آفتابنیوز : پس از گذشتن از بیابانهای مجاور جاده وارد شهر میشوی و اولین چیزی که توجهات را به خود جلب میکند، درختان برافراشتهی خرماست که همچون خط ممتدی تا پایان شهر ادامه دارند و حصاری از جنس درختان خرما که انسان را به دیار سرزمینهای عربزبان میبرند.
اینجا شهری در دل فلات مرکزی است که دور تا دورش را خاکهای شور کویری پوشانده و به رغم منابع محدود آبی و راههای دسترسی، یکی از شهرهای پر رونق گردشگری کشورمان محسوب میشود.
اینجا هم به اقتضای شرایط کویری دارای هوایی گرم و خشک است و همچون خوزستان، مردمانی مذهبی، شهیدپرور و مؤمن در این سرزمین خشک و زیبای کویری زندگی میکنند.
هنر دست مردمانش به برگهای خرما و حصیر گره خورده و حتی بادبزنهایش از میراث ملی ایران محسوب میشوند.
در این شهر خبری از چاههای نفت و رودهای پرآبی همچون کارون نیست اما آنچنان شبیه خوزستان است که شاید اگر لهجه خاص مردمانش به گوش مردم خوزستان، غریب نمیآمد اینجا را خوزستانی در جنوب شرقی یزد مینامیدند.
شهرستان بافق که قدمت بسیار زیادی دارد و حتی برخی از مورخان وجود تمدن در آن را به دوران پیش از اسلام نسبت میدهند، سرزمینی غنی از اماکن تاریخی و البته معادن است.
از طرفی طبیعت خاص این دیار منجر شده که بسیاری از مورخان، بافق را بخشی از دریایی در گذشتههای دور بدانند که رسوبات به جامانده از این دریا در تپهها و کوههای اطراف بافق، آنها را به این باور نزدیک میکند.
خوزستان کوچک یزد از دیرباز چنان از نظر زورگویان و منفعت طلبان غنی بوده که بارها مورد هجوم یاغیان و کشورگشایان قرار گرفته است و وجود موقعیت استراتژیک و خاص بافق حتی در موقعیت کنونی، این حقیقت را بازگو میکند.
همانطور که گفته شد شهرستان بافق علاوه بر معادن غنی آهن و اماکن تاریخی و باستانی، نخلستانهایی به هم پیوسته و گسترده دارد که علاوه بر زیبایی خاصی که به این سرزمین بخشیدهاند، صرفه اقتصادی نیز دارند و حتی خرماهایی مشهور به خرمای بافقی با ویژگیهای منحصر بفرد تولید میکنند.
زیبایی این درختان هر بینندهای را بر این میراث گرانبها واقف میکند، میراثی که شاید جا دارد در لیست آثار ملی جای بگیرد.
البته مسئولان استان نیز در این سالها نظرشان به این ظرفیت طبیعی و غنی جلب شده و حتی وعده ثبت ملی آن را دادهاند اما به گفتهی «سید مصطفی فاطمی» مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزد، این نخلستانهای زیبا برای ثبت شدن در فهرست آثار ملی باغات بهم پیوسته نیازمند بافت تاریخی هستند که اکنون دچار تغییر و تخریب شده است.
وی در این باره به خبرنگار ایسنا میگوید: این نخلستانها نه تنها تاکنون پرونده ثبتی نداشته اند بلکه ثبت آنها در فهرست آثار ملی ایران با این شرایط، در حال حاضر بعید است.
وی، فرآیند ثبت این نخلستانها در فهرست آثار طبیعی ایران را نیز فرآیندی طولانی و زمانبر میداند و اظهار میکند: این اقدام تلاش و همت دیگر دستگاهها را نیز درگیر خواهد کرد.
فاطمی از پیگیری ثبت این باغات زیبا در شهرستان بافق خبر میدهد و میگوید: هر چند این باغات زیبا شرایط ثبت در فهرست باغات بهم پیوسته را ندارند اما همچنان پیگیر ثبت آنها هستیم.
البته لازم به یادآوری است که به تازگی نیز برگزاری جشنوارههای خرما به میزبانی این شهرستان و با مشارکت اداره کل میراث فرهنگی و جهاد کشاورزی استان، راهکاری برای معرفی این ظرفیت مغفول در نظر گرفته شده تا در کنار دیگر جاذبهها و ظرفیتهای شهرستان معرفی و حفظ شوند.
منبع: ایسنا