آفتابنیوز : آفتاب ـ مهسا امر آبادی: جامعه اسلامی مهندسین را میتوان انجمن تکنوکراتهای طیف راست سنتی به حساب آورد. این تشکل که یکی از باسابقهترین احزاب پس از انقلاب محسوب میشود و اعضای آن نیز از ابتدای تاسیس تاکنون سهم و نقش ویژهای در بخشهای مختلف حاکمیت ایفا کردهاند، اکنون در آستانه بیستمین سالگرد تاسیس خود است. آنچه در پی میآید گفتگویی است با غلامحسین امیری قائم مقام این تشکل.
جامعه اسلامی مهندسین، چگونه و توسط چه کسانی تاسیس شد؟در بهمن سال 66 پس از آن که فعالیت حزب جمهوری اسلامی با دستور حضرت امام(ره) کاهش یافت، دوستانی در شورای مرکزی حزب و برخی دیگر از خارج از حزب تصمیم گرفتند که تشکلی را با نام جامعه اسلامی مهندسین تأسیس کنند و مهندس باهنر، مهندس مرتضی نبوی، دکتر حسن غفوریفرد، محسن بهفر و بنده هیأت مؤسس جامعه را تشکیل دادیم. البته دوستان دیگری هم فعالیت میکردند اما در آن زمان این 5 نفر هیأت مؤسس جامعه اسلامی مهندسین بودند و پس از آن افراد دیگری برای شورای مرکزی انتخاب شدند که عبارت بود از مرحوم مهندس کازرونی وزیر وقت مسکن و شهرسازی، سیدحسین موسویان سفیر وقت ایران در آلمان، مهندس عسگری و مهندس سید جعفر مرعشی معاون وزیر صنایع.
تأسیس جامعه اسلامی مهندسین با ایام سالگرد انقلاب اسلامی و تهیه اساسنامه نیز با رحلت حضرت امام(ره) مصادف شد بنابراین ما جملهای را در مرامنامه خویش داریم که هدف از تشکیل جامعه را تحقق آرمانهای حضرت امام ذکر نمودهایم و مشخص است که تلاش و فعالیت خود را در همین محور پیگیری میکنیم و خوشبختانه جامعه تاکنون توانسته است که در راستای همین شعار، در عرصههای مختلف نظام حضور جدی داشته باشد.
یعنی جامعه از همان ابتدا با حلقهای از مدیران میانی نظام شکل گرفت..
بسیاری از اعضای مؤثر جامعه در مراکز قانونگذاری و اجرایی حضور فعال داشتهاند و تلاش کردهاند به ملت بگویند که ما سرباز انقلاب هستیم و از رکن رکین ولایت مطلقه فقیه دفاع خواهیم کرد. ارزشمندی زندگی را در تبعیت از ولایت میدانیم و بر بالندگیاش نیز افتخار میکنیم چرا که دنیا تاکنون توطئههای بسیاری را در برابر ولایت فقیه انجام داده است اما با عنایت امام زمان و حرکت میلیونی مردم، توانستهایم راه خویش را ادامه دهیم.
هدف از تاسیس این تشکل تنها فعالیتهای سیاسی بوده است؟
در زمان تأسیس جامعه اسلامی مهندسین، غیر از رهنمودهای امام، اهداف دیگری را نیز مدنظر قرار دادیم. از دیگر اهداف ما تشکیل یک انجمن صنفی و فنی با ایدئولوژی اسلامی بود تا بتوانیم شغل حرفهای خود را پیگیری نماییم و دین خویش را به مهندسین جامعه انجام دهیم. هماهنگی و ایجاد اعتماد و امید برای مهندسین کشور که به عناوین مختلف از کار برکنار شده بودند، نیز وظیفه دیگری بود که ما برای خود فرض کرده بودیم و تا کنون توانستهایم قسمتی از آن را انجام دهیم. هماهنگی با سایر تشکلهایی که دارای مرامنامه مشترک با جامعه بودند و به اصطلاح خودی محسوب میشدند، از دیگر اهداف ما بود و توانستیم با کمک خدا، با آنان انسجام بسیاری را به وجود آوریم.
