آفتابنیوز : آفتاب: برخی اعضای غیردائم شورای امنیت در اقدامی کم سابقه خواهان ایجاد تغییراتی در پیش نویس ارائه شده از سوی گروه 1+5 برای اعمال تحریمهای اقتصادی جدید علیه تهران شدهاند. این کشورها پیش تر نیز ناخرسندی خود را از عدم حضور در بحث های مرتبط با تنظیم این پیش نویس ابراز داشته بودند.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس آفریقای جنوبی (رئیس دورهای شورای امنیت)، قطر و اندونزی کشورهایی هستند که تغییرات خود درباره پیش نویس پیشنهادی آمریکا، فرانسه، بریتانیا، چین، روسیه و آلمان را به دبیرخانه شورا تسلیم کردهاند. بیشترین اصلاحات را نیز آفریقای جنوبی مطرح ساخته که خواستار ملایم ترشدن لحن کلی قطعنامه، حذف ممنوعیت صادرات و واردات تسلیحات از سوی ایران و نیز حذف تحریم های مربوط به شرکت های مرتبط با سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و بانک سپه شده است.
اندونزی و قطر نیز خواستار افزایش ضرب الاجل قطعنامه از 60 روز به 90 روز و نیز حاکم ساختن فرمول «تایم اوت» بر این ضرب الاجل شده اند تا هرزمان که تهران اقدام به تعلیق غنی سازی اورانیوم نمود اجرای تحریم ها متوقف شود.
قطعنامه جدید از ایران چه میخواهد؟ [کلیک کنید]«حسن کلیب» معاون نماینده دائم اندونزی در سازمان ملل روز چهارشنبه به خبرنگاران گفت: «تحریمهای پیشنهادی (از سوی 1+5) عموما چیزهایی نیستند که ما (اعضای غیردائم) خواستار آن باشیم».
نمایندگان 15 عضوشورای امنیت روز سه شنبه در محل نمایندگی بریتانیا در مقر سازمان ملل متحد در نیویورک گرد هم آمده و در جریان تغییرات پیشنهادی آفریقای جنوبی،قطر و اندونزی قرار گرفتند.
آلخاندرو ولف سفیر ایالات متحده در سازمان ملل با ابراز رضایت از برگزاری این جلسه گفت که این نشست فرصت خوبی بود تا اعضای دائم دلایل خود برای نحوه تنظیم پیش نویس را برای اعضای غیردائم توضیح دهند. وولف همچنین با ابراز خوشبینی نسبت به تصویب قطعنامه تا پایان هفته جاری گفت که نظرات مطرح شده از سوی اعضای غیردائم به گونه ای نیست که با اساس پیش نویس پیشنهادی 1+5 در تضاد باشد.
ویتالی چورکین نماینده دائم روسیه نیز با استقبال از مشارکت از اعضای غیردائم در فرآیند تصویب قطعنامه جدید درباره برنامه هستهای ایران گفت:«بسیار خوب است که صدای تمام اعضای شورا در این قطعنامه شنیده شود». این در حالی است که نمایندگان چین و آلمان خواستار تسریع در امر به رای گذاشتن قطعنامه جدید درباره ایران هستند.
به نظر می رسد شورای امنیت روند تصویب قطعنامه جدید علیه ایران را از بعد از ظهر چهارشنبه آغاز کند و فرآیند تصویب این قطعنامه همراه با بحث ها و چانه زنی های طولانی باشد.
گفتنی است قطعنامه جدید شامل ممنوعیت صدور تسلیحات از ایران، توقیف داراییها و حسابهای بانکی افراد و شرکتهایی که مرتبط با برنامه هستهای و یا موشکی ایران هستند و درخواست از کشورها و سازمانهای بینالمللی برای متوقف ساختن اعطای وامهای جدید به ایران است. همچنین از کشورهای عضو سازمان ملل خواسته شده که از صدور تجهیزات نظامی سنگین به ایران خودداری کنند. شورای امنیت همچنین طی یک ضربالاجل 60 روزه از تهران خواسته است تمام درخواستهای بینالمللی را اجرا کرده و زمینه بازگشت به مذاکرات را فراهم آورد.
نکته کلیدی قطعنامه جدید علیه ایران این است که نام 28 فرد و شرکت مستقل یا مرتبط با سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در فهرست پیوست قطعنامه درج شده است. این قطعنامه همچنین با گسترش دامنه تحریمهای قطعنامه 1737 از کشورهای عضو سازمان ملل خواسته است گزارش اقدامات اجرایی خود را ظرف 60 روز ارایه کنند.