آفتابنیوز : سید محسن زهرایی همزمان با هفته جهانی واکسیناسیون در گفتوگو با ایسنا ضمن بیان اینکه به تأیید سازمانهای بهداشتی بینالمللی، "واکسن" مؤثرترین مداخله بهداشتی در طول تاریخ پزشکی شناخته میشود، گفت: در مقام مقایسه واکسن با آنتی بیوتیکها باید گفت علیرغم تمام اهمیتی که آنتیبیوتیکها در سلامت مردم دارند، واکسنها عامل مهمتری شناخته میشوند، لذا نباید از نقش آنها غافل بود.
وی در ادامه افزود: واکسیناسیون جامع که در اکثر کشورهای دنیا در حال انجام است، توانسته تا کنون از مرگ حدود ۵/۲ میلیون کودک جلوگیری کند که گام بسیار بزرگی شناخته میشود. این درحالی است که هنوز در برخی کشورهای فقیر، امکان ارائه واکسیناسیون به تمام کودکان وجود ندارد و در صورتی که این اقدام به طور یکپارچه در سراسر جهان به طور هماهنگ انجام شود میتوانیم از مرگ ۵/۱ میلیون کودک دیگر نیز جلوگیری کنیم.
زهرایی ادامه داد: در کشور خودمان نیز با پوشش مناسب واکسیناسیون برای افراد بویژه کودکان، بیماریهایی نظیر دیفتیری به کمترین میزان خود رسیده است. در حال حاضر حدود ۱۹ سال است که هیچ موردی از فلج اطفال مشاهده نشده و بیماری سرخک که تا سالیان گذشته حدود ۱۵۰ هزار مورد از آن گزارش میشد، تا مرز نابودی پیش رفته است و ما در آستانه آن هستیم تا بتوانیم سند حذف سرخک از کشور را از سازمان بهداشت جهانی بگیریم که گام بسیار بزرگی برای سلامت کشور است.
وی در ادامه با تاکید بر اینکه ریشه کن شدن موقت یک بیماری در کشور نمیتواند دلیلی برای کنار گذاشتن دریافت واکسن باشد، افزود: برخی بیماریها با جابجایی جمعیت دوباره به کشورها منتقل میشوند که همین عامل مهمی برای ادامه روند واکسیناسیون است. به طور مثال در کشور آمریکا با تصور اینکه بیماری سرخک ریشه کن شده، برخی افراد از دریافت واکسن امتناع کردند و به این ترتیب شاهد همه گیری تقریباً گسترده مجدد این بیماری بودیم.
زهرایی با بیان اینکه در حال حاضر اکثر واکسنهای موجود در برنامه واکسیناسیون در داخل کشور تولید میشوند، گفت: عموماً واکسنهایی مانند واکسن سرخک، سرخجه و اوریون تولید داخل کشور است و واکسنهایی مانند واکسن تزریقی فلج اطفال و واکسن «اچ پی وی» جزو واکسنهای وارداتی هستند.
چرا واکسن تزریقی فلج اطفال مهم است؟
وی در خصوص استفاده از واکسن تزریقی فلج اطفال گفت: نوع تزریقی این واکسن در مراحل ریشه کنی فلج اطفال استفاده میشود.طبق توصیه سازمان بهداشت جهانی در سه سال گذشته برای آمادگی جهت ریشه کن شدن این بیماری یک نوبت واکسن تزریقی فلج اطفال به برنامه واکسیناسیون کودکان کشور اضافه شده که علاوه بر قطره خوراکی، در چهارماهگی نوع تزریقی واکسن را دریافت میکنند.
سرانجام واکسن HPV
زهرایی در ادامه واکسن «اچ پی وی» را در جلوگیری از ابتلا به ویروس «پاپیلوم انسانی» که منجربه سرطان دهانه رحم میشود، مؤثر دانست و افزود: در برخی کشورها که سرطان دهانه رحم جزو یکی از شایعترین سرطانها شناخته میشود، این واکسن جزو برنامه واکسیناسیون است، اما در کشور ما که سرطان دهانه رحم جزو ۱۰ سرطان شایع کشور نیست، فعلاً این واکسن در برنامه واکسیناسیون گنجانده نشده است.
وی در ادامه گفت: البته مطالعات نشان دهنده آن است که با توجه به تغییر رفتاری که نسبت به دهههای گذشته در جامعه درحال وقوع است، میزان شیوع این عفونت درحال تغییر است. به همین دلیل برخی مراکز تحقیقاتی فعالیتی برای تولید داخلی واکسن «اچ پی وی» آغاز کردهاند که اگر به تأیید سازمان غذا و دارو برسد، افتخار بزرگی برای کشور محسوب میشود.
زهرایی در پایان نسبت به تولید داخلی این واکسن ابراز امیدواری کرد و گفت: امیدواریم نتایج تحقیقات به گونهای باشد که بتوانیم در سطح گسترده از این واکسن استفاده کنیم.