صحبت از خودی و غیرخودی کردید. آیا جامعه اسلامی مهندسین تنها به مهندسینی که برای آن خودی محسوب میشوند، کمک میکند و اصولا معیار خودی وغیر خودی در این تشکل بر چه مبنایی استوار است؟
جامعه اسلامی مهندسین را عدهای از مهندسین همفکر و پیرو ولایت فقیه تشکیل دادند اما در عین حال از سایر مهندسین مسلمان که بنا به اختلاف سلیقه در این تشکل عضو نبودند نیز استقبال کردهایم و میتوانم بگویم ما به کسانی که از لحاظ سلیقه سیاسی اختلاف داشتیم نیز کمک کرده و درصدد حل مشکلات آنان برآمدهایم. جامعه پیگیری حقوق حرفهای مهندسین کشور را بر خود فرض میداند، بنابراین در این گونه موارد، خودی و غیرخودی را لحاظ نمیکنیم بلکه حقوق صنفی را مدنظر قرار میدهیم. جامعه سعی دارد که در مسایل صنفی نگاه سلیقهای نداشته باشد بلکه ارتقای نظام مهندسی کشور را یکی از استراتژیهای خود قرار داده بنابراین جامعه به مهندسینی که در داخل نظام فعالیت میکنند و حتی اپوزسیون داخل کشور را تشکیل میدهند نیز کمک شایانی میکند.
با توجه به این که جامعه از 20 سال پیش فعالیت خویش را آغاز نموده، آیا در طول فعالیت خویش، تغییر ایدئولوژی و یا تاکتیکی داشته است؟
خیر! جامعه تاکنون از مواضع اصولی خویش کوتاه نیامده است بلکه در صدد تحکیم مواضع بوده و برای استراتژیهایی که از ایدئولوژی آن نشأت گرفته تا کنون تلاش بسیاری نموده است.
برخی اعتقاد دارند که دلیل حضور اعضای جامعه اسلامی مهندسین در مراکز قانونگذاری و اجرایی، نفوذ اعضای جامعه در بدنه حاکمیت است نظر شما در این مورد چیست؟
اعضای جامعه اسلامی مهندسین که در مراکز قانونگذاری یا اجرایی مشغول به فعالیت هستند، ظرفیتهای خوب و شایستهای برای نظام محسوب میشوند و علاوه بر توانمندی فردی این اشخاص، وظایف یک تشکیلات ایدئولوژیک، تربیت مدیران و متخصصان کارآمد است. نیروهایی میتوانند به نظام خدمترسانی کنند که در یک تشکیلات ساماندهی شده، تربیت شده باشند. اعضای جامعه اسلامی مهندسین هیچگاه به عنوان نفوذی در دستگاه نبودند بلکه بنابر وظیفهای که دارند، در جهت خدمت به مردم و نظام در مراکز قانونگذاری حضور پیدا کردهاند و همچنین آنان براساس لیاقت و تخصصی که دارند توانستهاند موفقیتهایی به دست آورند.
اما برخی معتقدند افراد دیگری نیز در کشور حضور دارند که تخصصی کمتر از اعضای جامعه ندارند اما در مدیریت میانی کشور جایی برایشان وجود ندارد، برای نمونه مهندسین عضو نهضت آزادی.....
افرادی که در پستهای مختلف کشور قرار دارند، باید نظام، انقلاب و ولی فقیه را قبول داشته باشند چرا که رکن اصلی نظام جمهوری اسلامی ولایت فقیه است اما اعضای نهضت آزادی به قانون اساسی ایران التزام ندارند و به شاخصترین اصل قانون که ولایت فقیه است بیاعتنایی میکنند. آنان باید شاکر باشند که در نظام جمهوری اسلامی هنوز آزادانه فعالیت میکنند. نهضت آزادی به دفعات، چراغ سبزی به آمریکا و استبداد جهانی نشان داده اما نظام سعی کرده است که به آنان با دیده لطف بنگرد. هر چند که در میان اعضای نهضت آزادی، افراد متخصص و با تجربه وجود دارد اما آنان باید خود را با نظام هماهنگ کنند. این به نفع خودشان هم هست چراکه اگر ولایت فقیه را قبول نداشته باشیم، سایر اعمال نیز زیر سؤال است و ارزشمندی خویش را از دست میدهد.
یکی از ویژگیهای جامعه اسلامی مهندسین، برخورد منطقی و توأم با آرامش اعضای آن با مطبوعات و اخباری است که به انتقاد از آنان میپردازد. اما برخی این ادعا را مطرح میکنند که جامعه در پشت چهره آرام خویش، به گونهای پنهان و غیرمستقیم با منتقدان خود برخورد میکند.
