گذشته کافی بود و متقاضیان مسکن خود را به سختی با آن وفق داده بودند پس این رشد قیمت مسکن در اردیبهشت ماه قطعا حباب است و در ماههای آتی کاهش خواهد یافت.
* رئیس اتحادیه مشاوران املاک: اگر متقاضیان مسکن نیازمند واقعی خرید هستند وارد بازار مسکن شوند
مصطفی قلیخسروی رئیس اتحادیه مشاوران املاک نیز روز گذشته در صدا و سیما به وضوح اعلام کرد که اگر متقاضیان مسکن نیازمند واقعی خرید هستند وارد بازار مسکن شوند.
وی گفته بود که بازار مسکن قابل پیشبینی نیست؛ اگر چه هر سال قیمت مسکن نسبت به تورم افزایش مییابد.
*فروشندهها از ترس رشد قیمت مسکن از فروش صرف نظر میکنند
جهانبخش مالکی یکی از مشاوران املاک در تهران با این عنوان که این روزها فروشندهها از ترس رشد قیمت مسکن از فروش صرفنظر میکنند میگوید: عرضه مسکن کم است و همین دلیل اصلی رشد قیمت مسکن در این روزها و ماههای گذشته است.
وی با این عنوان که رشد قیمت مسکن در آستانه فصل نقل و انتقالات موجب رشد سونامی نرخ اجارهبها خواهد شد افزود: انگشت مقصر را بابت کاهش عرضه مسکن باید به سمت شهرداری گرفت چرا که یک سال است تهران، بدون شهردار مدیریت میشود و توقف فروش تراکم باعث کاهش عرضه مسکن شده است.
اسماعیلی یکی دیگر از مشاوران املاک با بیان اینکه رشد قیمت مسکن در اردیبهشت ماه در تهران در برخی مناطق حتی تا 50 درصد هم بوده است گفت: اگر بگویم رشد قیمت مسکن در منطقه پنج تهران 100 درصد بوده است شاید موجب نارضایتی برخی از متقاضیان شود اما این موضوع رخ داده است و هر چند معتقد هستیم که این رشد قیمتها از توان خرید متقاضیان مسکن خارج است.
*سازنده مسکن: قیمت نهاده های مسکن افزایش یافته است
مظاهری یکی از سازندههای مسکن نیز با این عنوان که تمام اقلام و نهادهای مسکن در چند روز گذشته افزایش داشته است گفت: قیمت هر کیلوگرم میلگرد در ماههای گذشته 1250 تومان بوده که به یکباره به 1850 تومان رسیده است.
وی با بیان اینکه 50 درصد گرانیهای مسکن را باید در افزایش حق انشعاب،عوارض و صدور پروانه ساختمانی شهرداری، حق نظارت مهندسان ناظر برای آب،برق و گاز،میلگرد،آهن آلات و مصالح ساختمانی دانست گفت: باید به یک تصمیم جمعی درخصوص تعادل عرضه و تقاضا برسیم.
* درخواست نمایندگان مجلس برای نظارت بیشتر دولت بر بازار مسکن
رشد قیمت مسکن صدای نمایندگان مجلس را هم درآورده است. چنانکهمحمدرضا رضایی هفته گذشته رئیس کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه افزایش قیمت مسکن شرایط را بر مردم بهویژه تهرانیها سخت کرده است، گفته بود از وزارت راه و شهرسازی و دستگاههای نظارتی درخواست میکنیم نظارت بر بازار مسکن را بیشتر کنند.
وی از ارائه پیشنهاد ایجاد سامانه تعیین قیمت مسکن خبر داده و گفته بود که پیشنهاد دادهایم سامانهای تعریف شود تا بر اساس آن مشخص شود در محلههای مختلف تهران واحدهای مسکونی متناسب با کیفیت و سن بنا قیمتگذاری شوند. برای اجارهبها نیز این کار اجرا خواهد شد.
این در حالی است که علی چگنی مدیرکل دفتر برنامهریزی و اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی ضمن مخالفت با این اقدام آن را عاملی برای افزایش غیرقابل کنترل قیمت مسکن ارزیابی کرده است.
علی چگنی با تصریح به اینکه تعیین قیمت برای مسکن بهعنوان کالایی ناهمگن خاصیتی ندارد، گفته است: اگر قیمت تعیین شده و تولیدکننده از آن ناراضی باشد وارد بازار نمیشود و با کمبود عرضه مسکن مواجه میشویم و این مسئله قیمتها را بهشدت افزایش میدهد.
وی راهکار کنترل قیمتها را سیاستگذاری صحیح در بخش زمین عنوان کرده که تعادل در بازار مسکن یکی از تبعات مثبت آن است.
وی با بیان اینکه مسکن در مقایسه با سایر داراییها قیمت پایینتری دارد، گفت: تعیین سقف قیمت مسکن تجربه شکستخوردهای در دنیاست.
هر کشوری برای کنترل بازار مسکن و اجاره اقدام به ساخت مسکن و اجاره دادن به خانه اولی ها میکند. بنابراین در کشور ما نیز به جای تاکید بر راهکار انحصاری وام خرید مسکن، دولت باید در این خصوص برنامه ای داشته باشد. اگرچه این نکته نیز نباید از نظر دور بماند که کنترل بازار همیشه موفق نبوده و تعیین سقف قیمت مسکن تجربه شکستخوردهای است که در دولت نهم و دهم یک بار اجرا شد و با موفقیت همراه نشد.
منبع: فارس