آفتابنیوز : نخستین تحقیقات همهجانبه درباره خطراتی که برای گیاه قوه در جهان وجود دارند نشان میدهد که ۶۰درصد از ۱۲۴ گونه شناختهشده قهوه در آستانه انقراض هستند.
بیش از صد نوع از درخت قهوه، از جمله دو گونه آن که ما به شکل نوشیدنی استفاده میکنیم، در جنگلها به طور طبیعی میرویند.
در میان قهوههای وحشی نیز از هر پنج درخت قهوه یکی از آنها با خطر انقراض روبهرو است.
دانشمندان میگویند که این رقم "نگرانکننده" است چرا که قهوه وحشی برای تامین محصول قهوه در جهان حیاتی است.
دکتر آرون دیویس از اداره گیاهشناسی سلطنتی بریتانیا در مصاحبهای با هلن بریگز، خبرنگار بیبیسی میگوید:"اگر به خاطر گونههای وحشی قهوه نبود، حالا در جهان قهوه کافی برای نوشیدن نداشتیم."
"به خاطر این که اگر به تاریخ کشت قهوه نگاه کنیم، ما از انواع وحشی قهوه برای حفظ محصول آن استفاده کردهایم."
در پژوهشی که نتیجه آن در ژورنال علمی "ساینس ادوانسس" منتشر شده، آمده است که اقدامات حفاظتی برای قهوه وحشی "ناکافی" بوده است.
این پژوهش دریافته است که ۷۵ گونه گیاه قهوه در معرض خطر انقراض قرار دارند؛ ۳۵ نوع آن مورد تهدید نیستند و اطلاعات اندکی درباره ۱۴ نوع دیگر وجود دارد.
پژوهش دیگری دریافته است که قهوه وحشی عربیکا هم با درنظرداشت تغییرات اقلیمی در معرض خطر قرار دارد.
بنابراین پژوهش، تنها به دلیل تغییرات اقلیمی، جمعیت طبیعی این نوع قهوه احتمالا تا سال ۲۰۸۸ تا ۵۰ درصد یا بیشتر کاهش خواهد یافت.
قهوه عربیکای وحشی بذر کشت قهوه را تامین میکند و همچنین به عنوان محصولی مستقل هم برداشته میشود.
اتیوپی، زیستگاه اصلی قهوه عربیکا در جهان است. درخت این نوع قهوه در ارتفاعات این کشور به طور طبیعی میروید.
قهوه وحشی چیست و چرا به آن نیاز داریم؟
در هزاران نوع قهوهای که در بازار هست و ما روزانه از آن به شکل نوشیدنی استفاده میکنیم، تنها از دانههای دو گونه قهوه استفاده میشود: قهوه عربیکا و قهوه روبوستا.
در واقع ۱۲۲ گونه از قهوه در جهان وجود دارد که به طور طبیعی و وحشی میرویند.
بسیاری از انواع قهوه برای نوشیدن مناسب نیستتند و مزه خوبی ندارند، اما حاوی ژنهایی هستند که با توجه به تغییرات اقلیمی و امراضی که ممکن است درختان قهوه به آن دچار شوند، این ژنها میتوانند در آینده برای نجات دادن گیاه قهوه کمک کنند.
بیشترین گیاههای قهوه وحشی در جنگلهای دوردست آفریقا و در جزیره ماداگاسکار میرویند. جدا از آفریقا، قهوه وحشی همچنین در بخشیهایی از هند، سریلانکا و استرالیا یافت میشود.
منبع: بی بی سی