آفتابنیوز : آیت الله جوادی آملی بعد از ظهر امروز در دیدار فرهاد دژپسند وزیر امور اقتصادی و دارایی به تبیین چیستی و جایگاه «مال و ثروت» از منظر قرآن کریم پرداخت و بیان کرد: قرآن کریم «مال» را معرفی و جایگاه آن را در نظام اقتصادی تبیین میکند، همچنین مشخص میکند که مال و ثروت جامعه باید در دست چه کسانی باشد و بعد فروعات مدیریتی را نیز ذکر میکند.
به گزارش آفتابنیوز؛ وی ادامه داد: خداوند در سوره مبارکه نساء فرمود مال، ستون فقرات یک ملت است. اگر ملتی بخواهد قیام کند و بایستد باید ستون فقرات سالم داشته باشد و چون مال، ستون فقرات جامعه است و ایستادگی و قیام ملت به آن وابستگی دارد بنابر این نباید مدیریت آن در دست افراد نالایق و سفیه باشد؛ فرمود کسی که عرضه ندارد ثروت مملکت را به دست او ندهید.
این مرجع تقلید تصریح کرد: از سوی دیگر باید این نکته را در نظر داشت که اگر مال که ستون فقرات جامعه است آسیب دید، درمان آن کار هر کسی نیست و یک متخصص نیاز دارد که آن را ترمیم کند.
آیت الله جوادی آملی خاطرنشان کرد: اصل دومی که قرآن کریم بر آن تاکید دارد این است که مال و ثروت جامعه نباید منحصراً در دست دولت باشد مانند آنچه در نظام سوسیال شرق شاهدیم و نباید در دست یک عده خاص باشد مانند آنچه در نظام کاپیتال غرب میبینیم، بلکه مال و ثروت مانند خون است که باید در تمام اعضا و بدنه جامعه در گردش باشد و هر عضو با توجه به ظرفیت و شایستگی خود در آن سهیم شود؛ اگر کسی عرضه تولید داشت نباید به او سخت گرفت و او را از ثروت محروم کرد و کسی که عرضه ندارد نباید بتواند به واسطه رشوه و زد و بند، بیش از لیاقت خود از ثروت جامعه بهره مند شود.
وی با اشاره به آیاتی از سوره مبارکه فتح، ادامه داد: قرآن کریم در سوره مبارکه فتح در بیان ویژگی اقتصادی جامعه اسلامی میفرماید جامعه اسلامی مانند ساقه گندمی است که به هیچ جا تکیه ندارد چرا که بعد از اندکی رشد، دور خود یک کمربند و گره محکم میبندد تا بتواند روی پای خود بایستد، تاکید قرآن این است که با وجود ارتباط با کشورهای دیگر، مسلمانان باید روی پای خود بایستند.
استاد حوزه علمیه قم در بخش دیگری از سخنان خود ابراز کرد: طبق بیان مولوی، کشاورزی که سالها گندم ذخیره میکرد وقتی به انبار خود مراجعه کرد، دید اثری از گندمها نیست، چراکه چند موش در زیر انبار او لانه کرده بودند و هرچه را کشاورز در طی سالها ذخیره کرده بود به یغما برده بودند. ما باید مراقب موشهایی که ممکن است به ذخایر ثروت این مملکت نفوذ کنند و به آن آسیب برسانند، باشیم.
وی تاکید کرد: باید مراقب ذخایر و داشتههای کشور و نظاممان باشیم که در معرض خطرهایی همچون غارت غارتگران نباشند وگرنه ما در این مملکت به لطف الهی همه چیز داریم و از همه امکانات و نعمات برخورداریم، اگر اختلاس و بی نظمی مالی در کشور نباشد قطعا تحریمها هیچ اثری نخواهند داشت.
آیت الله جوادی آملی اظهار کرد: بعضی از آلودگیها را آب، باران یا خاک پاک میکند، اما استعمار، استکبار و استثمار، نجاستها و آلودگیهایی است که تنها با خون شهید از جامعه پاک میشود و ما این کار را کردهایم، شهدا این کشور را طیب و طاهر کردند، در زیارت وارث میخوانیم «طبتم و طابت الأرض الّذی فیها دفنتم»، باید از این ظرفیتها استفاده کنیم تا شاهد نابسامانی در کشور نباشیم.
وی ادامه داد: تا مردم پاک و طاهر نباشند و در صحنه حضور نداشته باشند رهبر ولو علی بن ابیطالب(ع) باشد، شکست قطعی است، مادامی که اختلاس گران را از انبار ثروت و داراییهای کشور دور نکنیم و نظام بانکی خود را اصلاح نکنیم شکست قطعی خواهد بود، که امیدواریم به برکت قرآن و عترت و تلاش همه مسئولین شاهد رفع کامل این مشکلات باشیم.