جامعه تا کنون تلاش کرده است تا برخوردهایی منطقی صادقانه با اهالی مطبوعات داشته باشد و ما تاکنون از برخوردهای ریاکارانه و تند با آنان پرهیز نمودهایم چرا که اصولا از نفاق و ریاکاری دوری میکنیم. در این زمینه نیز از برخورد خصمانه پرهیز کردهایم و با هیچ جریان خاصی به گونهای ریاکارانه برخورد نکرهایم.
در زمان تأسیس جامعه از حمایت کدام یک از شخصیتهای سیاسی – مذهبی برخوردار بودید؟ جامعه مقلد امام(ره) بود و به همین دلیل در تمام زمینهها ایشان راهنما و چراغ هدایت ما بودند و اکنون هم مقام معظم رهبری را مقتدای خویش میدانیم و رهنمودهای ایشان را در حرکتهای سیاسی و فرهنگی به کار میبریم. از زمان تأسیس جامعه، تلاش کردهایم که با جامعتین (جامعه روحانیت مبارز، جامعه مدرسین حوزه علمیه قم) و روحانیون اصیل و انقلابیون ریشهدار رابطه تنگاتنگی داشته باشیم و از آنان درس بگیریم. نگاه جامعه اسلامی مهندسین همواره نگاهی مشارکتی بوده است.
جامعه اسلامی مهندسین تا چه میزان از جوانان استفاده کرده است؟ ترکیب ما جوان محسوب میشود و استراتژی جامعه بر حضور جدی جوانان است. ما اعتقاد داریم که شرایط برای شرکت و استقرار جوانان در کشور باید فراهم شود. جامعه اسلامی مهندسین از حضور جوانان در تشکل خویش بسیار استقبال میکند و اکنون نیز شاخه جوانان فعال است و آنان در کنار افراد مسن، فعالیت خویش را ادامه میدهند و در تصمیمگیریها نیز بسیار مؤثر هستند. شاخه خواهران جامعه نیز فعالیت دارد و به گونهای که دو تن از آنان در شورای مرکزی جامعه اسلامی مهندسین مشغول به فعالیت هستند. مسئولین و ریشسفیدان جامعه به دو قشر جوان و زنان، نگاهی ویژه دارد و از آنان در تصمیمگیریها استفاده زیادی میکند.
سؤال بعدی من در مورد ارتباط جامعه با دولت نهم است. نوع تعامل جامعه اسلامی مهندسین با دولت آقای احمدینژاد چگونه است؟
آقای احمدینژاد در چند دوره عضو شورای مرکزی جامعه بوده و حتی مسئولیت واحد سیاسی جامعه را نیز پیش از آقای نبوی به عهده داشته است. اما در این دوره کاندیدای شورای مرکزی نشد چرا که ایشان رییس جمهور بیش از 70 میلیون نفر هستند. البته قابل ذکر است که احمدینژاد یکی از اعضای موثر جامعه اسلامی مهندسین است اما به دلیل جایگاه کنونی، ایشان باید وظیفه خود را در قبال تمام مردم انجام دهند. جامعه از زمانی که وی به عنوان رییس جمهور انتخاب شد تمایلی برای حضور در بدنه دولت به گونهای حزبی نشان نداد و اگر هم برخی از اعضای جامعه در دولت حضور دارند، به دلیل کارآمدی شایستگی و تجربهشان بوده است.
ما معتقدیم که باید عنصر مفیدی برای دولت بود چرا که دولت کارنامه موفقیت نظام محسوب میشود، چنانچه اگر دقت کنید میبینید که در زمان دولتهای گذشته با وجود انتقادات بسیاری که از آنان داشتیم، هیچ گاه به عنوان اپوزسیون داخل حکومت هم عمل نکردیم. وظیفه ما آن است که از دولت احمدینژاد حمایت کنیم اما این بدان معنا نیست که اگر دولت کاری را انجام داد که محل نقد دارد، آن را اعلام نکنیم. اگر نگاهی به سرمقاله و مقالات هفته نامه «جام» بیاندازید و موضعگیری جامعه را مشاهده کنید، شاهد انتقادات بسیاری از دولت هستید. ما تاکنون در عرصه اقتصادی انتقادات بسیاری را نسبت به دولت داشتهایم اما این اظهارنظرها بدون جنجال بوده است و همواره سعی کردهایم که انتقادات همراه با راهبرد عملی باشد. برخی موضعگیریهای آقای باهنر در مجلس دارای تندترین تعبیرات علیه دولت بوده است بنابراین شایعاتی که آقای باهنر را مانع از استیضاح وزیران میدانند واقعیت عینی ندارد. در ضمن ما باید درک کنیم که اکنون در شرایط خاصی هستیم و باید بر روی برخوردهایمان تفکر کنیم. دولت نهم زیباترین استراتژیها را تا کنون اتخاذ کرده است. البته کارهای اجرایی مشکلات زیادی دارد که باید این مشکلات را با ارائه راهکار حل نمود.