در ابتدای این دیدار فرهاد دژپسند وزیر امور اقتصادی و دارایی، گزارشی از وضعیت اقتصادی کشور و برنامههای پیش رو در جهت اصلاح نظام بانکداری ارائه کرد.
آیتالله مکارم شیرازی: حضور دزدانه رئیسجمهور آمریکا در عراق نشانه نفرت مردم از آنهاست
آیت الله ناصر مکارم شیرازی نیز عصر امروز در دیدار وزیر اقتصاد و دارایی، با تاکید بر ضرورت تلاش برای بهبود وضعیت اقتصادی کشور اظهار کرد: اگر مشکلات سیاسی به وجود آید به دنبال آن مشکلات اقتصادی و فرهنگ ایجاد خواهد شد و این مسائل همچون مثلثی به یکدیگر گره خوردهاند.
وی با اشاره به اوهام و خیالات دشمنان در خصوص نظام اسلامی تصریح کرد: دشمنان بر خلاف قوانین دنیا نظام اسلامی و ملت ایران را تحت فشار گذاشتهاند البته این موجب خوشبختی ماست که دشمن ما دچار توهم است.
این مرجع تقلید با اشاره به مشکلات اقتصادی کشور، بخشی از این مشکلات را به دلیل سوءاستفاده برخی از شرایط دانست و گفت: در برخی آمارها عنوان شده که ارزهایی به برخی داده شده تا کالا وارد کنند اما تنها 25 درصد آنها وارد کشور شده است. واردات با ارز 4 هزار و 200 تومانی انجام شده اما قیمت نهایی مطابق ارز 12 هزار تومانی است.
وی با اشاره به هزینههای دولت برای موسسات مالی و اعتباری ورشکسته به دلیل عدم نظارت کافی بر آنها افزود: تمام این مشکلات مردم را در معرض قرار میدهد و درمان آنها نظارت دقیق است که شواهد نشان میدهد که به درستی صورت نمیگیرد.
آیتالله مکارم شیرازی با بیان این سوال که بحث قاچاق که به یک معما در کشور تبدیل شده با اذن چه کسی و چرا جلوگیری نمیشود، خاطرنشان کرد: در این ایام شاهد بودیم که برخی کسبه با سوءاستفاده از شرایط با افزایش قیمت دلار قیمتها را بالا بردند اما با کاهش آن قیمتی کاهش پیدا نکرد.
وی با تاکید بر اینکه باید مخارج دولت هزینه راهاندازی اقتصاد و توسعه شود اذعان کرد: شاید یارانه 45 هزار تومانی عددی نباشد اما در تعداد بالای دریافتکنندگان که ضرب شود عدد بسیار بزرگی است که حجم بالایی از منابع را صرف میکند.
این مرجع تقلید با اشاره به مشکل بانکها در کشور و با انتقاد از عدم کنترل و نظارت بر آنها تصریح کرد: بانکها مردم را جریمه میکنند و بر جریمه آنها نیز سود میگیرند؛ یکی از مشکلات بانکها تولید و خلق پول است، به عنوان مثال یک بانک 100 میلیارد سرمایه دارد اما به اندازه 200 میلیارد کار میکند و در نهایت ورشکسته میشود.
وی با اشاره به مشکلاتی که در پی افزایش نقدینگی در جامعه ایجاد میشود گفت: نظارت بر بانکها باید افزایش پیدا کرده و برای خلق پول و افزایش نقدینگی در کشور فکری شود.
آیتالله مکارم شیرازی با بیان اینکه تمام سرمایه مردم دست بانکها است افزود: افزایش نقدینگی که در پی کار بیش از سرمایه بانکها اتفاق میافتد کار درستی نیست؛ اساس کار این است که وضعیت تولید بررسی شده و نقدینگی متناسب با همان توزیع شود.
وی خواستار شدت یافتن نظارت بر عملکرد بانکها شد و گفت: در زمینه واردات و صادرات نیز باید تدبیر شود و نظارت بر روند قاچاق کالا در دستور کار قرار گیرد.
این مرجع تقلید با اشاره به انتشار اخبار برخی اختلاسها در کشور بیان کرد: برخی مواقع خبردار میشویم که فلان فرد 30 هزار میلیارد تومان اختلاس کرده، چطور میشود؟ قطعا این کار یک فرد تنها نیست و یک گروه پشت این فرد هستند. باید شجاعت داشته باشیم و عیبها را به مردم بگوییم و به دنبال اصلاح آنها باشیم؛ ترسوها عیبها را توجیه میکنند.
آیتالله مکارم شیرازی بیان کرد: شرایط امروز کشور به گونهای است که اگر دست به دست هم ندهیم مشکلات بیشتر میشود و واویلا از اینکه در این شرایط خطوط سیاسی نیز در تصمیمگیریها دخیل شود.
وی با تاکید بر اینکه نباید در مردم یاس و ناامیدی ایجاد شود گفت: گاهی شنیده میشود که برخی در پی مشکلات کشور پیشنهاد مذاکره با آمریکا را میدهند؛ آمریکا پای میز مذاکره ابتدا میگوید انرژی اتمی و تجهیزات موشکی خود را کنار بگذارید، از عراق، سوریه و یمن بیرون بروید و کاری به اسرائیل نداشته باشید، پس جایی برای مذاکره باقی نمیماند. این افراد چرا نمیفهمند که هدف اصلی آنها ساقط کردن حکومت و نظام است.
این مرجع تقلید در ادامه سخنان خود با اشاره به حضور دزدانه رئیس جمهور آمریکا در عراق تصریح کرد: این حضور دزدانه نشاندهنده این است که این افراد در بین مردم دنیا منفور هستند، در حالی که در این اواخر پیشرفتهای زیادی در یمن، سوریه و فلسطین برای آزادیخواهان رقم خورده است.
وی پیروزیها در کشورهای مختلف سوریه، یمن و عراق را بارقههای امید و نکات مثبتی دانست که باید به مردم اطلاعرسانی شود و افزود: ما راهی را آمدهایم که برگشتی ندارد و باید با قدرت به پیش رفت و در این مسیر همدلی و همراهی بسیار اهمیت دارد؛ گاهی شنیده میشود بین وزرا اختلافاتی وجود دارد که این قابل قبول نیست.
آیتالله سبحانی: وضعیت اخلاق در کشور تأسفآور است/ بخشی از مشکلات کشور از ناحیه بانکهاست
آیتالله جعفر سبحانی نیز در دیدار با فرهاد دژپسند وزیر اقتصاد که در دفتر این مرجع تقلید انجام شد، با تاکید بر اینکه اقتصاد یک موضوع زیربنایی نیست، اظهار کرد: اقتصاد اصلی در اسلام است و ما باید میان اصل و زیربنا تفاوت قائل شویم و در ابواب فقهی شاهد بحثهای مختلف اقتصادی هستیم.
وی با اشاره به اینکه کتابهای اقتصادی مختلفی با محوریت آموزههای دینی اسلام نوشته شده است، اضافه کرد: بخش قابل توجهی از مشکلات کشور از بانکهاست چراکه این مجموعهها وامهایی را به افرادی میدهند که قدرت بازگرداندن آن را ندارند و شرایط کشور نیز اجازه نمیدهد این افراد بتوانند با این وامها کار کنند.
این مرجع تقلید خاطرنشان کرد: بانکها باید به شرایط افراد و شیوه بهکار کردن تسهیلات در حوزه تولید توجه داشته باشند و سپس به ارائه تسهیلات اقدام کنند.
وی از گلایه افراد مختلف در مورد مهریه بانوان یاد کرد و گفت: اخلاق جامعه کمی تنزل یافته و آمار طلاق و درخواست مهریه بانوان بیشتر شده است، این بلاها آسیبهایی برای کشور به دنبال دارد که ریشههای آن به اقتصاد برمیگردد.
آیتالله سبحانی ادامه داد: دشمن گاهی برای نظام اسلامی خیر و نیکی به دنبال دارد چراکه اگر دشمن نبود ما در حوزه نظامی نمیتوانستیم به این پیشرفتها برسیم، اکنون در حوزه اقتصادی نیز باید دستاوردهای مورد نظر رقم بخورد چراکه جامعه در شرایط سختی قرار گرفته است.
وی بر لزوم افزایش آمار تولید در کشور تاکید کرد و افزود: تولید بخش قابل توجهی از مشکلات کشور را رفع خواهد کرد اما ما باید به ظرفیت این بخش توجه داشته باشیم.
استاد برجسته حوزه با اشاره به اینکه وضعیت اخلاق و فرهنگ دینی در کشور بسیار تأسف آور است، گفت: جمهوری ما اسلامی است اما تقوا و حجاب زنان روزبهروز ضعیفتر میشود و در این میان باید به دنبال فرهنگسازی باشیم چراکه با بیحجابی فساد افزایش مییابد و با فساد جامعه با مشکلات جدی روبهرو میشویم.
وی با تاکید بر اینکه هیأت دولت باید به موضوع حجاب نگاهی ویژه داشته باشد، عنوان کرد: اگر چیزی بر خلاف نظام اسلامی است افراد در مورد آن اختیاری ندارند چراکه قانون اساسی و آموزههای اسلامی در جمهوری اسلامی باید مورد توجه قرار گیرد.
منبع: خبرگزاری فارس