اکنون شاهد بیشترین هجمهها به دولت هستیم، در گذشته برخی سخن از «هر 9 روز یک بحران» میگفتند اما دولت کنونی بدون توجه به بحرانها، تلاش شبانهروزی خویش را ادامه میدهد. البته ما معتقدیم که مشکلات افزایش یافته است اما این مشکلات بهای استقلال است. انقلاب ما انقلاب گوجه فرنگی نیست بلکه انقلاب ارزشها است. جامعه اسلامی مهندسین تاکنون به گونهای کامل در اختیار هیچ دولتی قرار نگرفته است و سعی نموده با منطق و درایت با مشکلات برخورد کند.
جامعه اسلامی مهندسین همواره از شخصیتهایی شخصیتهای نظام حمایت نموده است. استراتژی جامعه در برابر این افراد که برخی از آنها احیانا جزء منتقدین دولت محسوب میشوند چیست؟
جامعه همواره اعلام نموده که آقای هاشمی یکی از اعضای هیأت امنای انقلاب اسلامی است و جایگاه ایشان باید حفظ شود ایشان ظرفیت بالایی دارند و باید از وی به عنوان یک نعمت خداوند، استفاده بهینه شود. جامعه از سایر شخصیتهای ارزشمند نظام نیز همواره دفاع نموده و حرمت آنان را حفظ کرده است.
من پاسخ روشنی برای سوالم نگرفتم . برای نمونه آقای هاشمی، احمدینژاد و قالیباف هریک متعلق به دیدگاه خاص خود را در مورد نحوه اداره کشور دارند، اما جامعه مدافع هر سه است. چگونه این امر تحقق پیدا میکند؟
به نظر ما راههای مختلفی برای تلاش در راه خدا وجود دارد و هر یک از اشخاص میتوانند یک راه را انتخاب کنند. این شخصیتها که شما نام بردید ولایت فقیه، قانون اساسی و نظام جمهوری اسلامی را قبول دارند و جامعه اسلامی مهندسین نیز با تمامی آنان دوست است و برای سلایق فکری آنان نیز احترام و ارزش قایل میشود. اختلافات تنها در استراتژیها است که این اختلافات را نیز برکت و رحمت میدانیم. جامعه اسلامی مهندسین اولین تشکلی بود که تأسیس حزب اعتماد ملی را تبریک گفت چرا که ما آقای کروبی را یک نیروی ارزشی در بلوک رقیب خویش میدانیم. ایشان از نیروهای وفادار انقلاب هستند و نیت ایشان نیز پاسداری از نظام مقدس جمهوری اسلامی است.
چندی قبل خبری مبنی بر ایجاد اتاق فکر توسط جامعه، منتشر شد. تشکیل اتاق فکر با چه منظوری صورت گرفته است؟ اتاق فکر جهت مسایل فنی-مهندسی است و ارتباطی با مسایل سیاسی ندارد. ما قصد داریم با تشکیل اتاق فکر، چالشهایی که در صنعت وجود دارد را هدایت کنیم تا افراد از سرمایه خود، بیشترین استفاده را کنند. بنابراین اتاق فکر در خصوص مسایل اقتصادی، توسعه، صنعت موارد و اشتغالزایی است. نکته دیگر این که جامعه اسلامی مهندسین اولین تشکلی بود که در زمان ابلاغ اصل 44 از سوی مقام معظم رهبری به دولت، اولین کمیته تحقیق و بررسی را تشکیل داد. باید همه مسئولان و همه آحاد مردم، دغدغه تحقق چشمانداز اصل 44 را داشته باشند و باید تبدیل به فرهنگ شود.
ممنون که با شکیبایی امکان انجام این گفتگو را فراهم کردید.